Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságmédiaművelődéspolitikatársadalomzöld átállás

Kérdések és válaszok a 2022. évi Új Európai Bauhaus-díjjal kapcsolatban

Szerző: 2022. január 24.No Comments

Mi a célja az Új Európai Bauhaus-díjaknak?

A második alkalommal meghirdetett Új Európai Bauhaus-díjakra már lehet pályázni. A 2021-ben odaítélt első díjak sikerén felbuzdulva, amelyeket tavaly összesen kétezren pályáztak meg Európában és Európán kívül, 2022-ben új inspiráló példákat várunk azokra a mindennapi életünket, lakókörnyezetünket és élményvilágunkat meghatározó átalakulásokra, amelyeket a kezdeményezés elősegíteni hivatott. A valós életből vett példák és a fiatal tehetségek kiváló ötleteinek reflektorfénybe állításával az Új Európai Bauhaus-díjak azt kívánják bebizonyítani, hogy az európai zöld megállapodás zászlajára tűzött fenntarthatóság mindenki számára valósággá válhat, szerte Európában szebbé teheti az emberek és a helyi közösségek mindennapi életét, és képes megadni az igazi életminőség élményét.

Milyen típusú projektek versenghetnek a díjért?

Az Új Európai Bauhaus-díjakkal már megvalósult, példaértékű projektek és új ötletek és koncepciók is jutalmazhatók, négy különböző kategóriában.

Mindegyik kategóriában két párhuzamos ágon lehet nevezni:

  • Az „Új Európai Bauhaus díj” a már teljesen megvalósult projekteknek, míg
  • az „Új Európai Bauhaus Fiatal Tehetségei díj” a fiatal alkotók koncepcióinak és ötleteinek ítélhető oda.

A pályázatoknak be kell mutatniuk, hogy a projektek/koncepciók miért és hogyan képviselik vagy testesítik meg az új európai Bauhaus kezdeményezést alátámasztó három fő értéket, az esztétikumot, a fenntarthatóságot és a befogadást, és miben áll azok innovatív dimenziója. A „Fiatal Tehetségek” ág esetében a pályázóknak be kell mutatniuk a koncepció/ötlet továbbfejlesztésének vagy végrehajtásának tervezett lépéseit is.

Milyen kategóriákban lehet indulni idén?

Idén négy kategória van (a tavalyi tíz helyett), ezek az új európai Bauhaus közös tervezési szakaszában azonosított négy, az átalakulás irányát kijelölő tematikus tengelynek felelnek meg. A kategóriák kijelölését több ezer uniós polgár és szervezet véleménye és tapasztalata ihlette, akik kivették részüket ebből a folyamatból. A kategóriák meglehetősen tágasak és általánosak a lehetséges projektek, ötletek és koncepciók tekintetében.

Pályamunkák gyanánt a szép, fenntartható és inkluzív helyek kialakításához hozzájáruló projekteket várunk a következő négy kategóriában:

„A természettel való kapcsolat helyreállítása”

A szép, fenntartható és egyben befogadó projektek inspiráló példái, amelyek szorosabbra fűzik az egyének és közösségek természethez való viszonyát, hozzájárulnak a természetes ökoszisztémák helyreállításához és a biológiai sokféleség csökkenésének megelőzéséhez, illetve szemléletváltásra ösztönöznek, hogy az emberközpontú megközelítés helyett inkább életközpontú perspektívában gondoljuk újra a természettel való kapcsolatunkat.

„Az összetartozás érzésének újbóli megtalálása”

A szép, fenntartható és egyben befogadó projektek inspiráló példái, amelyek segítenek megteremteni az összetartozás érzését, és hozzájárulnak ahhoz, hogy bizonyos helyeknek vagy közösségeknek „lelke” vagy „értelme” legyen, illetve érvényre juttatják a sokszínűséget.

„Azon helyek és emberek előnyben részesítése, amelyeknek/akiknek a legnagyobb szükségük van a kezdeményezésre”

A szép, fenntartható és egyben befogadó projektek inspiráló példái, amelyek hozzájárulnak a sajátos gazdasági, társadalmi vagy fizikai jellemzőik miatt különös és sürgős figyelmet igénylő területek, közösségek és egyének szükségleteinek kielégítéséhez.

„Körforgásos ipari ökoszisztéma kialakítása és az életciklus-szemlélet támogatása”

A szép, fenntartható és egyben befogadó projektek inspiráló példái, amelyek a körforgásosság szellemében hozzájárulnak a fenntarthatóbb módszerek elterjesztéséhez az ipari ökoszisztémákban, figyelembe véve a releváns társadalmi szempontokat.

Ki pályázhat az Új Európai Bauhaus-díjakra?

Mind uniós, mind harmadik országbeli állampolgárok/jogalanyok, amennyiben ténylegesen az EU-ban dolgozták ki koncepciójukat, ötletüket vagy projektjüket, és/vagy azok fizikailag az EU-ban valósulnak meg. Közös/partnerségi és konzorciumtípusú pályázatokra is lehetőség van, de ugyanazok a kritériumok érvényesek ezekre is, mint az uniós bázisú projektekre.

Azok a fiatalok, akik 2022. február 28-án még nem töltötték be 30. életévüket, mind az „Új Európai Bauhaus-díj”, mind pedig az „Új Európai Bauhaus Fiatal Tehetségei díj” ágon pályázhatnak.

A 30 év feletti korcsoportba tartozó projektgazdák csak az „Új Európai Bauhaus-díj” ágon indulhatnak.

Csak kézzelfogható, fizikai projektekkel lehet pályázni a díjra, vagy lehet ötletekkel és koncepciókkal is?

Akárcsak a 2021-es pályázatok során, a verseny első ága, az „Új Európai Bauhaus-díj” a közelmúltban megvalósult projektek díjazására szolgál. Ezeknek a projekteknek a pályázat benyújtásakor már véglegesített állapotban kell lenniük, viszont befejezésük óta legfeljebb két év telhet el. Itt nem fogadhatók el olyan koncepciók, prototípusok és megoldások (eszközök, módszerek, ötletek), amelyeket még nem realizáltak valós körülmények között.

E projekteknek azonban nem feltétlenül kell egy-egy épület vagy kézzelfogható termék fizikai formájában megjelenniük. Mind a négy kategóriára érvényes, hogy a pályamunkák megvalósított/bevezetett módszerek/eljárások formáját is ölthetik, például oktatási modellek vagy kulturális projektek esetében.

A verseny másik, „az Új Európai Bauhaus Fiatal Tehetségei” elnevezésű ágán a legfeljebb 30 éves fiatal tehetségek nyújthatják be koncepcióikat vagy ötleteiket. Itt a koncepciók/ötletek eltérő fejlődési szakaszban lehetnek, a kezdeti koncepcióktól a prototípusok szintjéig. Közös viszont bennük, hogy fejlesztési tervvel együtt kell őket bemutatni, amely felvázolja a koncepció/ötlet továbbfejlesztésére, előmozdítására és/vagy végrehajtására irányuló tervezett lépéseket, különös tekintettel a pályázat benyújtását követő évre.

A projekteknek azonban ebben az esetben sem kell feltétlenül egy-egy épület vagy kézzelfogható termék fizikai formájában megjelenniük. Mind a négy kategória esetében szóba jöhetnek módszertanok vagy folyamatok, oktatási modellek vagy kulturális projektek stb. is.

A kategóriákon kívül mi változott 2022-ben a 2021. évi első díjátadáshoz képest?

Idén összesen 18 díjat fogunk kiosztani. Az egyes ágakhoz tartozó kategóriák mindegyikében két díjat ítélünk oda, egyet az első és egyet a második helyezettnek. A kiválasztási folyamat során a pályázati útmutatóban leírt értékelési szempontok alapján 16 díj kerül kiosztásra. A közönség nyilvános szavazással pedig két további díjazottat választhat ki, mindegyik ágban egyet-egyet.

Az „A” ág esetében – Új Európai Bauhaus-díjak – az egyes kategóriákban a következő pénzdíjakat lehet nyerni (tehát összesen kilenc díjat ezen az ágon belül):

  • 30 000 euró az egyes kategóriák győzteseinek és a közönségszavazat alapján legjobb pályamunkának
  • 20 000 euró a második helyezetteknek.

A „B” ág esetében – Új Európai Bauhaus Fiatal Tehetségei díjak – pedig a következő pénzdíjak várnak a díjazottakra (összesen kilenc díj ezen az ágon belül is):

  • 15 000 euró az egyes kategóriák győzteseinek és a közönségszavazat alapján legjobb pályamunkának
  • 10 000 euró a második helyezetteknek.

Az értékelési folyamat végső szakaszában a pályázatok minőségén kívül figyelembe fogják venni a földrajzi sokféleséget, az épített környezet fizikai átalakítására és más típusú átalakulásokra irányuló pályázatok közötti egyensúlyt, valamint a projektkörnyezetek sokféleségét (vidéki/városi, kisebb/nagyobb léptékű stb.).

A közönségszavazás is máshogyan fog zajlani, mint eddig, mivel idén csak két díjat ítélnek oda ezzel a módszerrel. Emellett idén nemcsak az új európai Bauhaus hírlevél olvasói vehetnek részt a közönségszavazáson, hanem gyakorlatilag minden érdeklődő.

Végül pedig 2022-ben a pályázatokat csak egy kategóriában és csak egy ágon belül lehet benyújtani, vagyis ugyanazt a pályamunkát nem lehet több kategóriában/több ágon belül indítani.

Kapnak-e támogatást a győztes fiatal tehetségek ötleteik valóra váltásához?

A végső döntés előtt az összes előzetesen kiválasztott projektpéldának, illetve koncepciónak/ötletnek publicitást adunk az új európai Bauhausnak szentelt weboldalon (lásd alább). A pénzdíjak mellett minden díjazott médiapartnerségi támogatásban részesül, amelyet a Bizottság célzott kommunikációs tevékenységekre biztosít.

A díjban részesülő fiatal tehetségek kommunikációs csomagot kapnak, amely segíti őket ötleteik valóra váltásában.

Hogyan fogják kiválasztani az Új Európai Bauhaus-díj győzteseit?

A kiválasztási folyamat öt szakaszból áll:

  1. A pályázatok áttekintése és a feltételeknek való megfelelés értékelése.
  2. A feltételeknek megfelelő minden pályázatot két – a fenntarthatóság, a befogadás és az esztétikum területén tevékenykedő – külső szakértő bírál el, hogy azután összeállítsák a döntősök listáját. A döntőbe az egyes ágak kategóriáin belül azok a pályamunkák kerülnek, amelyek a legjobb értékelést kapták. Emellett az is szempont lesz, hogy a döntősök körében kiegyenlített legyen az uniós tagállamok reprezentáltsága.
  3. A döntőbe jutott pályázatokat a közönségszavazás céljára közzétesszük a honlapon. A szavazáson minden magánszemély és szervezet részt vehet, amennyiben van érvényes e-mail-címe.
  4. A döntős pályázatokat egy kilenc külső szakértőt tömörítő végleges zsűri fogja elbírálni. A zsűriben facilitátorként (szavazati jog nélkül) részt vesz az Európai Bizottság egyik munkatársa is.
  5. Az Európai Bizottság értékelőbizottsága is jóváhagyja a győztesek és a második helyezettek listáját.

Idén hogyan fogja kiválasztani a végső zsűri a győzteseket?

Miután első körben a külső szakértők értékelték a pályázatokat, a végső döntést hozó zsűri javaslatot tesz a pályázatok végleges rangsorolására. A pályázatok minőségén túl a következő kritériumokat is figyelembe veszik:

  • földrajzi sokféleség,
  • az épített környezet fizikai átalakítására és más típusú átalakulásokra irányuló pályázatok közötti egyensúly,
  • a projektkörnyezetek sokfélesége (vidéki/városi, kisebb/nagyobb léptékű stb.).

Melyek az odaítélési feltételek? 

A két ágon más-más odaítélési feltételek érvényesülnek. Ezek a következőket foglalják magukban:

Az Új Európai Bauhaus-díjak esetében:

a) A projekt példamutató jellege és korszerűsége a kiválasztott díjkategóriában, az alapvető értékek – a fenntarthatóság, az esztétikum és a befogadás – példaértékű érvényesítésének és kombinálásának tekintetében.

b) A projekt igazolt eredményei/hatásai az egyes kategóriákban elvártakkal való összevetésben.

c) Lakossági szerepvállalás és részvétel. Külön értékelési szempont lesz a lakosságnak és civil társadalomnak a projekt tervezésébe és/vagy végrehajtásába történő bevonásának minősége. A projektnek illusztrálnia kell a lakosság részvételéből származó előnyöket, és lehetőség szerint helyi megoldásokat kell kínálnia a globális kihívásokra.

d) A bevett gyakorlatokhoz képest felmutatott innováció.

e) A projekt különböző környezetekbe való átültethetőségének és megismételhetőségének mértéke a módszertan és az elvek egyértelmű dokumentációja, valamint kommunikálása alapján.

Az Új Európai Bauhaus Fiatal Tehetségei díj esetében:

a) A projekt ötletének vagy koncepciójának példamutató jellege és korszerűsége a kiválasztott díjkategóriában. A projekteknek és koncepcióknak be kell mutatniuk, hogyan lehet törekedni a három alapvető érték – a fenntarthatóság, az esztétikum és a befogadás – megvalósítására, és hogyan lehet azokat példamutató módon egyesíteni az adott kategória vonatkozásában.

b) A bevett koncepciókhoz és gyakorlatokhoz képest felmutatott innováció.

c) A fejlesztési terv relevanciája, minősége és hitelessége, különös tekintettel a pályázatot követő évben tervezett lépésekre.

További információk

Sajtóközlemény a 2022. évi Új Európai Bauhaus-díjakról

Az új európai Bauhaus honlapja

Díjak

Forrás:
Kérdések és válaszok a 2022. évi Új Európai Bauhaus-díjjal kapcsolatban; Európai Bizottság; 2022. január 18.