Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatika

Trösztellenes versenypolitika: az Európai Bizottság közzétette a dolgok internetének fogyasztói ágazatára vonatkozó vizsgálat zárójelentését

Szerző: 2022. január 24.No Comments

„Az Európai Bizottság a mai napon közzétette a dolgok internetének fogyasztói ágazatával (a továbbiakban: fogyasztói IoT) kapcsolatos versenyágazati vizsgálatának megállapításait. A zárójelentés és az azt kísérő bizottsági szolgálati munkadokumentum a dolgok internetéhez kapcsolódó termékek és szolgáltatások gyorsan növekvő európai uniós piacain meglévő potenciális versenyjogi aggályokat tárja fel.

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A dolgok internetének fogyasztói ágazata egyre inkább a mindennapi életünk részévé válik. Ágazati vizsgálatunk végső megállapításai megerősítik az előzetes jelentésben azonosított aggályokat. Ezt a piacot jelentős belépési korlátok, kevés vertikálisan integrált szereplő, valamint – többek között az adatokhoz való hozzáféréssel, az interoperabilitással vagy a kizárólagossági gyakorlatokkal kapcsolatos – aggályok jellemzik. Bízunk benne, hogy az ágazati vizsgálat megállapításai iránymutatással szolgálnak majd a Bizottság jövőbeli végrehajtási és szabályozási tevékenységéhez. Reméljük továbbá, hogy ez arra fogja ösztönözni a vállalatokat, hogy proaktívan kezeljék ezeket az aggályokat.”

A mai napon közzétett dokumentumok ismertetik a Bizottság megállapításait, amelyek figyelembe veszik a 2021. júniusi előzetes jelentésről folytatott nyilvános konzultáció során beérkezett észrevételeket, és megerősítik az előzetes jelentésről szóló, 2021. júniusi következtetéseket. Az észrevételeket benyújtó érdekelt felek közé tartoznak például a fogyasztói IoT vezető szereplői, az intelligens eszközök gyártói, a kreatívtartalom-szolgáltatók, az egyesületek vagy a távközlési szolgáltatók.

Az ágazati vizsgálat főbb megállapításai

A fogyasztói IoT-vel kapcsolatos ágazati vizsgálat főbb megállapításai – az előzetes jelentés megállapításaival megegyezően – a következőkre terjednek ki: i. a fogyasztói IoT-hez kapcsolódó termékek és szolgáltatások jellemzői; ii. az ezeken a piacokon zajló verseny jellemzői; iii. az érdekelt felek által említett, a fogyasztói IoT piacainak jelenlegi működésével, valamint azok jövőbeli alakulásával kapcsolatos, potenciálisan aggodalomra okot adó legfontosabb területek.

A fogyasztói IoT-hez kapcsolódó termékek és szolgáltatások jellemzői

Az ágazati vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a fogyasztói IoT gyorsan növekszik, és egyre inkább a mindennapi életünk részévé válik. Emellett az a tendencia figyelhető meg, hogy egyre szélesebb körben állnak rendelkezésre virtuális asszisztensek, vagyis a különböző intelligens eszközök és a fogyasztói IoT közötti interakciót lehetővé tevő felhasználói interfészek.

A fogyasztói IoT-vel kapcsolatos termékek és szolgáltatások piacán fennálló verseny jellemzői

Az ágazati vizsgálatban részt vevő érdekelt felek többsége azt jelzi, hogy az ágazat piacára való belépés vagy az ottani terjeszkedés egyik fő akadálya a technológiai beruházások költsége, ami a virtuális asszisztensek piacán különösen magas. A piacra lépést gátló másik komoly akadály a versenyhelyzet: sok érdekelt fél számolt be arról, hogy nehezen tud versenyezni a vertikálisan integrált vállalkozásokkal (pl. Google, Amazon vagy Apple), amelyek a fogyasztói IoT területén belül és azon túl is kiépítették saját ökoszisztémájukat. Mivel ezek a szereplők szolgáltatják az intelligens és mobil eszközökön futó legelterjedtebb operációs rendszereket és a vezető virtuális asszisztenseket, ők határozzák meg azt a folyamatot, ahogyan az intelligens eszközök és szolgáltatások beépülnek a fogyasztói IoT rendszerébe.

A potenciálisan aggodalomra okot adó legfontosabb területek

Az érdekelt felek aggodalmukat fejezték ki a következő területekkel kapcsolatban:

  1. a virtuális asszisztenseket érintő bizonyos kizárólagossági és árukapcsolási gyakorlatok, valamint annak korlátozása, hogy különböző virtuális asszisztenseket lehessen használni ugyanazon az intelligens eszközön.
  2. A virtuális asszisztensek és az intelligens eszközökön futó operációs rendszerek közvetítői helyzete, amely egyrészt a felhasználók között, másrészt pedig az intelligens eszközök vagy a fogyasztói IoT-vel kapcsolatos szolgáltatások között valósul meg. Az említett helyzet – az adatok előállításában és gyűjtésében betöltött alapvető szerepükkel együtt – lehetővé teszi számukra a felhasználók közötti kapcsolatok ellenőrzését. Ezzel összefüggésben az érdekelt felek aggodalmukat fejezték ki a fogyasztói IoT-vel kapcsolatos szolgáltatásaik fellelhetőségével és láthatóságával kapcsolatban is.
  3. A virtuális asszisztenseket nyújtó szolgáltatók széles körű hozzáférése az adatokhoz, beleértve a harmadik felek intelligens eszközeivel és a fogyasztói IoT-vel kapcsolatos szolgáltatásokkal való felhasználói interakciókra vonatkozó információkat is. Az érdekelt felek úgy vélik, hogy a nagy mennyiségű adathoz való hozzáférés és azok gyűjtése lehetővé tenné a virtuális asszisztensek szolgáltatói számára, hogy javítsák piaci helyzetüket és könnyebben érvényesüljenek a környező piacokon.
  4. Az interoperabilitás hiánya a fogyasztói IoT ágazatában a védett technológiák elterjedtsége miatt, ami időnként „de facto szabványok” létrehozásához vezetett. A virtuális asszisztensek és operációs rendszerek néhány szolgáltatója állítólag egyoldalúan ellenőrzi az átjárhatósági és integrációs folyamatokat, és képes korlátozni harmadik felek intelligens eszközeinek és a fogyasztói IoT-vel kapcsolatos szolgáltatásainak működését saját hasonló eszközeihez és szolgáltatásaihoz képest.

Az ágazati vizsgálat nyomon követése

A fogyasztói IoT-vel kapcsolatos ágazati vizsgálat keretében gyűjtött információk iránymutatással szolgálnak majd a Bizottság jövőbeli jogérvényesítési és szabályozási tevékenységéhez. Az ágazati vizsgálatot követő, a versenyjog érvényesítését célzó intézkedéseknek eseti értékelésen kell alapulniuk. Továbbá az ágazati vizsgálatból levont következtetéseket a Bizottság felhasználhatja a digitális stratégia végrehajtására irányuló munkája során. Az ágazati vizsgálat megállapításai emellett hozzájárulnak majd a digitális piacokról szóló jogszabályra irányuló bizottsági javaslatról folyó jogalkotási vitához is.

Ezen túlmenően az ehhez hasonló ágazati vizsgálatok arra ösztönözhetik a vállalatokat, hogy felülvizsgálják kereskedelmi gyakorlataikat. Ezzel összefüggésben a Bizottság megjegyzi, hogy az Amazon nemrégiben felülvizsgálta az automatikus és intelligens termék-újrarendelési szolgáltatásaira alkalmazandó üzleti feltételeket.

Háttér-információk

Az Európa digitális jövőjének megtervezéséről szóló bizottsági közleményben tett bejelentést követően a Bizottság a digitális stratégiájának részeként 2020. július 16-án elindította a fogyasztói IoT-vel kapcsolatos ágazati vizsgálatot. 2021 júniusában a Bizottság közzétette az első megállapításait tartalmazó előzetes jelentést. A vizsgálat során a Bizottság több mint 200 olyan különböző méretű, európai, ázsiai és egyesült államokbeli székhelyű vállalattól gyűjtött információkat, amelyek a fogyasztói IoT termék- és szolgáltatási piacain tevékenykednek. Ezen túlmenően az említett vállalatok több mint 1 000 megállapodásról tájékoztatták a Bizottságot. Továbbá az előzetes jelentésről folytatott nyilvános konzultáció során a Bizottság 26 beadványt kapott az érdekelt felektől.

A zárójelentés az azt kísérő bizottsági szolgálati munkadokumentummal együtt itt található.

További háttér-információkért tekintse meg az előzetes jelentésre vonatkozó Q&A (kérdések és válaszok) részt vagy keresse fel az ágazati vizsgálattal foglalkozó weboldalt.”

Forrás:
Antitröszt: A Bizottság közzétette a dolgok internetének fogyasztói ágazatára vonatkozó vizsgálat zárójelentését; Európai Bizottság; 2022. január 20.