Skip to main content
közigazgatás: külföldöntechnikatudomány

Új dokumentum összegzi a kínai űrprogram terveit

Szerző: 2022. január 31.No Comments

„…Ez az ötödik ilyen jellegű dokumentum a 2000-ben, 2006-ban, 2011-ben és 2016-ban kibocsátottak után.

2016 óta a kínai űripar gyors és innovatív előrehaladást ért el, ami az űrinfrastruktúra folyamatos fejlődésében, a BeiDou Navigation Satellite System (BDS) befejezésében és működésében, a nagy felbontású földmegfigyelő rendszer kiépítésében, valamint a műholdas kommunikáció és műsorszórás folyamatos fejlődésében nyilvánul meg. Sikerrel zárultak a háromlépcsős holdkutatási program utolsó lépése (pályára állás, leszállás és visszatérés), az űrállomás építésének első szakaszai. A Mars esetében a zökkenőmentes bolygóközi utat és leszállást a bolygó Mars feltárása követi.

Jövőbeli kilátások

Ami az emberes űrrepülési projektet illeti, Kína a következő öt évben a Wentian és Mengtian kísérleti modulok, a Xuntian űrtávcső, a Sencsou emberes űrhajók és a Tianzhou teherűrhajók elindítását tervezi a fehér könyv szerint.

A kínai űrállomás várhatóan 2022-ben készül el, és a fehér könyv szerint Kína űrlaboratóriumot épít a fedélzeten, és hosszú távra űrhajósokat helyez ki nagyszabású tudományos kísérletek és karbantartások elvégzésére.

Ebben az időszakban is végeznek tanulmányokat az emberi holdraszállásról, az új generációs emberes űrhajókról.

A dokumentum részletezi a Holddal kapcsolatos terveket, az orosz-kínai együttműködés lépéseit, majd rátér az űrkutatás szabályozásának kérdéseire. Ezen a területen is Kína vezető szerepet kíván játszani az ENSZ keretein belül.”

Forrás:
China details future space ambition in white paper, calls for formulating UN-centered space rules; Deng Xiaoci; Global Times; 2022. január 28.
China’s Space Program: A 2021 Perspective; China National Space Administration; 2022. január 28. (teljes szöveg)