Európai Uniófenntartható fejlődésművelődéspolitikatársadalom

Új európai Bauhaus: a városok és a polgárok támogatása helyi kezdeményezések megvalósításához

Szerző: 2022. április 4.No Comments

„A Bizottság ma három új felhívást tett közzé az új európai Bauhaus gyakorlati megvalósítása érdekében. A támogatás kifejezetten a polgárokat, nagy- és kisvárosokat célozza, hogy a helyi közösségekbe ágyazódva alulról építsék ki az új európai Bauhaus projektet.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos így nyilatkozott: „A polgárok a fenntarthatóbb, befogadóbb és szebb helyekre és életstílusokra való átállás fő mozgatórugói. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet által közzétett két pályázati felhívás testre szabott lehetőségeket kínálva támogatja teljes körű szerepvállalásukat a helyi kezdeményezések innovatív és együttműködésen alapuló modelljeinek kidolgozásában. Az új európai Bauhaus az egyes polgárok által és számára készül.”

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos erről így nyilatkozott: „A kohéziós politika ideális helyzetben van ahhoz, hogy a legfeljebb 100 000 fős településeken és városokban támogassa a helyi új európai Bauhaus projekteket és közösségeket. A kohéziós politika keretében az új európai Bauhaus ezen első célzott felhívásával technikai kapacitást biztosítunk olyan multidiszciplináris, nagy értékű projektekhez, amelyek fenntarthatóságot, esztétikát és inkluzivitást biztosítanak a helyi lakosság számára, és reméljük, hogy a jövőben még sokkal több ilyen projektet tudunk inspirálni.”

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által indított első és második pályázati felhívás a polgári szerepvállalásra irányuló tevékenységekre és a nyilvános terek polgárokkal való közös létrehozására összpontosít.

Az EIT-közösség „Polgári szerepvállalásra vonatkozó felhívása” arra kéri fel a polgárokat, hogy azonosítsák a városuk előtt álló releváns új európai Bauhaus kihívásokat, és működjenek együtt a megoldások közös tervezésében. A projektek segíteni fogják a polgárokat abban, hogy fenntarthatóbb szokásokat alakítsanak ki, új termékeket, szolgáltatásokat vagy megoldásokat dolgozzanak ki, és ösztönözzék a közösség tagjait a változások előidézésére.

A „Nyilvános terek közös létrehozása” című felhívás olyan projekteket támogat, amelyek innovatív megoldásokat találnak az új európai Bauhaus témakörében. A projektek arra ösztönzik a helyi szereplőket, hogy inspiráló, gyönyörű és fenntartható ötleteket adjanak a városokban, városi és vidéki területeken található nyilvános terek átalakítására, új megoldásokat hozva az átalakulásra. Az EIT két pályázati felhívásának benyújtási határideje 2022. május 29., közép-európai idő szerint 23 óra 59 perc.

A harmadik és egyben utolsó, „Az új európai Bauhaus helyi kezdeményezéseinek támogatása” elnevezésű pályázati felhívás technikai segítséget nyújt azon kis- és közepes méretű településeknek, amelyek nem rendelkeznek az új európai Bauhaus projektötleteinek valóra váltásához szükséges kapacitással vagy gazdag szakértelemmel. A pályázati felhívás keretében kiválasztott 20 helyi alapú projektkoncepcióhoz egy interdiszciplináris szakértői csoport testre szabott helyszíni támogatást fog nyújtani, hogy az új európai Bauhaus mintájára és a zöld megállapodás célkitűzéseivel összhangban alakítsák ki a koncepciókat. A kohéziós politika keretében nyújtott támogatás célja tehát elősegíteni az új európai Bauhaus regionális és helyi kezdeményezéseinek helyi alapú megközelítése bevezetését, és ösztönözni a tagállamok hatóságait arra, hogy több új európai Bauhaus-projektet indítsanak nemzeti szinten.

Az e folyamat során szerzett ismeretek és tanulságok beépülnek majd egy olyan eszköztárba, amelyet aztán más önkormányzatok, valamint az új európai Bauhaus-projektek helyi szintű kidolgozása vagy megismétlése iránt érdeklődő szélesebb nyilvánosság is használhat. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozza a településeknek nyújtott technikai segítségnyújtást. Ez testre szabott módszertani, technikai, szabályozási, pénzügyi és társadalmi-gazdasági tanácsadás formájában valósulhat meg, amelyet a szakértői csoport biztosít a helyszínen, és amely támogatja a projektkoncepciók önkormányzatok általi továbbfejlesztését, valamint egy eszköztárat hoz létre a jövőbeli projektgazdák számára. A benyújtási határidő 2022. május 23., közép-európai idő szerint 17 óra 00 perc.

Háttér-információk

Az új európai Bauhaus egy olyan környezetvédelmi, gazdasági és kulturális projekt, amely az európai zöld megállapodás céljainak megvalósítása érdekében ötvözni kívánja a formatervezést, a fenntarthatóságot, az akadálymentesítést, a megfizethetőséget és a beruházásokat.

Az Ursula von der Leyen elnök által az Unió helyzetéről szóló, 2020. évi beszédében bejelentett új európai Bauhaus koncepciójának kialakításában emberek és szervezetek ezrei vettek részt szerte Európában és azon túl.

További információk

Polgári szerepvállalási tevékenységek – A felhívás weboldala

A nyilvános tér közös létrehozása – A felhívás weboldala 

„Az új európai Bauhaus helyi kezdeményezéseinek támogatása” pályázati felhívás weboldala

Az új európai Bauhaus honlapja

Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)

Tájékoztató az EIT-közösség új európai Bauhaus tevékenységeiről

Forrás:
Új európai Bauhaus: a városok és a polgárok támogatása helyi kezdeményezések megvalósításához; Európai Bizottság; 2022. március 30.