Európai UnióInternetközigazgatási informatika

Az Európai Unió intézményei kísérletképpen két közösségi média platformot hoztak létre

Szerző: 2022. május 1.No Comments

„Az Európai Adatvédelmi Biztos (EDPS) a mai napon elindítja két közösségi médiaplatform – az EU Voice és az EU Video – nyilvános kísérleti szakaszát.

A platformok kísérleti szakaszában részt vevő uniós intézmények, szervek, hivatalok és szervezetek (EUIs) rövid szövegek, képek és videók megosztásával az EU Voice-on képesek lesznek kapcsolatba lépni a nyilvánossággal; valamint videók és podcastok megosztásával, feltöltésével, kommentálásával az EU Video-n.

A két platform egy decentralizált, ingyenes és nyílt forráskódú közösségi média hálózat része, amelyek a Mastodon és a PeerTube szoftvereken alapuló, a magánadatok védelmét tiszteletben tartó környezetben kapcsolják össze a felhasználókat. Az EU Voice and EU Video kísérleti szakaszának elindításával az európai adatvédelmi biztos hozzá kíván járulni az Európai Unió adat- és digitális szuverenitással kapcsolatos stratégiájához, hogy elősegítse Európa függetlenségét a digitális világban.

Wojciech Wiewiórowski, európai adatvédelmi biztos a következőket mondta: „Az EU Voice és EU Video kísérleti elindításával olyan alternatív közösségi médiaplatformokat kívánunk kínálni, amelyek előnyben részesítik az egyéneket, valamint a magánélethez és az adatvédelemhez való jogaikat. Ez konkrétan azt jelenti, hogy például az EU Voice és EU Video nem támaszkodik személyes adatoknak az Európai Unión és az Európai Gazdasági Térségen kívüli országokba történő továbbítására; a platformokon nincsenek hirdetések; és nincs profilalkotás azon személyekről, akik használhatják a platformokat. Ezek az intézkedések többek között lehetőséget adnak az egyéneknek arra, hogy személyes adataik felhasználását irányítsák és ellenőrzésük alatt tartsák.”

Az európai adatvédelmi biztos és az Európai Bizottság Informatikai Főigazgatósága (Directorate General for Informatics, DIGIT) szorosan együttműködött az EU Voice és EU Video fejlesztése során. A Bizottság 2020–2023 közötti időszakra szóló nyílt forráskódú szoftverstratégiájának céljaival összhangban a DIGIT által az európai adatvédelmi biztosnak nyújtott technikai segítség bizonyítja a nyílt forráskóddal kapcsolatos intézményközi együttműködés fontosságát, amely lehetővé teszi a magánélethez való jogokat és az adatvédelmet, ezáltal hozzájárul az EU technológiai szuverenitásához. .

Az EU Voice és EU Video kísérleti szakaszának elindítása segíteni fogja az európai adatvédelmi biztost a platformok gyakorlati tesztelésében a részt vevő EUI-k visszajelzéseinek összegyűjtésével. Az európai adatvédelmi biztos reméli, hogy ez csak az első lépés a magánélet védelmének megfelelő közösségi médiaplatformok használatában.”

Forrás:
EDPS launches pilot phase of two social media platforms; European Data Protector Supervisor (EDPS); 2022. április 28.