Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: külföldönpolitikatechnikatudomány

EU–India: Közös sajtóközlemény a Kereskedelmi és Technológiai Tanács megalakításáról

Szerző: 2022. május 2.No Comments

„Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Narendra Modi, India miniszterelnöke hétfőn Újdelhiben megállapodott az EU-India Kereskedelmi és Technológiai Tanács létrehozásáról. Ez a stratégiai koordinációs mechanizmus lehetővé fogja tenni a két partnernek, hogy megbirkózzon a kereskedelem, a megbízható technológia és a biztonság összefüggésében jelentkező kihívásokkal, és ezáltal elmélyítse együttműködését.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy a gyors geopolitikai változások közös és mélyreható stratégiai döntéseket tesznek szükségessé. A Kereskedelmi és Technológiai Tanács feladata az lesz, hogy biztosítsa a politikai irányvonalat és a szükséges struktúrát a politikai döntések megvalósításához, a technikai tennivalók koordinálásához és a politikai jelentéstételhez. A cél az európai és indiai gazdaság fenntartható fejlődése szempontjából fontos intézkedések megvalósítása és nyomon követése.

Az EU-India diplomáciai kapcsolatok 60. évfordulója ellenére is biztosak vagyunk benne, hogy a két régió közös értékei és érdekei szilárd alapot teremtenek a kölcsönösen előnyös és mélyebb stratégiai együttműködés kialakításához. Az Európai Unió és India több évtizede ápol szoros partnerségi viszonyt, továbbá elkötelezte magát amellett, hogy fokozza a jelenlegi kihívások és geopolitikai helyzet kezelésére irányuló közös erőfeszítéseit. India még egyetlen partnerével sem alakított ki kereskedelmi és technológiai tanácsot; az EU részéről pedig ez lesz a második ilyen együttműködés (miután már létrehozta az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanácsot). Az EU-India Kereskedelmi és Technológiai Tanács létrehozása kulcsfontosságú lépés a két fél stratégiai partnerségének megerősítése felé, ami az EU és India lakosságának javát fogja szolgálni.”

Forrás:
EU–India: Közös sajtóközlemény a Kereskedelmi és Technológiai Tanács megalakításáról; Európai Bizottság; 2022. április 25.