Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésközigazgatás: magyar

Három magyar város került be a klímasemleges és okos városok programjába

Szerző: 2022. május 2.No Comments

„ Az Európai Bizottság kiemelten fogja támogatni Budapestet a 2030-as klímacél elérésének érdekében – közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken a Facebook-oldalán.

A bizottság száz európai várost választott ki az általa indított klímasemleges és okos városok programjába, amelybe három magyar város került be: Miskolc, Pécs és Budapest. A misszió lényege, hogy kísérleti és innovációs központokká tegyék ezeket a városokat, amelyek jó példáit és gyakorlatait valamennyi európai város átveheti, hogy legkésőbb 2050-ig minden város klímasemleges legyen az Európai Unióban.

A főpolgármester sikerként értékelte a fővárosi részvételt és úgy fogalmazott, az összességében 360 millió euróból megvalósuló program nem felülről irányított, nem „Brüsszelből” fogják megmondani, hogy mit csináljanak Budapesten a klímasemlegesség elérése érdekében.

Karácsony Gergely közölte, következő lépésként ki kell dolgozniuk egy klímavárosi szerződést, amelynek az összes városi ágazatra lebontva tartalmaznia kell egy átfogó koncepciót az éghajlat-semlegesség elérésére.

„Ezzel Miskolc és Pécs mellett Budapest, Magyarország fővárosa egy óriási lehetőséget kapott, amellyel élnünk kell. Mi mindent meg is fogunk tenni, de kérjük a magyar kormány támogatását, együttműködését is, mert csak közösen sikerülhet” – zárta bejegyzését a főpolgármester.”

Forrás:
Közvetlen uniós pénzt kap Budapest, de nem költheti bármire; Infostart / MTI; 2022. április 29.