Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődésgazdaságközigazgatási informatikatechnika

Közös európai adatbázisba kerülnek az energiacímke-köteles termékek

Szerző: 2022. május 23.No Comments

„Az európai szintű nyilvántartás lehetővé teszi a termékek összehasonlítását.

Az Európai Bizottság hozzáférhetővé tette az energiacímke-köteles termékek európai adatbázisát, amelynek neve EPREL. A nyilvános webhely egyelőre béta verzióként hozzáférhető.

A rendszerben külön kategóriákban szerepelnek a mosogatógépek, a mosógépek, a mosó-szárítógépek; a televíziók, monitorok és egyéb kijelzők; a hűtők, a fagyasztók és a bortárolók; a kiskereskedelmi használatra szánt hűtők és fagyasztók, italhűtők és fagylaltfagyasztók; a gumiabroncsok, a fényforrások, a légkondicionáló berendezések, a háztartási sütők, a páraelszívók, a háztartási szárítógépek, az egyedi helyiségfűtő és a lakóépületeket szellőztető berendezések, a szilárd tüzelésű kazánok, a helyiségfűtő berendezések hőmérséklet-szabályozói, illetve napenergia-készülékei, a vízmelegítők, a vízmelegítők melegvíz-tároló tartályai, továbbá a vízmelegítők napenergia-készülékei.

Az adatbázis lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy energiahatékonysági osztályuk és más adatok alapján hasonlítsák össze egymással a különböző eszközöket. Az EPREL rendszerében több mint egymillió termékkel kapcsolatban érhetők el részletes információk.

Az Európai Bizottság azzal indokolta a projektet, hogy ezáltal egy soha nem létezett ingyenes átláthatóság valósul meg a területen, ráadásul egy olyan időszakban, amikor az emberek további megtakarításokat céloznak meg az energiafogyasztásukban. A testület az egész Európai Unióban megpróbálja növelni az energiahatékonyságot. Az EPREL-nek köszönhetően a felhasználóknak rendelkezésére áll egy olyan online eszköz, amelynek a segítségével könnyen megtalálhatják a legenergiahatékonyabb modelleket és az Európai Unió összes hivatalos nyelvén fellelhetők a legfontosabb termékinformációk.

A nyilvántartást a 2017-es energiafogyasztási címkézési keretrendelettel vezették be és elvileg már 2019 óta működik. Az adatbázisba azóta több mint 7000 gyártó és kereskedő regisztrálta be az újonnan piacra dobott 1,3 millió háztartási berendezését. ”

Forrás:
Adatbázisba kerültek az energiacímke-köteles termékek; SG.hu; 2022. május 19.