gazdaságközigazgatás: magyar

Nagy Márton: Önálló és önellátó gazdaságot kell létrehozni

Szerző: 2022. május 23.No Comments

„A vidék felzárkóztatása nélkül nincsen fenntartható hazai növekedés; Budapest háromszor fejlettebb, mint néhány vidéki régió, ezt az ollót zárni kell – minderről Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszterjelölt beszélt szerdai bizottsági meghallgatásán. A gazdasági bizottság 10 igen és 4 nem mellett támogatta Nagy Márton kinevezését.

Az MFB, az Eximbank területért leszek felelős, valamint a többségi és kisebbségi tulajdonú pénzintézetekért – mondta Nagy Márton. A pénztőke és a biztosítási piac szabályozása is a minisztérium hatáskörébe tartozik, valamint a nemzetközi pénzügyi intézményekkel való kapcsolatok is – tette hozzá. Mindezek mellett a felelősségi körébe tartozik a versenyképesség és az állami vagyon. Fónagy János lesz a parlamenti államtitkár.

Önálló és önellátó gazdaságpolitika kell

Nagy Márton ismertetése szerint a fenntartható felzárkózás a legfontosabb feladat. Egy önálló és önellátó gazdaságra kell támaszkodni. Egy viharos évtizedbe léptünk, rég nem látott folyamatok vannak a pandémia és az orosz-ukrán háború miatt, az energiaárak a csúcson vannak. A gabonaárak is csúcson vannak, kétszeresére nőttek tavaly óta – mondta a miniszterjelölt. Mindezzel párhuzamosan a 10 éves államkötvények kamatai világszerte emelkednek – tette hozzá.
Olyan dolgok történnek a világban, amiket el nem tudtunk képzelni, így pedig a közgazdaságtan alapvető viszonyai és szabályai változtak meg.

A magyar infláció a középmezőnyben van az Unióban, de ma már nagyobb a félelem a recessziótól, mint az inflációtól – mondta Nagy Márton. Gyorsnak és fenntarthatónak kell lennie a magyar gazdaságnak.

Ezért nem szükséges gyorsan bevezetni az eurót

Sem rövid, sem középtávon nem kérdés az euró bevezetése, mivel annak bevezetése a magyar gazdaságpolitika önállóságának a feladása lenne.
Nagy Márton kijelentette, hogy a kormány tartani fogja idén a 4,9 százalékos hiánycélt, míg jövőre az 3,5 százalék lesz. Tovább csökkenti a kabinet az államadósságot, valamint jövőre a fizetési mérlegben többlet lesz – tette hozzá.
A vidék felzárkóztatása nélkül nincsen fenntartható hazai növekedés; Budapest háromszor fejlettebb, mint néhány vidéki régió, ezt az ollót zárni kell.

Szólt arról is, hogy a magyar kifektetések is fontosak, és csomó ágazatban tovább kell növelni a magyar tulajdoni arányt – mondta Nagy Márton. Az építőanyag-ipar, a biztosítók és a kiskereskedelem területén növelni kell a magyar tulajdon arányát. Magyarországon jelentős az energiafüggőség aránya, míg élelmiszerben lényegesen jobban állunk, mert többet exportálunk, mint importálunk GDP-arányosan – hívta fel a figyelmet. Ezen is változtatni kell – tette hozzá.

A növekedésnek beruházásalapúnak kell lennie

Nagy Márton kérdésre elmondta, a növekedésnek beruházásalapúnak kell lennie.
Tavaly az Unió élvonalában voltunk a beruházási rátát tekintve, és erre büszkének kell lenni.
A legfontosabb pedig, hogy a megvalósult beruházások profitjának minél nagyobb része maradjon itthon – tette hozzá.

A családtámogatásból nem elvenni kell, hanem hozzá kell tenni –
mondta egy másik kérdésre a miniszterjelölt.

2015-ben a kormány és a jegybank kivezette a devizahitelezést, jelenleg ilyen nincs. Ha akkor nem dönt így a kormány és a jegybank, akkor a svájci frank jelentős erősödése miatt ma 60 százalékkal nagyobbak lennének a törlesztőrészletek –
mondta Nagy Márton.

Az energiaszankciókról azt mondta, hogy Brüsszel anélkül kezdte el az egészet, hogy bármilyen hatástanulmány készült volna. Nagy szerint Magyarország megnézte a szankciók hatását.
Azonnali olajszankciók esetén a Brent ára 185 dollárra emelkednek, és az ország nem tudná beszerezni a szükséges olaj 30-40 százalékát. Ha van átmeneti idő, akkor a Brent 130-140 dollárra nőne, és ez azt jelentené, hogy a benzin ára körülbelül 800 forintra emelkedne
– mondta Nagy Márton. Ha valaki lépni akar az olajembargó esetében, akkor 15-18 milliárdra van szüksége Magyarországnak.

A gázembargó esetében a német kutatóintézetek is arról beszélnek, hogy kétszeresére emelkedne a gáz ára, és a német gazdaság recesszióba kerülne – mondta Nagy.

A miniszterjelölt kérdésre azt mondta, hogy az infláció jelentős része globális eredetű, és alapvető oka a háború. Mindezt a brit jegybank is megerősítette.

Nagy Márton egy másik kérdésre azt mondta, egy kézbe kerül az MFB és az Eximbank-csoport. Ebből adódóan a pénzügyi eszközöket koordinálni kell – tette hozzá.

A magyar jegybank fellépett az inflációval szemben, míg az európai jegybank nem lépett – mondta Nagy Márton.
A négy árstop körülbelül 6 százalékponttal hozza lejjebb a hazai inflációt.

Ameddig a 9 százalékos társasági adót meg tudjuk tartani, addig azt tartani kell, mert ez egy jelentős versenyelőny – mondta Nagy egy másik kérdésre. Ez a magyar út, és ezért nem kell változtatni a magyar adórendszeren, és a globális minimumadóval szemben kitartunk – tette hozzá.

A gazdasági bizottság 10 igen és 4 nem mellett támogatta Nagy Márton kinevezését. ”

Forrás:
Nagy Márton: Önálló és önellátó gazdaságot kell létrehozni; Kovács András; Origo; 2022. május 18.