Skip to main content
Európai Uniópolitika

Az Európai Unió kiberbiztonsági védelmi rendszere

Szerző: 2022. május 29.No Comments

„A Tanács ma következtetéseket fogadott el az Unió kiberbiztonsági védelmi rendszerének fejlesztéséről. Demonstrálni kívánják az EU eltökéltségét, hogy azonnali és hosszú távú válaszokat adjon a kiberbiztonságát fenyegető tényezőknek, fenyegetés szereplőinek, akik veszélyeztetik EU biztonságos és nyílt hozzáférését a kibertérhez, és hatással a stratégiai érdekekre, beleértve partnerei biztonságát is.

Kiberbiztonsági kezdeményezések

A következtetésekben a Tanács kiemeli az EU öt funkcióját a kiberterületen:

  • a rugalmasság és a védelmi képességek erősítése;
  • a szolidaritás fokozása és átfogó válságkezelés;
  • az EU kibertérről alkotott elképzelésének támogatása;
  • a partnerországokkal és nemzetközi szervezetekkel való együttműködés fokozása;
  • a kibertámadások megelőzése, védekezése és az azokra való reagálás.

A miniszterek többek között felszólítják a Bizottságot, hogy javasoljon közös uniós kiberbiztonsági követelményeket a csatlakoztatott eszközökre és a kapcsolódó folyamatokra és szolgáltatásokra vonatkozóan, és felkéri az érintett hatóságokat, például az EU Kiberbiztonsági Ügynökségét (ENISA), hogy fogalmazzanak meg ajánlásokat a kommunikációs hálózatok ellenálló képességének megerősítése érdekében, és hangsúlyozzák a rendszeres kibergyakorlatok fontosságát a nagyméretű kiberincidensekre adott uniós belső és külső válaszok gyakorlása és felmérése érdekében.

Háttér

A kibertér a geopolitikai verseny színterévé vált, ezért az EU-nak képesnek kell lennie arra, hogy gyorsan és erőteljesen reagáljon a kibertámadásokra, például az EU-t és tagállamait célzó, államilag támogatott rosszindulatú kibertevékenységekre, és teljes mértékben ki kell használnia minden eszközét. Az ellenséges szereplőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a tagállamok és az uniós intézmények elleni kibertámadásokat korán észlelik, azonnal azonosítják, és minden szükséges eszközzel és szakpolitikai eszközzel semlegesítik.

Council conclusions on the development of the European Union’s cyber posture
Strategic Compass

Forrás:
Cyber posture: Council approves conclusions; Európai Unió Tanácsa; 2022. május 23.