Európai UnióInternetmédiapolitikatechnikatudomány

Uniós digitális diplomácia: az Európai Unió Tanácsa az új digitális technológiák jelentette kihívásokról

Szerző: 2022. július 24.No Comments

„A Tanács a mai napon jóváhagyta az uniós digitális diplomáciáról szóló következtetéseket.

A digitális technológiák új lehetőségeket és kockázatokat teremtettek nemcsak az uniós polgárok, hanem világszerte az emberek életében. Ezenkívül olyan kulcsfontosságú versenytényezőkké váltak, amelyek képesek megváltoztatni a geopolitikai erőegyensúlyt. Az Unió szerte a világon digitális szövetségek és partnerségek növekvő hálózatával rendelkezik, és egyre nagyobb mértékben ruház be a digitális infrastruktúrába, valamint a Global Gateway stratégia keretében támogatja a partnereket abban, hogy saját szabályozási megközelítésüket a technológia emberközpontú megközelítését alapul véve határozzák meg.

Mindezek fényében a Tanács felkéri valamennyi érintett felet annak biztosítására, hogy a digitális diplomácia az Unió külső tevékenységének központi elemévé és szerves részévé váljon, továbbá hogy azt szorosan koordinálják a kiberkérdésekkel, valamint a hibrid fenyegetések – többek között a külföldi információmanipuláció és beavatkozás – elleni küzdelemmel kapcsolatos egyéb uniós külső politikákkal.

Ezzel összefüggésben az EU az Egyesült Államokban és az Egyesült Államokkal folytatott digitális diplomácia javítása érdekében hamarosan külön irodát nyit San Franciscóban, a digitális technológia és innováció egyik globális központjában.

A Tanács a következtetésekben hangsúlyozza a kapacitásépítés, valamint a demokratikus értékeket és az emberi jogokat tiszteletben tartó technológiai megoldások és szabályozási keretek stratégiai előmozdításának fontosságát.

Az EU ezért aktívan elő fogja mozdítani az egyetemes emberi jogokat és az alapvető szabadságokat, a jogállamiságot és a demokratikus elveket a digitális térben, továbbá a digitális technológiák emberközpontú megközelítését fogja érvényesíteni az érintett multilaterális fórumokon és más platformokon, előmozdítva a hasonlóan gondolkodó országokkal való partnerségeket és koalíciókat, valamint megerősítve az együttműködést az ENSZ-rendszer, a G7-ek, az EBESZ, az OECD, a WTO, a NATO, az Európa Tanács és más multilaterális fórumok keretében, illetve azokkal, törekedve az elért eredményeknek az uniós zöld, illetve kiberdiplomáciával történő összehangolására.

Forrás:
Uniós digitális diplomácia: a Tanács összehangoltabb európai megközelítésről állapodott meg az új digitális technológiák jelentette kihívásokra vonatkozóan; Európai Unió Tanácsa; 2022. július 18.