Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Védelmi ipar: Az EU közös közbeszerzés révén 500 millió eurós eszközzel erősíti meg az európai védelmi ipart

Szerző: 2022. július 24.No Comments

„A Bizottság ma elfogadta az európai védelmi ipar közös közbeszerzés útján történő megerősítését szolgáló eszköz (EDIRPA) 2022–2024-es időszakra történő létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi rendeletre irányuló javaslatot. A májusi védelmi beruházási hiányokról szóló közös közleményben bejelentetteknek megfelelően a Bizottság eleget tesz azon kötelezettségvállalásának, mely szerint rövid távú uniós eszközt hoz létre az európai védelmi ipar képességeinek az uniós tagállamok általi közös közbeszerzés révén történő megerősítésére. Az Európai Tanács kérésére létrehozott eszköz célja az Ukrajna elleni orosz agresszióból eredő legsürgetőbb és legkritikusabb védelmieszköz-szükségletek kezelése. A Bizottság ezért azt javasolja, hogy 2022-től 2024-ig 500 millió eurót különítsenek el az uniós költségvetésből. Az eszköz ösztönözni fogja a tagállamokat, hogy a szolidaritás szellemében közösen ítéljék oda a szerződéseket, és meg fogja könnyíteni valamennyi tagállam számára az olyannyira szükséges védelmi felszerelésekhez való hozzáférést.

Megelőzi a tagállamok között ugyanazon termékekért folyó versenyt, és megkönnyíti a költségmegtakarítást. Az eszköz növelni fogja az interoperabilitást és lehetővé teszi az európai védelmi technológiai és ipari bázis (EDTIB) számára, hogy a szükséges termékek előállítása érdekében jobban alkalmazkodjon és bővítse gyártókapacitásait. Az eszköz legalább három tagállamból álló konzorciumok által végrehajtott tevékenységeket támogat. A támogatható intézkedések magukban foglalhatnak új védelmi közbeszerzési projekteket vagy a háború kezdete óta indított projektek kiterjesztését.

Margarethe Vestager, a Bizottság ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „A tagállamok határozottan cselekedtek, amikor átadtak Ukrajnának olyan védelmi eszközöket, amelyekre annak sürgetően szüksége volt.” A szolidaritás szellemében az EU a közös beszerzésre való ösztönzéssel segíteni fogja a tagállamokat készleteik feltöltésében. Ezzel az Unió lehetővé teszi az európai védelmi ipar számára, hogy jobban tudjon reagálni ezekre a halaszthatatlan szükségletekre. Az EDIRPA-rendeletre irányuló javaslat történelmi mérföldkő az EU védelmi uniójának létrehozásában, az uniós polgárok biztonságának növelésében és abban, hogy az EU-t szövetségeseink erősebb partnerévé tegye.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos a következőket mondta: „Ma történelmi jelentőségű lépést teszünk az európai védelmi integráció terén. Mivel Európa határain háború tombol, az uniós államfők felhívására reagálva új eszközt terjesztünk elő a mai napon, hogy támogassuk a fegyverek európai szintű közös beszerzését. Amellett, hogy az Ukrajnába történő fegyverszállítást követően újra feltöltjük a készletek egy részét, arra ösztönözzük a tagállamokat, hogy az uniós költségvetésből közösen vásároljanak. Európa védelme ezzel jelentős előrelépést tesz.”

Az eszköz célkitűzései

Az eszköz funkciói mindenekelőtt a következők:

  • előmozdítja a védelmi beszerzések terén folytatott tagállami együttműködést; ezzel hozzájárul a szolidaritáshoz, az interoperabilitáshoz és a közkiadások hatékonyságához; megakadályozza a kiszorulást (vagyis az olyan keresleti csúcsokat, amelyek miatt valamely tagállam képtelen hozzájutni az általa igényelt védelmi termékekhez); és megelőzi a széttagoltságot.
  • növelni fogja az európai védelmi technológiai és ipari bázis (EDTIB) versenyképességét és hatékonyságát, különösen azáltal, hogy felgyorsítja az ipar strukturális változásokhoz való alkalmazkodóképességét. Ez magában foglalja a termelési kapacitás növelését is, amelyre Oroszország Ukrajna elleni agressziója okán kialakult biztonsági helyzet miatt van szükség.

Támogatható intézkedések

Az eszköz a következő feltételeknek megfelelő intézkedéseket fogja támogatni:

  • Legalább három tagállam konzorciuma;
  • A legszükségesebb és legkritikusabb védelmi felszerelések közös közbeszerzésére irányuló meglévő vagy új együttműködés kiterjesztése;
  • Az EDTIB részvételét tükröző közbeszerzési eljárások.

Az eszköz figyelembe veszi a Bizottság és a főképviselő/az Európai Védelmi Ügynökség vezetője által létrehozott közös védelmi közbeszerzési munkacsoport munkáját. A munkacsoport elősegíti a tagállamok rendkívül rövid távú beszerzési igényeinek összehangolását, és együttműködik a tagállamokkal és az uniós védelmieszköz-gyártókkal a készletek feltöltésére irányuló közös beszerzések támogatása érdekében.

A következő lépések

A helyzet sürgősségére való tekintettel a Bizottság az Európai Tanács feladatának kézhezvételétől számított hat héten belül kiemelt prioritásként fogadta el a rendeletjavaslatot, és továbbítja azt a társjogalkotóknak. A Bizottság számít a gyors elfogadásra annak érdekében, hogy 2022 végéig támogatni tudja a tagállamokat a legsürgetőbb és legkritikusabb védelmi felszerelések iránti igények közös kielégítésében.

Emellett a Bizottság javaslatot fog tenni az európai védelmi beruházási programról (EDIP) szóló rendeletre, amely a tagállamok és az Unió biztonsága szempontjából kiemelt közös érdekű fejlesztési és közbeszerzési projektek központi eleme lesz.

Háttér-információk

Az új biztonsági kihívásokkal szembesülve a tagállamok bejelentették azon szándékukat, hogy többet költenének a védelemre. További koordináció és együttműködés nélkül azonban ezek a megnövekedett beruházások olyan jelentős kockázatokkal járnak, mint például az európai védelmi ágazat nemzeti határok mentén történő fokozottabb széttagoltsága; az együttműködési lehetőségek korlátozása a felszerelések teljes életciklusa során; a külső függőségek erősödése; a tagállamok fegyveres erői interoperabilitásának és cselekvőképességének csökkenése.

A rövid távú felvásárlásokra vonatkozó döntések hosszabb távú hatással lesznek az EDTIB következő évtizedek piaci kilátásaira. A Bizottságnak ezért kellő időben célzott támogatást kell nyújtania azoknak a tagállamoknak, amelyek készek közösen megerősíteni védelmi kapacitásaikat.

2017-től a PADR, az EDIDP és az Európai Védelmi Alap új keretet hozott létre az uniós szintű és határokon átnyúló védelmi kutatási és fejlesztési együttműködés számára.

Az új és a jövőbeli eszköz a 8 milliárd eurós Európai Védelmi Alappal összhangban fog működni a védelmi felszerelések fejlesztési és beszerzési ciklusában.

Az EDIRPA emellett kiegészíti az Európai Békekeretet (EPF), amely jelentős lépéseket tett a tagállamok azon döntésének finanszírozásában, hogy védelmi felszereléseket szállítsanak Ukrajnának. A támogatás eddigi összege elérte 2 milliárd eurót, a további allokációt a tagállamok jelenleg véglegesítik. Noha az Európai Békekeret megtéríti ezeket a transzfereket, a tagállamoknak most van szükségük a támogatásra, hogy a kimerült készleteiket fel tudják tölteni, és hogy ezen a téren együtt tudjanak működni.

A Tanács által 2022. március 21-én jóváhagyott, a biztonságra és a védelemre vonatkozó stratégiai iránytű a biztonság- és védelempolitika valamennyi aspektusára kiterjed, és fokozza az EU ambíciószintjét ezen a területen. A 2022. február 15-i védelmi csomaggal a Bizottság konkrét javaslatokat tett a stratégiai iránytű végrehajtásának támogatására.

Mindezen kezdeményezésekre építve, valamint Oroszország Ukrajnával szembeni katonai agressziójára adott uniós válasz megerősítése érdekében a védelmi beruházásokkal kapcsolatos hiányosságok elemzéséről és a további lépésekről szóló, 2022. május 18-i közös közlemény számos konkrét és szakaszos intézkedést terjesztett elő. Ezen intézkedések közé tartozik a közös védelmi közbeszerzési munkacsoport és a rövid távú eszköz létrehozása.

További információk

A rendeletjavaslat szövege

Sajtóanyag a védelmi beruházások hiányosságairól és a kezelésükre irányuló intézkedésekről

Közös közlemény a védelmi beruházásokkal kapcsolatos hiányosságokról

Közlemény: Az Európai Bizottság hozzájárulása az európai védelemhez

Erősebb európai védelem

Forrás:
Védelmi ipar: Az EU közös közbeszerzés révén 500 millió eurós eszközzel erősíti meg az európai védelmi ipart; Európai Bizottság; 2022. július 19.