Skip to main content
közigazgatás: magyar

Létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport – mind a tíz civil helyet betöltötték

Szerző: 2022. december 5.No Comments

„A 21 tagú konzultatív testület december 13-án ülésezik először. A
résztvevők a meghívóval együtt a napirendet és az ügyrendi javaslatot is megkapják, amit előzetesen véleményezhetnek. A hatóság elnöke a törvényi keretek betartása mellett konstruktív, értékteremtő együttműködésre számít.

Az Integritás Hatóság a mai napon létrehozta a Korrupcióellenes Munkacsoportot, amely december 13-án tartja alakuló ülését. A hatóság mellett konzultatív szerepet betöltő testület 21tagú, ebből a törvény értelmében tíz tagot az állami szervek delegáltak, tízet pedig pályázati úton választottak ki a nem-kormányzati szereplők közül.
A nyílt pályázatra összesen 24-en jelentkeztek, 6 civil szervezet és 18 magánszemély. A pályázati kiírás értelmében a részvétel feltétele volt az alábbiak közül egy vagy több területen szerzett tapasztalat: korrupció megelőzése és korrupció elleni küzdelem, átláthatóság, közbeszerzési eljárások, a munkacsoport feladataihoz kapcsolódó emberi jogok védelme, valamint bűnüldözés. A pályázók közül az összes civil szervezet megfelelt a feltételeknek, így a munkacsoport nem-kormányzati összetétele az alábbiak szerint alakul:
A Korrupcióellenes Munkacsoport nem-kormányzati tagjai:
Dr. Bokody Tamás Richárd (atlatszo.hu Közhasznú Nonprofit Kft.)
Essősy Zsombor (Magyar Közgazdasági Társaság)
Dr. Fázsi László
Dr. Fonyódi Krisztián
Dr. Gyulai-Schmidt Andrea (Közbeszerzési Tanácsadók Országos Szövetsége)
Dr. Ligeti Miklós Zoltán (Transparency International Magyaroszág)
Reszkető Petra (Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet)
Sándor Tamás
Dr. Várady Szilvia
Dr. Vincze Orsolya Júlia (K-Monitor Közhasznú Egyesület).

A konzultatív testületet az Integritás Hatóság elnöke vezeti. Biró Ferenc elmondta:
„Örülök, hogy sokan pályáztak, köztük számos, az évek során komoly teljesítményt felmutató szakmai és civil szervezet. A kijelölt állami szervek már korábban megnevezték delegáltjaikat, így semmi akadálya annak, hogy december 13-án a munkacsoport elkezdhesse működését. A tagok hamarosan megkapják az alakuló ülés napirendjét és aműködésre tett ügyrendi javaslatot, amit természetesen véleményezhetnek. Bízom benne, hogy a munkacsoport valamennyi résztvevője a törvényi keretek betartása mellett támogatja az Integritás Hatóság munkáját és a tiszta, korrupció elleni harcot.””

Forrás:
Létrejött az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport – mind a tíz civil helyet betöltötték; EUTAF/Integritás Hatóság; 2022. december 1. (PDF)