Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikapolitikatársadalom

Az EU Tanácsa kulcsfontosságú szakpolitikai programot fogadott el az EU digitális transzformációja céljából

Szerző: 2022. december 11.No Comments

„A Tanács elfogadta „A digitális évtizedhez vezető út” elnevezésű, 2030-ig szóló szakpolitikai programot, amely biztosítja, hogy az Európai Unió az uniós értékekkel összhangban elérje a digitális transzformációra irányuló célkitűzéseit.

A határozat célja, hogy a polgárokat és a vállalkozásokat szolgáló inkluzív és fenntartható digitális politikákkal megerősítsük az EU digitális vezető szerepét. E célból meghatározza azokat a konkrét digitális célokat, amelyeket az EU és tagállamai az évtized végéig a következő négy területen el kívánnak érni:

  • a digitális készségek és az oktatás megerősítése
  • biztonságos és fenntartható digitális infrastruktúrák
  • a vállalkozások digitális transzformációja
  • a közszolgáltatások digitalizálása

Napjainkban az európai felnőtt lakosságnak csak a fele rendelkezik alapvető digitális készségekkel, vállalkozásainkat pedig a szükséges infrastruktúra hiánya sújtja. Ez a program biztosítani fogja, hogy a gazdaság és a társadalom egésze elindulhasson a célirányos digitális transzformáció útján. A digitális készségek és a fejlett infrastruktúra alapvető fontosságúak társadalmunk jóléte, biztonsága és rezilienciája szempontjából. – Ivan Bartoš, digitalizációért felelős miniszterelnök-helyettes, regionális fejlesztési miniszter

A szakpolitikai program a tagállamok és a Bizottság közötti együttműködésen alapuló új irányítási formát vezet be annak érdekében, hogy közösen teljesítsék az uniós törekvéseket. A kezdeményezés lehetővé teszi az uniós országok számára, hogy szorosan együttműködjenek és egyesítsék erőforrásaikat annak érdekében, hogy olyan előrelépést érjenek el a digitális képességek és technológiák terén, amelyeket az egyes tagállamok önmagukban nem tudnának elérni. A végső cél egy olyan digitális transzformáció megvalósítása, amely az uniós értékekkel összhangban elősegíti a polgárok és a vállalkozások szerepvállalását.

A határozat pontosítja számos, a programban szereplő általános célkitűzés meghatározását, hangsúlyt fektetve az alapvető jogok, az átláthatóság és a biztonság megerősítésére, valamint a digitális készségek előmozdítására. E közös célkitűzések elérése érdekében a tagállamok együtt fognak működni, értékelve az elért eredményeket és szükség esetén intézkedéseket hozva.

A Bizottság a tagállamokkal együtt meghatározza majd az egyes digitális célkitűzésére vonatkozó uniós szintű pályákat, a tagállamok pedig a nemzeti pályákat és a stratégiai ütemterveket fogják kidolgozni, hogy a 2026-ban esedékes felülvizsgálatig meg lehessen valósítani e célokat. Az előrehaladást a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutató (DESI) alapján fogják nyomon követni, és a Bizottság értékelni fogja a digitális évtized helyzetéről szóló éves jelentésében.

A határozat a több országra kiterjedő projektek koncepcióját is kifejti, amely további együttműködést és közös beruházásokat irányoz elő a célok elérésének elősegítése érdekében. Ezek olyan nagyszabású projektek, amelyek egyesítik az uniós, nemzeti és magánforrásokat olyan eredmények elérése érdekében, amelyeket egy tagállam sem tudna egyedül megvalósítani.

A szakpolitikai program elő fogja segíteni a beruházásokat az olyan területeken, mint a nagy teljesítményű számítástechnika, a közös adatinfrastruktúra és -szolgáltatások, a blokklánc, az alacsony energiaigényű processzorok, az 5G-folyosók páneurópai fejlesztése, a digitális készségekre irányuló csúcstechnológiai partnerségek, a biztonságos kvantuminfrastruktúra és a kiberbiztonsági központok hálózata, a digitális közigazgatás, a tesztelési létesítmények és a digitális innovációs központok.

A határozat egy hatékony, a tagállamok és a Bizottság közötti együttműködési mechanizmust is előír a program célkitűzéseinek elérése érdekében.

Következő lépések

A határozat szövegét az elkövetkező napokban ki fogják hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában, a kihirdetését követő huszadik napon pedig hatályba lép.

Háttér

A „Digitális iránytű 2030-ig: a digitális évtized megvalósításának európai módja” című, 2021. március 9-i bizottsági közlemény egy arra vonatkozó elképzelést vázol fel, hogy az EU 2030-ra miként tudná sikeresen megvalósítani a digitális transzformációt. Az EU arra törekszik, hogy digitálisan szuverén legyen egy nyílt és összekapcsolt világban, és olyan digitális politikákat folytasson, amelyek lehetővé teszik az emberek és a vállalkozások számára, hogy emberközpontú, inkluzív, fenntartható és virágzó digitális jövőt építsenek.

Az Európai Tanács a 2021. március 25-i következtetéseiben hangsúlyozta a digitális transzformáció fontosságát az Unió talpraállása, jóléte, biztonsága és versenyképessége, valamint társadalmaink jólléte szempontjából. A digitális iránytűről szóló közleményt pedig az európai digitális fejlődés pályájának ívét az elkövetkező évtizedre felrajzoló lépések egyikeként azonosította. Felkérte továbbá a Bizottságot, hogy használja az ipar-, kereskedelem- és versenypolitika terén rendelkezésre álló valamennyi eszközt. Ezen ambíciókra és kihívásokra tekintettel a Bizottság 2021. szeptember 15-én javaslatot terjesztett elő „A digitális évtizedhez vezető út” elnevezésű szakpolitikai program létrehozásáról szóló európai parlamenti és tanácsi határozatra.

Ülések

Forrás:
A digitális évtizedhez vezető út: a Tanács kulcsfontosságú szakpolitikai programot fogadott el az EU digitális transzformációja céljából; Európai Unió Tanács; 2022. december 8.
Infografika – ‘Path to the Digital Decade’: the EU’s plan to achieve a digital Europe by 2030