Skip to main content
Európai Uniópolitika

Digitális jogok és elvek: az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának elnökei aláírták az európai nyilatkozatot

Szerző: 2022. december 19.No Comments

„Ma kézzelfoghatóvá vált az EU digitális DNS-sel – a digitális jogokról és elvekről szóló európai nyilatkozattal – kapcsolatos munkája: az Európai Tanács ülésének alkalmával Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke, Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, valamint a Tanács soros elnökségét ellátó Csehország miniszterelnöke, Petr Fiala együtt írta alá a nyilatkozat szövegét.

Az idén januárban a Bizottság által előterjesztett nyilatkozat rögzíti az EU védett, biztonságos és fenntartható digitális átállás melletti elkötelezettségét, mely az EU alapértékeivel és alapvető jogaival összhangban az embereket helyezi a középpontba. A nyilatkozat megmutatja a polgároknak, hogy az európai értékeket, valamint az uniós jogi keretben rögzített jogokat és szabadságokat online ugyanúgy tiszteletben kell tartani, mint offline. A hat fejezetbe rendezett dokumentum iránymutatásul szolgál majd az új technológiákkal foglalkozó politikai döntéshozóknak és vállalatoknak. A nyilatkozat a digitális átállással kapcsolatos, világszerte képviselt uniós megközelítésnek is irányt szab.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a következőket mondta: „A digitális jogokról és elvekről szóló európai nyilatkozat aláírása tükrözi a digitális átállásra irányuló közös célunkat, mely az embereket helyezi előtérbe. A nyilatkozatunkban megfogalmazott jogok Unió-szerte mindenkit megilletnek online, éppúgy mint offline. A nyilatkozatban foglalt digitális elvek pedig iránymutatásul szolgálnak majd az összes új kezdeményezéssel kapcsolatos munkánkhoz.”

Jogok és elvek a digitális átállás összefüggésében

A digitális átállás az emberek életének minden vetületére kihat. Lehetőségeket kínál a személyes jólét, a fenntarthatóság és a növekedés fokozására, ugyanakkor olyan kockázatokat is felvethet, amelyekre közpolitikai válaszra van szükség. A digitális jogokról és elvekről szóló nyilatkozattal az EU az alábbiak révén kívánja biztosítani az európai értékek érvényre juttatását:

  1.  az emberek középpontba helyezése a digitális átállás során;
  2.  a szolidaritás és a befogadás támogatása a következőkön keresztül: konnektivitás, digitális oktatás, képzés és készségek, tisztességes és igazságos munkafeltételek, valamint a digitális közszolgáltatásokhoz való hozzáférés;
  3.  a választási szabadság és a tisztességes digitális környezet fontosságának újbóli megerősítése;
  4.  a digitális nyilvános térben való részvétel előmozdítása;
  5.  a biztonság, a védelem és a szerepvállalás növelése a digitális környezetben, különösen a fiatalok körében;
  6.  a fenntarthatóság előmozdítása.

Ezek a jogok és elvek konkrétan a következőket jelentik: megfizethető és nagy sebességű digitális konnektivitás mindenütt és mindenkinek, jól felszerelt tantermek és digitálisan képzett tanárok, zökkenőmentes online hozzáférés a közszolgáltatásokhoz, biztonságos digitális környezet a gyermekeknek, lecsatlakozás a munkaidő után, a digitális termékek környezeti hatásaira vonatkozó, könnyen érthető információk, a személyes adatok felhasználása és megosztása feletti ellenőrzés.

Következő lépések

A digitális jogokról és elvekről szóló európai nyilatkozat legmagasabb szintű aláírása az EU és tagállamai azon közös politikai kötelezettségvállalását tükrözi, hogy a 2030-ig tartó időszakra szóló digitális iránytű célkitűzéseinek elérése érdekében a digitális élet minden területén előmozdítják és végrehajtják ezeket az elveket. A nyilatkozat iránymutatásul fog szolgálni a nyomonkövetési és együttműködési mechanizmussal, azaz a digitális évtized szakpolitikai programmal kapcsolatos konkrét feladatokhoz is, melyek e közös digitális célkitűzések elérését szolgálják. Annak érdekében, hogy teljesüljenek a 2030-ra kitűzött célok, és a nyilatkozat kézzelfogható hatásokat váltson ki, a Bizottság nyomon fogja követni az előrehaladást, és a digitális évtized helyzetéről szóló éves jelentésben fog beszámolni. Ezenfelül a nyilatkozat a tekintetben is iránymutatással szolgál majd az EU nemzetközi kapcsolatai terén, hogy miként alakítható úgy a digitális átállás, hogy az embereket és az emberi jogokat helyezze a középpontba.

Háttér-információk

2021. március 9-én a Bizottság a Digitális iránytű: a digitális évtized megvalósításának európai módja című közleményében felvázolta az Európa 2030-ig megvalósítandó digitális átállására vonatkozó jövőképét, majd a 2021 szeptemberében előterjesztett, a digitális évtizedhez vezető út révén szilárd irányítási keretet vezetett be e digitális célok elérése érdekében.

A Bizottság 2022 januárjában terjesztette elő a digitális jogokról és elvekről szóló nyilatkozatot. A Bizottság, a Parlament és a Tanács 2022 novemberében megállapodásra jutott a nyilatkozatról. A nyilatkozat kiegészíti a tagállamok korábbi digitális kezdeményezéseit; ezek közé tartozik az e-kormányzatról szóló tallinni nyilatkozat, a digitális társadalomról és az értékalapú digitális kormányzásról szóló berlini nyilatkozat és a digitális demokrácia irányairól szóló lisszaboni nyilatkozat.

Ezenkívül a Bizottság nyilvános konzultációt is folytatott, melyből az derült ki, hogy az európai digitális elvek széles körű támogatottságot élveznek: 10 uniós polgárból 8 hasznosnak véli, hogy az EU közös európai jövőképet határozzon meg a digitális jogokra és elvekre vonatkozóan, és előmozdítsa annak megvalósulását. Sor került továbbá egy Eurobarométer tematikus felmérés elvégzésére is.

A nyilatkozat és az abban foglalt jogok a Szerződésekben és az Alapjogi Chartában gyökereznek. A meglévő digitális szakpolitikákra, például az adatvédelemre, az online adatvédelemre, a munkavállalói jogokra és a Bíróság ítélkezési gyakorlatára épül, és kiegészíti a szociális jogok európai pillérét.

További információk

Nyilatkozat a digitális jogokról és elvekről

A Bizottság közleménye az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak a digitális jogokról és elvekről szóló európai nyilatkozat kidolgozásáról

Tájékoztató az EU-n belül mindenkire érvényes digitális jogokról és elvekről

Digitális iránytű: a digitális évtized megvalósításának európai módja

Közlemény: „A digitális évtizedhez vezető út”

Forrás:
Digitális jogok és elvek: a Bizottság, az Európai Parlament és a Tanács elnöke aláírták az európai nyilatkozatot; Európai Bizottság; 2022. december 15.