Skip to main content
informatikaInternetközigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Személyes Adattár – a web feltalálója megvédené személyes adatainkat a techóriásoktól

Szerző: 2023. január 9.No Comments

„Hosszú utat tett meg, rengeteg változáson ment keresztül az internet azóta, hogy a web feltalálója, Tim Berners-Lee 1989-ben elkezdte ezirányú kutatásait. Manapság egyre nagyobb a személyes szféra, a privacy védelme iránti igény, és egyre gyakrabban sértik meg azt. A feltaláló szerint itt az ideje, hogy visszaköveteljük a csak minket megillető adatokat.

Berners-Lee és John Bruce vezérigazgató Inrupt nevű startupja a „Solid Pod” [„Solid” a rendszer mögött álló specifikáció. „SOcial LInked Data”, azaz összekapcsolt közösségi adatok. Szerk.], vagy Személyes Online Adattár néven dolgozott ki egy megoldást adataink egyetlen központi helyen történő tárolására, és annak ellenőrzésére, hogy kik és milyen alkalmazások férhetnek hozzájuk. Most ugyanezek az adatok szanaszét a világhálón, változatos alkalmazásokban és honlapokon találhatók.

A felhasználó vagy szolgáltatóktól (pl. Amazon) kaphatna ilyen személyes adattárat, de megfelelő technikai ismeretek birtokában maga is kezelhetné ezeket. Az „ön-hosztolás” azért nagyon vonzó, mert személyes adataink feletti kontrollunk így a legteljesebb. Ezek az adattárak nemcsak az állammal és a nagyvállalatokkal, hanem a hackerekkel szemben is védelmet nyújtanak.

„Mindannyian rájövünk, hogy a web értékét a rajta elérhető adatok jelentik. Az új világban, amikor a sajátjainkra vigyázunk, a „nagy silókban” nem maradnak meg, mert azok jövedelmező támadások célpontjai” – jelentette ki Berners-Lee.

Platformjukat, Berners-Lee 2017-ben indult Inrupt technológiáját az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálata és Belgium Flandria régiójának kormánya egyaránt teszteli, az utóbbi a személyes adattárakat arra próbálja alkalmazni, hogy a lakosság döntse el, miként kívánja használni személyes adatait.

A BBC októberben vezette be a személyes adattárakon alapuló kísérleti szolgáltatását, amelyben sok barát egyidőben streamel programot. Amikor a „parti” véget ér, a felhasználó láthatja, milyen adatok generálódtak, például ki milyen programot nézett, ki csatlakozott hozzá, ki törölte, ki szerkesztett rajta. De úgy is dönthet, hogy a BBC használja fel az egészet.

A BBC szerint az adatkezelés radikálisan új megközelítéséről van szó, Berners-Lee pedig a web új iterációjának, a Web 3-nak a születését látja benne.”

Forrás:
A web feltalálója megvédené a személyes adatainkat a techóriásoktól; Kömlődi Ferenc; Jelenből a Jövőbe blog; Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT); 2022. december 28.
Lásd még:
Solid