Skip to main content
Európai Uniópolitika

Együttes nyilatkozat az EU–NATO együttműködésről, 2023. január 10.

Szerző: 2023. január 15.No Comments

  1. A NATO–EU stratégiai partnerség alapkövét közösen vallott értékeink, a közös kihívások legyőzése iránti eltökéltségünk, valamint az euroatlanti térség békéjének, szabadságának és jólétének előmozdítása és megóvása iránti egyértelmű elkötelezettségünk jelenti.
  2. Az euroatlanti térség biztonságát évtizedek óta nem fenyegette olyan súlyos veszély, mint ma. Oroszország Ukrajna elleni brutális háborúja sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányában foglalt elveket. Aláássa az európai és a globális biztonságot és stabilitást. Oroszország háborúja súlyosbította az élelmiszer- és energiaválságot, amely világszerte emberek milliárdjait érinti.
  3. A lehető leghatározottabban elítéljük az Oroszország általi agressziót. Oroszországnak azonnal véget kell vetnie ennek a háborúnak, és ki kell vonulnia Ukrajnából. Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Ukrajnával szemben, és újólag megerősítjük, hogy továbbra is rendületlenül támogatjuk annak függetlenségét, szuverenitását és nemzetközileg elismert határain belüli területi integritását. Maradéktalanul támogatjuk Ukrajna önvédelemhez és saját sorsának megválasztásához való természetes jogát.
  4. Az autoriter szereplők érdekeink, értékeink és demokratikus elveink ellen intéznek támadást, és ehhez többféle eszközt bevetnek: politikai, gazdasági, technológiai és katonai szinten egyaránt.
  5. A növekvő stratégiai versengés korában élünk. Kína egyre erőteljesebb érdekérvényesítése és az általa követett politikák olyan kihívásokat támasztanak, amelyekkel foglalkoznunk kell.
  6. Az európai szomszédságunkban fennálló tartós konfliktus, sérülékeny helyzet és instabilitás aláássa saját biztonságunkat, és termékeny talajt teremt stratégiai versenytársaink, valamint a terrorista csoportok számára is ahhoz, hogy befolyást szerezzenek, destabilizálják a társadalmakat és fenyegetést jelentsenek biztonságunkra nézve.
  7. Amint azt a NATO stratégiai koncepciója és az EU stratégiai iránytűje is hangsúlyozza, döntő pillanat ez az euroatlanti biztonság és stabilitás szempontjából, amely minden eddiginél jobban alátámasztja a transzatlanti kötelék fontosságát, és szorosabb EU–NATO együttműködésre sürget minket.
  8. A NATO továbbra is a kollektív védelem alapját képezi a szövetségesei számára, és elengedhetetlen az euroatlanti biztonság szempontjából. Elismerjük azt az értéket, amelyet egy erősebb és ütőképesebb európai védelem képvisel, amely pozitívan járul hozzá a globális és transzatlanti biztonsághoz, kiegészíti a NATO-t és interoperábilis azzal.
  9. Egymást kölcsönösen erősítő stratégiai partnerségünk hozzájárul a biztonság megerősítéséhez Európában és annak határain túl. A NATO és az EU egymást kiegészítő, koherens és egymást kölcsönösen erősítő szerepet játszik a nemzetközi béke és biztonság támogatásában. Közös céljainkat követve, egymilliárd polgárunk javát szolgálva folytatni fogjuk a rendelkezésünkre álló – politikai, gazdasági és katonai – eszközök együttesének mozgósítását.
  10. A 2016. évi varsói együttes nyilatkozatra és a 2018. évi brüsszeli együttes nyilatkozatra építve, amelyek jelentősen bővítették a több mint húsz évvel ezelőtt létrehozott partnerségünk hatókörét és mélységét, példátlan előrelépést tettünk az együttműködés valamennyi területén.
  11. Kézzelfogható eredményeket értünk el a hibrid és kiberfenyegetések elleni küzdelem, az operatív együttműködés – többek között a tengerpolitikai kérdések –, a katonai mobilitás, a védelmi képességek, a védelmi ipar és kutatás, a gyakorlatok, a terrorizmus elleni küzdelem és a partnerek kapacitásépítése terén.
  12. Mivel az előttünk álló biztonsági fenyegetések és kihívások hatóköre és nagyságrendje folyamatosan változik, partnerségünket a hosszú múltra visszatekintő együttműködésünk alapján magasabb szintre emeljük. Tovább fogjuk erősíteni együttműködésünket az eddigi területeken, valamint ki fogjuk terjeszteni és el fogjuk mélyíteni azt különösen a növekvő geostratégiai versengés, a rezilienciával kapcsolatos kérdések, a kritikus infrastruktúrák védelme, a kialakulóban lévő és forradalmi technológiák, az űrpolitika, az éghajlatváltozásból eredő biztonsági következmények, valamint a külföldi információmanipuláció és beavatkozás területén felmerülő kérdések kezelése érdekében.
  13. E nyilatkozat aláírásával kifejezzük, hogy a NATO–EU partnerséget valamennyi NATO-szövetségessel és uniós tagállammal szorosan egyeztetve és együttműködve fogjuk előbbre vinni, a teljes kölcsönös nyitottság szellemében és szervezeteink döntéshozatali autonómiájával összhangban, valamint tagjaink biztonság- és védelempolitikája sajátos jellegének sérelme nélkül. Ezzel összefüggésben kulcsfontosságúnak tartjuk az átláthatóságot. Arra sarkalljuk azokat a NATO-szövetségeseket, amelyek nem tagjai az EU-nak, hogy a lehető legteljesebb mértékben vegyenek részt az uniós kezdeményezésekben. Arra sarkalljuk továbbá azokat az uniós tagállamokat, amelyek nem tagjai a NATO-nak, hogy a lehető legteljesebb mértékben vegyenek részt a NATO kezdeményezéseiben.
  14. Az elért eredményeket rendszeresen számba fogjuk venni.

Forrás:
Együttes nyilatkozat az EU–NATO együttműködésről ; Európai Unió Tanácsa; 2023. január 10.