Skip to main content
Európai UnióInternetmédiapolitika

Külföldi információmanipuláció és beavatkozás (FIMI) és kiberbiztonság – fenyegettségi állapotfelmérés

Szerző: 2023. január 16.No Comments

„Az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA) és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) összefogott annak érdekében, hogy tanulmányozza és elemezze a külföldi információmanipulációval és beavatkozással (Foreign Information Manipulation and Interference, FIMI) és a dezinformációval kapcsolatos fenyegetéseket. Külön elemzési keretet terjesztenek elő, amely összhangban van az ENISA fenyegetettségi állapotfelmérésével (Threat Landscape, ETL) kapcsolatos módszertannal, azzal a céllal, hogy elemezze mind a FIMI-t, mind pedig a dezinformáció kiberbiztonsági vonatkozásait. Az EKSZ az európai demokráciáról szóló cselekvési tervnek a dezinformációval kapcsolatos fogalommeghatározások további finomítására irányuló felhívására válaszul javasolta a külföldi információmanipuláció és beavatkozás (FIMI) koncepcióját. Bár a dezinformáció a FIMI kiemelt része, a FIMI a manipulatív magatartásra helyezi a hangsúlyt, nem pedig a tartalom valódiságára. Számos stratégiai dokumentum, például a biztonságra és védelemre vonatkozó stratégiai iránytű és a FIMI-ról szóló, 2022. júliusi tanácsi következtetések utalnak a FIMI, valamint a hibrid és kiberfenyegetések elleni küzdelem fontosságára. Ennek megfelelően a különböző területeket átszelő, szélesebb körű hibrid fenyegetések fényében e jelentés azért készült, hogy kidolgozza a kiberbiztonsági és a FIMI-ellenes közösségek szorosabb együttműködésének módjait. A cél az, hogy hozzájáruljon az információmanipuláció és a beavatkozás – többek között a dezinformáció – jellegéről és dinamikájáról, valamint az e jelenségre való együttes reagálás módjáról folyó, sürgető vitához.
A jelentés olyan elemzési megközelítést javasol és tesztel, amely leírja a FIMI-t és az információk manipulálását, valamint az alapul szolgáló kiberbiztonsági elemeket a két terület gyakorlatainak összepárosítása révén:
A kiberbiztonság területén: Az ENISA kiberbiztonsági fenyegetések állapotáról szóló éves jelentésében használt nyitott módszertani keretet, az ENISA fenyegetettségi helyzetjelentéseit.
A FIMI esetében: A nyílt forráskódú DISARM keretet, amelyet a FIMI/dezinformáció felfedésére használnak.
A két összetevőt korlátozott számú eseményen tesztelve, a jelentés a keretek interoperabilitásának igazolására szolgál.”

Forrás:
Foreign Information Manipulation and Interference (FIMI) and cybersecurity. Threat landscape, December 2022; Erika Magonara, Apostolos Malatras; European Union Agency for Cybersecurity (ENISA), European Union External Action (EEAS); 2023. január 5.