Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

A „Global Gateway”: számbavétel az első év után

Szerző: 2023. január 23.No Comments

„A magas jövedelmű és az alacsony és közepes jövedelmű országok közötti globális beruházási szakadék az elmúlt években nőtt, különösen a világjárvány és Oroszország Ukrajna elleni inváziója által okozott kettős válságot követően. Ez az eltérés és az alulfinanszírozottság negatívan hat a globális konnektivitásra is, amely jelentős pénzügyi forrásokat igényel mind a bővítéséhez, mind a fenntartásához. Ez fontos a jelenlegi válságból való kilábalás szempontjából, mivel a modern világ a közösségek, gazdaságok és országok közötti sokrétű kapcsolatokon alapul, és ismert, hogy az összekapcsoltság hozzájárul a gazdasági növekedéshez, az ellátási lánc hatékonyságához és a sokkhatásokkal szembeni ellenálló képességhez.

Az EU 2015 óta erőfeszítéseket tesz e beruházási hiány csökkentésére és a globális összeköttetések támogatására, nem utolsósorban azért, hogy ellensúlyozza Kína „Egy övezet, egy út” kezdeményezésének hatását. A szakértők azonban úgy vélték, hogy az uniós támogatás és beruházások széttagoltak, ami hatékonysági problémákhoz, hiányosságokhoz és átfedésekhez vezet. Ezt és a konnektivitásnak a világjárvány által egyértelművé tett növekvő jelentőségét figyelembe véve az EU 2021. december 1-jén elindította a Global Gateway stratégiáját. Globális hatóköre nem korlátozódik kiválasztott régiókra vagy országokra.

A stratégia azt ígérte, hogy akár 300 milliárd eurót is mozgósíthat az intelligens, tiszta és biztonságos digitális, energetikai és közlekedési összeköttetések fellendítése, valamint az egészségügyi, oktatási és kutatási rendszerek világszerte történő megerősítése érdekében. Talán ez idáig a legjelentősebb kezdeményezés az első regionális Global Gateway Afrika-Európa beruházási csomag 2022 februárjában történt elindítása volt. A további eredmények közé tartozik a nemzetközi megállapodások aláírása és az első infrastrukturális projektek elindítása.

Számos agytröszt és szakértő üdvözölte a Global Gateway-t, mint az uniós konnektivitási és beruházási politikák hatékonyságának, koherenciájának és stratégiai ösztönzésének fokozására irányuló kísérletet. A vélemények azonban megosztottak azzal kapcsolatban, hogy elegendő finanszírozást lehet-e mozgósítani, és még meg kell vizsgálni, hogy az „Európa együtt (Team Europe)” megközelítés, amely összefogja az EU-t, a pénzügyi intézményeket és a tagállamokat, eredményes lesz-e.”

Forrás:
The Global Gateway: Taking stock after its first year; Marcin Szczepański; European Parliamentary Research Service; 2023. január 16.
The Global Gateway: Taking stock after its first year; European Parliament, Think Tank; 2023. január 13. (A teljes jelentés PDF-ben.)