Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Az európai védelmi ipar megerősítése a közös közbeszerzési jogszabály (EDIRPA) révén [az EU folyamatban lévő jogalkotása]

Szerző: 2023. január 23.No Comments

„A Bizottság 2022. július 19-én rendeletjavaslatot terjesztett elő az európai védelmi ipar közös közbeszerzési jogszabály révén történő megerősítéséről (EDIRPA). A Tanács 2022. december 1-jén elfogadta általános megközelítését. Az EDIRPA egy 500 millió EUR értékű rövid távú közös védelmi közbeszerzési eszköz. Célja, hogy kezelje a védelmi képességek legsürgetőbb és legkritikusabb hiányosságait, és arra ösztönözze a tagállamokat, hogy közösen szerezzenek be védelmi termékeket. Nem írja elő a beszerzés módját, mivel ez a tagállamokra van bízva, amelyeknek teljesíteniük kell az EDIRPA által meghatározott kritériumokat.

A javaslat Ukrajna orosz invázióját követi, amely drámaian átalakította az európai geopolitikai környezetet, és fokozta az uniós fővárosokban a védelmi beruházásokról és képességekről folytatott megbeszéléseket. Tekintettel a 2022. márciusi versailles-i csúcstalálkozón adott gyakorlati megbízatásra, a Bizottság 2022 májusában előterjesztette a védelmi beruházási hiány elemzését, amelyben az EDIRPA-t javasolta a védelmi vonatkozású beruházások, képességek és ipari hiányosságok kezelésének egyik eszközeként.”

Forrás:
European defence industry reinforcement through common procurement act (EDIRPA) [EU Legislation in Progress]; Sebastian Clapp; European Parliamentary Research Service; 2023. január 16.
European defence industry reinforcement through common procurement act (EDIRPA); European Parliament, Think Tank; 2023. január 13. (A teljes jelentés PDF-ben.)