Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Az IVSZ véleménye a Nemzeti Digitális Állampolgárság Programról

Szerző: 2023. január 29.No Comments

„Az IVSZ bekérte tagcégeinek véleményét a Digitális Állampolgárság Programról, és a visszajelzéseket egy dokumentumban összegezve eljuttatta a programot kidolgozó Digitális Magyarország Ügynökség számára.

Fontos és előremutató lépésnek tartja a Digitális Állampolgárság Program megalkotását az IVSZ, és támogatja annak törekvéseit – szögezi le a szövetség közleménye. „Megítélésünk szerint a Program betölthet akcelerátori szerepet a digitális elmaradottság felszámolásában, ezért az IVSZ támogatja és egyetért a céljaival, azonban felhívjuk a figyelmet arra, hogy a program még a legtökéletesebb megvalósítás esetén sem kecsegtet a hazai digitális ökoszisztéma legnagyobb lemaradást mutató területeinek felzárkóztatásával”, fogalmaz a dokumentum. Ezért a szövetség azt javasolja a kormányzatnak, hogy tűzze napirendre a digitális munkaerőhiány enyhítését, az ágazati digitalizáció felgyorsítását vagy a startup ökoszisztéma fejlesztését, vagyis azokat a feladatokat, amelyeket az IVSZ az „Összefogás a digitális Magyarországért” javaslatcsomagban is feldolgozott.

Néhány konkrét megállapítás, javaslat a program egy-egy pontjához:

  • Digitális állampolgárság: az IVSZ javasolja az eFöldhivatali modul beépítését, valamint azt, hogy a négy alapszolgáltatás (eSzemélyazonosítás, ePosta, eDokumentumkezelés, eFizetés) kialakítása során kezdődjenek egyeztetések a bankszektor képviselőivel.
  • Adatvagyon felhasználása: az IVSZ kiemelten egyetért az állami adatvagyon hasznosítására irányuló tervekkel, különösen, ha azok hangsúlyos részét képezi az állami érdekkörben keletkező közadatok szabad felhasználhatóvá tétele.
  • Felhőtechnológia: egyetért a szövetség a felhő alapú szolgáltatások fejlesztésének szándékával, ugyanakkor nemzeti szintű fejlesztés helyett inkább regionális vagy uniós szintű megoldást volna érdemes kezdeményezni.
  • Felhasználói élmény: üdvözölik az ügyfélbarát, intuitív felhasználói felületek kialakításának szándékát, amivel kapcsolatban kiemelik az edukáció fontosságát, valamint a felhasználói élmény mérhetőségét.
  • Kiberbiztonsági képességek: az IVSZ javasolja, hogy a mostani KAÜ kiszolgálással ellentétben az állami adatvagyon védelmét két faktoros hitelesítés szolgálja ki.

A teljes, három oldalas dokumentum erről a linkről tölthető le. (PDF)

Forrás:
Itt a hazai ICT-ipar állásfoglalása a Digitális Állampolgárság Programról; IT Business; 2023. január 23.