Skip to main content
közigazgatás: külföldönpolitikatechnikatudomány

Az első nemzetközi csúcstalálkozó az MI katonai alkalmazásairól

Szerző: 2023. február 18.No Comments

„A REAIM 2023 néven rendezett globális találkozón a mesterséges intelligenciával kapcsolatos biztonsági, jogi és etikai problémákat tárgyalják meg, amelyek felerősödnek a magas kockázatú katonai kontextusban.

Az Egyesült Államok és Kína is képviselteti magát a mesterséges intelligencia „felelősségteljes katonai felhasználásáról” szóló, első ízben megrendezett nemzetközi csúcstalálkozón, amelyre Oroszország nem kapott meghívást az Ukrajna ellenében kirobbantott háborúja miatt – ez utóbbi a február 15-16-án Hágában zajló REAIM 2023 (Responsible Artificial Intelligence in the Military Domain) egyik fő témája lesz. A Reuters előzetes tudósítása Wopke Hoekstra holland külügyminisztert idézi, aki szerint olyan területre lépünk, amelyet nem ismerünk, és amelyre nincsenek iránymutatásaink, szabályaink, kereteink vagy megállapodásaink, de előbb-utóbb szükségünk lesz rájuk.

A hírügynökség szerint még az sem világos, hogy a résztvevő 50 országnak egyáltalán sikerül-e elfogadnia a Hollandia és a társrendező Dél-Korea által megfogalmazott, felhígított alapelv-nyilatkozatot. A konferenciának azonban mindenképpen alapot ad a mesterséges intelligencia iránti felfokozott érdeklődés, amit jól mutat az OpenAI ChatGPT programjának november óta tartó villámkarrierje. A rendezvény tehát kiindulási pontot adhat a nemzetközi korlátozások későbbi kidolgozásához, bár annak gyakorlati megvalósulása ettől függetlenül még távoli dolognak számít.

Szükség van a legelső lépésre is

Az érdemi megállapodást nyilván hátráltatja vezető hatalmak vonakodása, ahol attól tartanak, hogy a megkötéseken keresztül hátrányba kerülhetnek a többiekkel szemben. A Reuters ezzel kapcsolatban felidézi, hogy az egyes hagyományos fegyverekről szóló CCW-egyezményt aláíró ENSZ-tagok már 2014 óta tárgyalnak a halálos autonóm fegyverrendszerek lehetséges korlátozásairól. A mostani kezdeményezés sem ezt a folyamatot váltaná fel, hanem olyan vonatkozásokat vizsgálna, mint az MI biztonságos felhasználása a katonai döntéshozatal felgyorsítására vagy a legitim célpontok azonosítására, kitérve az átláthatóság, a megbízhatóság, a kiszámíthatóság, a elszámoltathatóság  vagy elfogultság problémáira.

A hágai csúcstalálkozóval párhuzamosan zajló konferencián a hírek szerint 2 ezer ember, köztük szakértők és akadémikusok vesznek részt, ahol a gyilkos robotok különféle alkalmazásai is szóba kerülnek. Az amerikai védelmi minisztérium csütörtöki előadásában állítólag felvázolja majd, hogy milyen területeken lát lehetőséget a nemzetközi együttműködésre, a hollandiai kínai nagykövetség szóvivője egy olyan hivatalos állásfoglalásról beszélt, amelynek értelmében el kell kerülni az MI „stratégiai számítási hibáit”, hogy a technológia véletlenül se mélyítse el a konfliktusokat.”

Forrás:
Hágában rendezik az első nemzetközi csúcsot az MI katonai alkalmazásáról; Bitport.hu; 2023. február 15.
Lásd még:
U.S., China, other nations urge ‘responsible’ use of military AI; Toby Sterling; Reuters; 2023. február 16.
China urges unity of all nations for ‘responsible’ use of military AI; China Global Television Network (CGTN); 2023. február 17.
Political Declaration on Responsible Military Use of Artificial Intelligence and Autonomy; U.S. Department of State, Bureau of Arms Control, Verification and Compliance; 2023. február 16.