Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönpolitika

Váratlanul bemutatkozott a titkos angol kiberhaderő

Szerző: 2023. április 11.No Comments

„Offenzív kibermunkával védik az internetet az állami tévinformációs kampányoktól, a katonai szervezetek szándékaitól és a választási beavatkozásoktól a brit kormányzati hackerek.

Az elmúlt években gyakran lehetett hallani olyan vádakat, hogy egyes hackerek, hackercsoportok állami megbízásra tevékenykednek, indítanak támadásokat. Nyilvánvaló volt, hogy mindez nyílt kiberhadviseléshez vezet, és ennek példája a brit GCHQ [Government Communications Headquarters – az angol hírszerzési és kiberbiztonsági ügynökség] közleménye is.

A GCHQ ugyanis brit állami hackereket foglalkoztat, akik kibertámadásokat indítottak katonai szervezetek, terrorszervezetek, állami támogatású tévinformációs kampányok ellen, de azok ellen is, akik választásokba akarnak beavatkozni. Az effajta nyilvános közlemény ritkának számít hatósági oldalról.

Közölték azt is, hogy az utóbbi 3 évben a titkos NCF [National Cyber Force] hajtott végre hackertámadásokat. Jeremy Fleming, a GCHQ igazgatója szerint egy felelős kiberhatalomnak ebben az összekapcsolt világban tudnia kell reagálni a kibertérben történtekre.

A műveleteket nem részletezték, mert titkosak, de egy 28 oldalas anyagot megosztottak arról, hogyan váltak felelősségteljes kibererővé. A szakértők szerint a kiberhadviselében Nagy-Britannia mellett az USA, Kína, Oroszország és Irán számít még meghatározó erőnek.”

Forrás:
Támadnak a kormány hackerei, hogy megvédjék az internetet; Harangi László; IT café; 2023. április 6.
Britain uses cyber capabilities to counter enemies online – GCHQ; Reuters; 2023. április 4.
Lásd még:
National Cyber Force reveals how daily cyber operations protect the UK; National Cyber Force; 2023. április 4.
Responsible Cyber Power in Practice; National Cyber Force; 2023. április 4.