Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatechnikatudomány

Távérzékelési fejlesztések lehetőségei a mezőgazdaságban

Szerző: 2023. április 23.No Comments

„A sikeres hazai agrárium kulcsa az állami és a gazdálkodói oldal modernizációja – fogalmazott Juhász Anikó azon az Agrárminisztériumban rendezett tanácskozáson, amelyen a távérzékelési és térinformatikai rendszereket alkalmazó agrárszakigazgatási szereplőkkel együtt megvitatták azokat a fejlesztési irányokat, amelyek segítenek a támogatáspolitikai és hatósági feladatellátás hatékonyabbá tételében.

Juhász Anikó, az Agrárminisztérium Agrárgazdaságért felelős Helyettes Államtitkársága, a Lechner Tudásközpont Nonprofit Kft. és az Európai Űrügynökség (ESA) delegációjának közös szervezésével megvalósított szakmai műhelymunkán első kézből tájékoztatták az érdeklődőket az ESA mezőgazdasági célú földmegfigyelési programjairól, a magyar résztvevők bekapcsolódási lehetőségeiről.

Ennek jó példája, hogy a Lechner Tudásközpont az agrártárca megbízásából a Mezőgazdasági Kockázatkezelési Rendszerhez kapcsolódva a tavalyi szélsőségesen aszályos évben az ötvenezret meghaladó kárenyhítési kérelmek elbírálásának támogatására nagyfelbontású űrfelvételeken és módszertanon alapuló növényállapot térképet fejlesztett ki. Ezzel a fejlesztéssel jelentősen gyorsult a kormányhivatalok kárenyhítéshez kapcsolódó bírálati eljárása, így a távérzékelés hatékonyan járult hozzá ahhoz, hogy az 50 milliárd forintot meghaladó kárenyhítés határidőre, március végéig kifizethető legyen. Ez jelentős segítséget jelentett a termelők tavaszi munkáinak megkezdéséhez.

Az Agrárminisztérium munkájához kapcsolódó háttérintézmények bemutatták a távérzékeléshez kapcsolódó fejlesztéseiket és kihívásaikat. A távérzékeléses fejlesztések célja minden esetben az, hogy a termelőknek nyújtott támogatások mellett a zöld és digitális átállást szolgáló gazdaközpontú, ügyfélbarát szakigazgatási rendszerek jöjjenek létre. Az Európai Űrügynökség képviselője, Szántói Zoltán bemutatta az ügynökség földmegfigyelési kapacitásait, céljait, és az eddig támogatott projektjeit. Külön kiemelte azokat az elemeket, ahol magyar szervezetek, cégek, önállóan vagy konzorciumi formában be tudnak kapcsolódni a pályázati rendszerbe.

A tanácskozáson élénk szakmai egyeztetés indult a jelenlévő intézmények és az Űrügynökség képviselői között a lehetséges együttműködési és pályázati lehetőségekről. ”

Forrás:
Távérzékelési fejlesztések lehetőségei a mezőgazdaságban; Agrárminisztérium; 2023. április 21.