Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartársadalomtechnikaUncategorized

Megalakult az Okosotthon Szövetség

Szerző: 2023. május 1.No Comments

„2023. március 3-án megalakult a Magyar Okosotthon és Épületautomatizálási Szövetség, rövid nevén Okosotthon Szövetség. A szövetség 14 tagvállalattal kezdte meg működését, elnökének pedig Zsák Pétert, a Smartopert Kft. ügyvezetőjét választották meg.

Az Okosotthon Szövetség célja, hogy egységes kommunikációval segítse a végfelhasználókat és a szakembereket a piac és a hozzá kapcsolódó megoldások megismerésében, valamint, hogy közelebb hozza a szakértőket és a döntéshozókat a hatékony és sikeres együttműködés érdekében. A szövetség céljai között szerepel az is, hogy egyfajta tájékozódási pontként, valamint szakmai fórumként szolgáljon az okosotthonok és az épületautomatika területén működő vállalkozások és szakemberek, a képző intézmények és egyéb szervezetek, valamint az állami döntéshozók számára.

A Zsák Péter elnökségével induló szövetség hiánypótlóként jelent meg a hazai okosotthonos közösségben. Ezt az is jól mutatja, hogy már a kezdetekkor számos hazai, valamint nemzetközi cég leányvállalata és márkaképviselete is csatlakozott a tagok közé, olyanok, mint a Legrand Magyarország, a Chameleon Smart Home, az EPS-Connect vagy a Yabune Solution. Közös céljuk, hogy segítsenek eligazodni mind az üzleti, mind a lakossági felhasználók számára az okos megoldások rendkívül sokrétű és dinamikusan fejlődő világában.

„Nagyon örülök, hogy sikerült életre hívni a szövetséget. A Smartopert ügyvezetőjeként tagadhatatlan az érdeklődésem és az érintettségem az okos megoldások világában. Személyes hitvallásom, hogy csak úgy lehet, de legalábbis úgy érdemes, okos irodát, épületet vagy akár otthont megalkotni, ha a tervező, a kivitelező, a tanácsadó és a tulajdonos, aki végül is használni fogja, folyamatosan kapcsolatban állnak egymással a tervezés első lépésétől a kivitelezés lezárásáig. Az ilyen jellegű szemléletmód meghonosítására is teret ad majd a Szövetség, reményeim szerint.” – fogalmazott a frissen megválasztott elnök.

A szövetség első feladatai közé tartozik az okosotthon és épületautomatika területén dolgozó szakemberek számára olyan fórumot biztosítani, ahol tapasztalataikat és tudásukat megoszthatják egymással, megvitathatják, megismerhetik az iparág legújabb fejleményeit. Ennek érdekében rendezik meg az Okosotthon Konferenciát, illetve rendszeres kerekasztal beszélgetéseket tartanak az iparág szakmai kérdéseiről. A konferencián adják át az „Év Okosotthon Projektje” díjat több kategóriában, ezzel ismerve el az iparágban dolgozó szakemberek munkáját.

„A végfelhasználók számára a legfontosabb az érthető és egyértelmű kommunikáció, melyet ezen a gyorsan változó, számos megoldást felvonultató piacon csak közös erővel lehet megvalósítani. A szövetség célkitűzései között kiemelkedő helyen szerepel egy olyan kommunikációs stratégia kialakítása, amely megkönnyíti a felhasználók eligazodását a piacon megtalálható megoldások között.” – nyilatkozta Zsák Péter.

„A Metrodom csoport, kizárólag okosotthon rendszerrel felszerelt otthonokat és okos társasházakat fejlesztő cégként, kiemelten fontosnak tartja a felhasználók megismertetését a lehetőségekkel, valamint az ezen a területen tevékeny magyar vállalkozások együttműködésének elősegítését.” – mondta el Zalai Gábor, a Metrodom okosmegoldásokért felelős vezetője, a szövetség alelnöke. „A szövetség kiváló lehetőség a piaci szereplők összefogására, a hazai beszállítók arányának növelésére az ingatlanfejlesztésben, továbbá a felhasználók edukálására, ezért személyesen is fontosnak tartom, hogy aktívan vegyek részt a szövetség életében, elősegítve a hazai smart home szcéna fejlődését” – tette hozzá a Metrodom IT igazgatója.

“Napjainkban kiemelt figyelmet kell, hogy kapjon az életünk legtöbb területén az adatvédelem, így az újonnan épülő okosvárosainkat, okosépületeinket és okosotthonainkat is megfelelően kell kiberbiztonsági szempontból kialakítani. A kiberbűnözők egy nem megfelelően tervezett és telepített informatikai rendszerhez hozzáférve komoly károkat és adatszivárgást okozhatnak. Éppen ezért szeretnénk kiemelt figyelmet fordítani a Szövetségben az információ és informatikai biztonságra és az edukációra. ” – mondta Sándor Barnabás, Magyarország egyik legnagyobb multinacionális vállalatának kiberbiztonsági tervezőmérnöke, az Óbudai Egyetem oktatója és doktorandusza, illetve a szövetség elnökségi tagja.

„Számunkra nem volt kérdés, hogy csatlakozunk a Szövetséghez, hiszen már a megalakulás előtt azt a munkát végeztük, amit a szövetség a zászlajára tűzött. A Yabune Home épület- és otthonautomatizálási megoldás nem működhetne megfelelően a felhasználók érthető és szakszerű tájékoztatása, valamint a hozzáértő szakemberek képzése nélkül.” – áll Lángh Tamás, a Yabune Solution Kft. ügyvezetője nyilatkozatában.

„A Pierre okosotthon megoldás kifejlesztésekor az volt a célunk, hogy alapoktól egy olyan új okosotthon rendszert fejlesszünk, ami nem volt még a piacon, ahol a felhasználó és az okosotthont kezelő alkalmazás áll a középpontban.” – meséli Plahi Csongor, a Pierre ügyvezetője – „Rendszerünket úgy terveztük, hogy könnyedén integrálható legyen más gyártó megoldása is. Már csak ezért is fontos számunkra, hogy egy asztalnál ülhessünk a hazai gyártókkal és forgalmazókkal, hiszen így közösen alakíthatjuk a megoldásainkat és kínálhatunk a felhasználóknak kompromisszum mentes élményt.”

A Magyar Okosotthon és Épületautomatizálási Szövetség 14 alapítója:

 • Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zártkörűen Működő Részvénytársaság
 • J.V.L. Üzletviteli Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság (Metrodom)
 • Chameleon Smart Home Nyilvánosan Működő Részvénytársaság
 • ELKO EP Hungary Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Marketcom Tanácsadó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság
 • OOT Technologies Kerskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Smartopert Korlátolt Felelősségű Társaság
 • NEON Multimédia Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • SMARTme Building Technologies Korlátolt Felelősségű Társaság
 • ELEKTRO-KAMLEITHNER Kereskedelmi és Műszaki Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • EPS-CONNECT International Zártkörűen Működő Részvénytársaság
 • AccessPoint Számítástechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Yabune Solution Korlátolt Felelősségű Társaság
 • Source Lab Korlátolt Felelősségű Társaság

További információ az Okosotthon Szövetségről: www.oosz.hu

Forrás:
Magyar Okosotthon és Épületautomatizálási Szövetség; Magyar Okosotthon és Épületautomatizálási Szövetség; 2023. április