Skip to main content
Európai Unióinformatikaközigazgatási informatikapolitika

Kibervédelem: az EU Tanácsa következtetései hangsúlyozzák, hogy tovább kell erősíteni az EU kiberfenyegetésekkel szembeni rezilienciáját

Szerző: 2023. május 29.No Comments

„Mivel a stratégiai verseny a kibertérben is jelen van, az uniós biztonság és védelem területe fokozódó kockázatoknak van kitéve, egyrészt a növekvő geopolitikai feszültségek, másrészt pedig a digitális technológiáktól való függés következtében.

Ennek fényében a Tanács ma következtetéseket hagyott jóvá a kibervédelemről, amelyekben hangsúlyozza, hogy az EU-nak és tagállamainak tovább kell erősíteniük a kiberfenyegetésekkel szembeni rezilienciájukat, valamint javítaniuk kell közös kiberbiztonságukat és kibervédelmüket a kibertérben tanúsított rosszindulatú magatartással és agresszióval szemben.

A mai következtetésekben a Tanács üdvözli az Európai Bizottságnak és a főképviselőnek az uniós kibervédelmi politikáról szóló, 2022. novemberi közös közleményét, és hangsúlyozza annak fontosságát, hogy úgy egyénileg, mint közösen érdemben be kell ruházni a reziliencia megerősítésébe és a teljes spektrumú defenzív kibervédelmi képességek telepítésébe. E tekintetben kulcsfontosságú szerepe lehet az uniós együttműködési kereteknek és pénzügyi ösztönzőknek.

A következtetésekben a Tanács a stratégiai iránytűvel összhangban felkéri a tagállamokat és más érintett szereplőket, hogy együttesen lépjenek fel a kibervédelem megerősítése érdekében azáltal, hogy megerősítik az együttműködést és a koordinációt az EU-n és a tagállamokon belül a katonai és polgári kiberközösségek, valamint a köz- és a megbízható magánökoszisztéma között. Üdvözli továbbá az uniós kibervédelmi koordinációs központ létrehozására vonatkozó javaslatot, amely fokozná a koordinációt és a helyzetismeretet különösen az uniós missziók és műveletek parancsnokai körében, és megerősítené az EU szélesebb értelemben vett vezetési és irányítási architektúráját.

A Tanács arra ösztönzi a tagállamokat, hogy az uniós védelmi ökoszisztéma biztonságának garantálása érdekében fejlesszék tovább a kibervédelmi műveletek végrehajtásához szükséges saját képességeiket, ideértve adott esetben a kibertámadások elleni védelemre, azok felderítésére, elhárítására és az azoktól való elrettentésre irányuló proaktív védelmi intézkedéseket is. Az EU-nak és tagállamainak csökkenteniük kell stratégiai függőségeiket a képességeik és ellátási láncaik tekintetében, valamint élvonalbeli kibervédelmi technológiákat kell kifejleszteniük és magas fokon elsajátítaniuk. Ez magában foglalja az európai védelmi technológiai és ipari bázis megerősítését.

A Tanács szorgalmazza továbbá, hogy a tagállamok ruházzanak be az interoperábilis kibervédelmi képességekbe, többek között a nemzeti kibervédelmi képességek továbbfejlesztésére vonatkozó önkéntes kötelezettségvállalások kidolgozása, valamint az uniós szintű együttműködésen alapuló kutatási lehetőségek lehető legjobb kihasználása révén. Egyúttal elismeri, hogy az uniós szintű, együttműködésen alapuló projektek közvetlen előnyökkel járnak a nemzeti kibervédelmi képességek fejlesztése szempontjából. Felkéri ezenkívül a tagállamokat, hogy keressenek megoldást a fennálló jelentős kiberbiztonsági készséghiányra, kiaknázva a katonai, a polgári és a bűnüldözési kezdeményezések közötti szinergiákat.

Végezetül pedig hangsúlyozza, hogy a közös kihívások kezelése érdekében kulcsfontosságú a partnerségek kialakítása. Felszólítja a főképviselőt és a Bizottságot, hogy vizsgálják meg a kibervédelmi szakpolitikákkal kapcsolatos, kölcsönösen előnyös és az igényekhez igazított partnerségek kialakításának lehetőségeit, többek között az Európai Békekeret révén történő kibervédelmi kapacitásépítés terén. Ennek érdekében a kibervédelemmel is foglalkozni kell az EU által a kiberterület kapcsán folytatott párbeszédek és konzultációk, valamint a partnerekkel folytatott általános biztonsági és védelmi konzultációk során.

Forrás:
Kibervédelem: a Tanács következtetései hangsúlyozzák, hogy tovább kell erősíteni az EU kiberfenyegetésekkel szembeni rezilienciáját ; 2023. május 23.