Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Tőkepiaci unió: az EU Tanácsának álláspontja az azonnali fizetésekről szóló javaslatról

Szerző: 2023. május 29.No Comments

„A Tanács kialakította álláspontját az euróban történő azonnali átutalásokról szóló rendeletjavaslatról, amelynek célja, hogy javítsa az azonnali fizetési lehetőségek elérhetőségét mindazok számára, akik bankszámlával rendelkeznek az EU-ban és az EGT-országokban.

Az azonnali fizetések lehetővé teszik, hogy az emberek tíz másodpercen belül – munkaidőn kívül is – pénzt utaljanak át nemcsak egy adott országon belül, hanem egy másik uniós tagállamba is. A javasolt szabályok értelmében a pénzforgalmi szolgáltatóknak, például az euróban történő standard átutalásokat bonyolító bankoknak szolgáltatásaik közé fel kell majd venniük az euróban történő azonnali fizetések indítását és fogadását is. Az ezekre alkalmazott díjaik (ha vannak ilyenek) nem haladhatják meg a szokásos átutalások díját.

„A mai napon olyan felülvizsgált szabályokról alakítottuk ki álláspontunkat, amelyek révén sokkal gyorsabbá válnak az Európán belüli pénzátutalások. Ezáltal az európai fogyasztók még több fizetési lehetőség közül választhatnak majd.” – Elisabeth Svantesson, Svédország pénzügyminisztere

Emellett az új szabályok növelni fogják az európai gazdasági és pénzügyi ágazat stratégiai autonómiáját, mivel segítenek csökkenteni a harmadik országbeli pénzügyi intézményektől és infrastruktúráktól való túlzott függést.

Álláspontjában a Tanács kimondja, hogy az új szabályok végrehajtása az euroövezetbe tartozó tagállamokban gyorsabban fog végbemenni, míg az euroövezeten kívüli tagállamokban működő pénzforgalmi szolgáltatók esetében a végrehajtás szakaszonként történik majd. Az első szakaszban csak munkaidőben lesz kötelező az azonnali fizetések teljesítése, majd második lépésként életbe lépnek az euroövezeti pénzforgalmi szolgáltatókra érvényes szabályok. Ennek célja azon aggályok enyhítése, amelyek szerint az euroövezeten kívüli pénzforgalmi szolgáltatók számára kihívást jelenthet az eurolikviditásnak a szokásos munkaidőn túli biztosítása. A nem euroszámlákról történő azonnali fizetések euróban való indítása csak munkanapokon lesz kötelező azon pénzforgalmi szolgáltatók számára, amelyek euróban is nyújtanak standard átutalásokat.

A tagállamok figyelemmel kívánják kísérni a belföldi és a határokon átnyúló átutalások, valamint a tagállamok nemzeti pénznemében és euróban történő azonnali átutalások díjainak alakulását. A Tanács ezért a szövegbe felülvizsgálati záradékot illeszt, amely előírja a Bizottság számára, hogy nyújtson be jelentést, amely tartalmazza e díjak időbeli alakulásának értékelését.

Azzal, hogy a Tanács kialakította a javaslattal kapcsolatos álláspontját, immár készen áll arra, hogy megkezdje a tárgyalásokat az Európai Parlamenttel a szöveg végleges változatáról való megállapodás céljából.

Háttér

A szóban forgó kezdeményezés a tőkepiaci unió kiteljesítésének keretébe illeszkedik. A Tanács 2021 márciusában és 2022 áprilisában következtetéseket fogadott el, amelyekben felhívta a figyelmet az azonnali fizetések széles körű használatának népszerűsítésére, és emlékeztetett azon célkitűzésre, hogy versenyképes, az EU egészére kiterjedő piaci alapú fizetési megoldások jöjjenek létre.

A Bizottság 2022. október 26-án javaslatot terjesztett elő az azonnali euroátutalásokról szóló rendeletre irányulóan, amely módosítja és korszerűsíti az egységes eurófizetési térségről (SEPA) szóló, a standard euroátutalásokra vonatkozó 2012. évi rendeletet azáltal, hogy azt az azonnali euroátutalásokra vonatkozó konkrét rendelkezésekkel egészíti ki.

A tervezett rendelet célja, hogy fokozza az azonnali euroátutalások elterjedését, és megkönnyítse az ilyen szolgáltatásokhoz való hozzáférést az uniós fogyasztók és vállalkozások számára. Az euróban történő azonnali fizetésekre a következő követelmények vonatkoznak majd:

  • az euróban történő azonnali fizetés általános rendelkezésre bocsátása azáltal, hogy az euroátutalásokat már jelenleg is kínáló pénzforgalmi szolgáltatók számára kötelezővé válik az ezek azonnali változatára irányuló szolgáltatás nyújtása
  • az azonnali euroátutalások megfizethetővé tétele azáltal, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók kötelesek lesznek az azonnali euroátutalások teljesítéséért alkalmazott díjat úgy megállapítani, hogy az nem haladhatja meg a hagyományos, nem azonnali euroátutalásokért felszámított díjat
  • az azonnali fizetés iránti bizalom növelése a szolgáltatók arra való kötelezése révén, hogy ellenőrizzék a kedvezményezettnek a fizető fél által megadott bankszámlaszáma (IBAN) és neve közötti megfelelést, hogy ezáltal a fizető felet még a fizetés teljesülése előtt figyelmeztetni lehessen az esetleges hibákra vagy csalásra
  • az euróban történő azonnali fizetések feldolgozását érintő súrlódások elkerülése, egyúttal pedig az uniós szankciók hatálya alá tartozó személyek azonosítása egy olyan eljárás révén, amelynek során a szolgáltatók – a tranzakcióalapú ellenőrzés helyett – legalább naponta ellenőrzik majd, hogy ügyfeleik uniós szankciós jegyzékbe vett személyek vagy szervezetek-e

Forrás:
Tőkepiaci unió: a Tanács kialakította álláspontját az azonnali fizetésekről szóló javaslatról ; Európai Unió Tanácsa; 2023. május 22.