Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikatársadalom

Mesterséges intelligenciával figyeltetné meg a román külügy a közösségi oldalakat a dezinformáció kiszűrése érdekében

Szerző: 2023. június 19.No Comments

„Mesterséges intelligencia (MI) alapú informatikai rendszerrel figyelné meg a román külügyminisztérium az online tartalmakat, hivatalosan azért, hogy kiszűrje a dezinformációt. A tárca már ki is írta a közbeszerzési eljárást.

A HotNews hírportál által ismertetett információk szerint a rendszer valós időben figyeli majd a közösségi médiaplatformok, híroldalak, blogok online tartalmait, de a legbefolyásosabb influenszerek – újságírók, hírességek és közhivatalt betöltő személyek – fiókjait is. A cél a dezinformáció és a propaganda felderítése, elemzése és leküzdése.

A külügyminisztérium, amelyet a közelmúltig a liberális Bogdan Aurescu vezetett, június 10-én, szombaton írt ki nyílt közbeszerzési pályázatot egy olyan informatikai rendszer beszerzésére, amely fejlett mesterséges intelligencia algoritmusokon alapul, és az online tartalmak elemzésére és ellenőrzésére szolgál, hogy meghatározzák azok eredetét, és amelynek célja az online dezinformáció felderítése, elemzése, azonosítása és leküzdése a külügyi tárca felelősségi körébe tartozó területeken. A szerződés becsült értéke több mint 3,2 millió lej (áfa nélkül), amelyet uniós forrásokból finanszíroznak, és az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer (SEAP) adatai szerint 4 hónapon belül kell teljesíteni a benne foglaltakat.

A szerződés magában foglalja az informatikai eszköz használatával megbízott személyzet kiképzését is. A pályázati leírásban szerepel, hogy az adatgyűjtő moduloknak biztosítaniuk kell a havonta összegyűjtött adatok legalább 500 GB-os mennyiségét, a makroszintű pénzügyi támogatás számára többletköltségek nélkül.
A megfigyelendő platformok között a Facebook, a Twitter és számos más közösségi oldal is szerepel. Az informatikai rendszer többek között egy COTS vagy nyílt forráskódú online adatgyűjtő modult tartalmaz az online tartalmak (közösségi médiaplatformok, híroldalak, blogok stb.) valós idejű nyomon követésére, a következő képességekkel:

Földrajzi szegmentálás: az adatok/megjegyzések származási ország szerinti elkülönítésének lehetősége;
gyors észlelés: a cikkeket, említéseket vagy bejegyzéseket legfeljebb 30 percen belül kell észlelni;
interakciófigyelés: amennyiben a forrásrendszerek lehetővé teszik, a rendszernek képesnek kell lennie a megfigyelt tartalommal való felhasználói interakciók statisztikáinak gyűjtésére: a megtekintések, kedvelések, megosztások stb. száma (a rendszernek képesnek kell lennie az adatfrissítés időközönkénti ütemezésére, hogy az egy cikk vagy bejegyzés élettartamát lefedje);
nyilvános adatok kinyerése a közösségi platformokról: (Facebook, Twitter, Instagram), posztok és kommentek minden egyes közösségi hálózat esetében, bejelentkezéssel és bejelentkezés nélkül; lehetővé teszi a weboldalhoz kapcsolódó metaadatok kinyerését: dátum, szerző, kulcsszavak, leírás, cím.

Az informatikai eszköz egy webportál-alapú megoldás lesz, amelyen keresztül a külügyminisztérium kijelölt képviselői hozzáférnek a szükséges adatokhoz és információkhoz.”

Forrás:
Mesterséges intelligenciával figyeltetné meg a román külügy a közösségi oldalakat a dezinformáció kiszűrése érdekében; Krónika Online; 2023. június 15.