Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikatechnikatudomány

A Microsoft generatív MI-technológiát biztosít a japán kormány adminisztratív tevékenységéhez

Szerző: 2023. július 30.No Comments

„Elsősorban adminisztratív feladatok során vetnék be a generatív mesterséges intelligenciát, amitől a szolgáltatások minőségének javulását várják, bár az adatvédelmi hatóság már előre figyelmeztette az OpenAI-t a játékszabályokra.

A Nikkei Asia értesülése szerint a Microsoft biztosítja a japán kormánynak a ChatGPT generatív MI-chatbot alapjául szolgáló technológiát, amit az érintett szervezeteknél az irodai munkában és az elemzésekben használnának, beleértve például a parlamenti kérdésekre adott választervezetek elkészítését is. A lap beszámolója alapján a Microsoft a közelmúltban olyan nagy feldolgozási teljesítményű rendszereket telepített, amelyeket a bizalmas információ kezelésére használnak majd a társaság a tokiói és oszakai adatközpontjaiban, ilyen formában első ízben vezetve be a technológiát az ázsai piacon, amit az Egyesült Államokon kívül eddig csak Európában telepítettek.

A japánban kormányzó párt és a Microsoft képviselői állítólag ma véglegesítik a megállapodást, amelynek értelmében a szoftvercég a GPT-4-et és a Meta által kifejlesztett MI-technológiát is szállítja, utóbbit szintén egy vállalatok közötti együttműködés keretében. Az illetékes japán kormányügynökség kezdetben több mint 2 millió dollárt áldozna az MI-chatbot egy éven keresztüli használatára, amit később más minisztériumoknál is elérhetővé tenne. Ősztől mindenesetre kísérleti jelleggel vetik be az új megoldást jegyzőkönyvek és az említett kormányzati választervezeteinek elkészítésére, illetve első körben kormányzati statisztikák elemzésének támogatására.

Gyorsítás közben sem árt az óvatosság

A Nikkei riportja alapján a Microsoft egyik célja az adminisztratív információ gyűjtése és ezen keresztül a rendszer pontosságának javítása a japán nyelvi környezetben, ami eddig értelemszerűen gyenge pontjának számított. Az ilyen adatok Japánból való továbbítása és tengerentúli adatközpontokban való feldolgozása azonban biztonsági problémákat vetne fel, miközben az ottani adatközpontok bekapcsolása a pénzintézeteknek és más, bizalmas információt kezelő kezelő japán cégeknek is megkönnyítenék az ilyen szolgáltatások átvételét. Ez a japán kormánypárt szerint mérhetetlen előnyökkel járna az adminisztratív szolgáltatások minőségének és hatékonyságának javításában.

Bár Japánban pozitívnak tűnik az MI-technológiák megítélése, és elvileg az ilyesmit használó tisztviselők is igyekeznek kerülni a kritikus jelentőségű felhasználási eseteket a minősített információk védelmére, ott sem minden kormányügynökség lelkesedik a ChatGPT-vel kapcsolatban. Az adatvédelmi felügyelet közleményben figyelmeztette a GPT-4-et fejlesztő OpenAI-t az érzékeny felhasználói adatok gyűjtésének tilalmára, szükség esetén válaszlépéseket helyezve kilátásba. Tavasszal egy nagy teljesítményű, a ChatGPT-re hajazó generatív MI fejlesztését is bejelentették Japánban, amit a Fugaku szuperszámítógép bevetésével, eleve japán forrásokból származó adatokkal tanítanának.”

Forrás:
A Microsofttal közösen telepít magának ChatGPT-t a japán kormány; Bitport; 2023. július 27.