Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődésgazdaságinformatikapolitikatechnikatudomány

A STEP-platform („Strategic Technologies for Europe Platform”) az uniós stratégiai szektorok támogatására – Európai Parlament

Szerző: 2023. október 15.No Comments

„* A „Strategic Technologies for Europe Platform” (STEP akár 160 milliárd eurónyi beruházást is becsatornázhatna
* A javasolt költségvetés 10 milliárd euró, az EP-képviselők további 3 milliárd eurót szorgalmaznak
* A program a digitális, a nulla nettó kibocsátású és a biotechnológiák bevezetését támogatja majd

A „Stratégiai technológiák Európáért Platform” célja a digitális, a nulla nettó kibocsátású és a biotechnológiák fellendítése, valamint elősegíteni az uniós ipar átállását a a digitális és a nulla nettó kibocsátású technológiákra.

Az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi, valamint a Költségvetési Bizottságai hétfőn fogadták el álláspontjukat a „Stratégiai technológiák Európáért platform” (STEP) létrehozásáról, amelynek célja a kritikus stratégiai technológiák fellendítése különböző eszközökkel, például pénzügyi támogatással, a „Szuverenitási pecséttel” (Sovereignty Seal) és a „Szuverenitási portállal” (Sovereignty Portal).

A STEP célja a különböző uniós programok és alapok megerősítése, valamint akár 160 milliárd euró új beruházásokba történő becsatornázása a kohéziós politikai ösztönzők és a helyreállítási és rugalmassági eszköz (RRF) mellett. A platform elősegítené a kulcsfontosságú technológiai értékláncok növekedését olyan ágazatokban, mint a digitális, a nulla nettó kibocsátás és a biotechnológia, kezelné a munkaerő- és készséghiányt, és támogatná az innovációt. A képviselők módosító indítványaikban a javasolt 10 milliárd eurón felül további 3 milliárd eurót szorgalmaznak, így a STEP költségvetése 13 milliárd euróra emelkedne.

Ezen túlmenően az európai parlamenti képviselők e rendeletnek a nulla nettó kibocsátási célt szolgáló iparról szóló törvénnyel (Net-Zero Industry Act) és a kritikus fontosságú nyersanyagokról szóló törvénnyel (Critical Raw Materials Act) való szorosabb összehangolását, valamint egy STEP-bizottság létrehozását javasolják a rendelet hatékony végrehajtásának biztosítása érdekében.

A STEP-nek emellett „a következő többéves pénzügyi keret időszakában egy teljes értékű Szuverenitási Alap kísérleti terepeként” kellene működnie. A képviselők arra kérik a Bizottságot, hogy 2025-ig készítsen időközi értékelést, amely tartalmaz egy javaslatot a STEP módosítására vagy egy új javaslatot egy teljes jogú európai szuverenitási alapra. Ha a Bizottság nem az utóbbit javasolja, meg kell indokolnia döntését – állapodtak meg a képviselők.

Sürgős elfogadásra van szükség az EU hosszútávú költségvetési felülvizsgálatával összhangban

A javasolt STEP az EU hosszútávú költségvetésének folyamatban lévő felülvizsgálatának része, amelyhez kiigazításokra van szükség, mivel a 2021 óta bekövetkezett számos válság miatt a költségvetés erősen megfogyatkozott. A képviselők ragaszkodnak ahhoz, hogy a STEP-et a költségvetés felülvizsgálatával együtt a lehető leghamarabb elfogadják, mivel a csomagot be kell építeni a jövő évi éves költségvetésbe, amelyről 2023 novemberében tárgyalnak.

Idézetek

„A STEP-et egykor az új Európai Szuverenitási Alapnak szánták – de nem az. A STEP-pel a Bizottság megpróbálja négyszögesíteni a kört, de a javaslat három egymással versengő céltól szenved: az éghajlati céljaink eléréséhez szükséges technológiák előállítása, Európa szuverenitásának növelése a világ más régióival szemben és az uniós tagállamok közötti kohézió erősítése” – mondta Christian Ehler (EPP, DE), az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság vezető európai parlamenti képviselője. „Jelentősen javítottunk a szövegen, és megteremtettük a jogszabályi koherenciát más dossziékkal, például a nettó nulla iparról szóló törvénnyel és a kritikus nyersanyagokról szóló törvénnyel. Biztosítottuk az Európai Innovációs Tanács megfelelő működését, hogy továbbra is az EU vezető tőkebefektetője maradhasson a stratégiai beruházások terén” – tette hozzá.

„A STEP egy kiindulópont az Európában előállított technológiák megfelelő támogatásához. Az európai technológiáknak jobb finanszírozási lehetőségekhez kell hozzáférniük. A nagyon is szükséges uniós stratégiai autonómiát csak úgy lehet elérni, ha figyelembe vesszük az iparágaink igényeit. A STEP a meglévő finanszírozást a megfelelő projektekbe irányítja, fokozza az alapok közötti szinergiákat és támogatja ezeket a projekteket. E célból létrehozunk egy szuverenitási pecsétet, amelynek célja, hogy a STEP célkitűzéseihez való hozzájárulásuk igazolásával segítse a projektgazdákat a beruházások vonzásában. Ehhez kiemelkedő fontosságú egy irányítási struktúra – a STEP-bizottság – megléte. A pénzeszközöket átláthatóan és hatékonyan kell felhasználnunk” – mondta a Költségvetési Bizottság előadója, José Manuel Fernandes (EPP, PT).

Következő lépések

A jogszabályt 43 szavazattal 6 ellenében, 15 tartózkodás mellett fogadták el. A teljes Ház az október 16-19-i plenáris ülésen fog szavazni róla.

Háttér-információk

A „Stratégiai technológiák Európáért Platform” (Strategic Technologies for Europe Platform) célja, hogy megerősítse az európai versenyképességet és ellenálló képességet a stratégiai ágazatokban, és csökkentse azok függőségét az EU gazdaságától. Támogatást irányoz elő a kritikus technológiák fejlesztéséhez és gyártásához, és foglalkozik a munkaerő- és készséghiánnyal.

További információ

Forrás:
A STEP towards supporting EU competitiveness and resilience in strategic sectors; Európai Parlament; 2023. október 9.