Skip to main content
Európai Unióközigazgatási informatikapolitika

Megállapodás az Interoperábilis Európáról szóló jogszabályról

Szerző: 2023. november 19.No Comments

„A Bizottság üdvözli az Európai Parlament és a Tanács között az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály tárgyában tegnap este létrejött megállapodást. Ez a rendelet formáját öltő jogszabály Unió-szerte fokozni fogja a határokon átnyúló interoperabilitást és együttműködést a közszférában. A jogszabály előterjesztésével a Bizottság elő kívánja segíteni Európa 2030-ra kitűzött digitális céljainak elérését azáltal, hogy az EU-ban minden személy számára megkülönböztetés nélkül online elérhetővé teszi a kulcsfontosságú közszolgáltatásokat. A mai napon megszületett megállapodás megnyitja az utat a digitális egységes piac kiteljesítése előtt.

Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály Unió-szerte magasabb szintre emeli a közszférában zajló információcserét, valamint felgyorsítja az európai közszféra digitális átalakulását. A határokon átnyúló adatcsere elősegítésére EU-szerte együttműködési keretet vezet be a közigazgatási szervek számára. Ez az együttműködés biztosítja, hogy közmegegyezés alakuljon ki az interoperábilis és újrafelhasználható digitális megoldások – például a nyílt forráskódú szoftverek, iránymutatások, ellenőrzőlisták, keretek és informatikai eszközök – használatával kapcsolatban. Ezáltal hozzájárul az adminisztratív terhek megszüntetéséhez, beleértve a közigazgatási együttműködés jogi, szervezeti, szemantikai és technikai akadályait.

A jogszabály zökkenőmentes hozzáférést fog biztosítani az uniós polgárok számára a határokon átnyúló közszolgáltatásokhoz, ezzel javítva azok életminőségét, akik egy másik tagállamban kívánnak dolgozni, tanulni vagy nyugdíjba vonulni, beleértve a határ menti régióban élő 150 millió uniós polgárt csakúgy, mint a tagállamok közötti határokat átlépő kétmillió ingázót.

A következő lépések

Hatálybalépése előtt a rendeletet jóvá kell hagyni és el kell fogadni. A Bizottság már most készíti elő a terepet ahhoz, hogy biztosított legyen a rendelet zökkenőmentes és időben történő végrehajtása.

Háttér-információk

Az interoperabilitás annyit jelent, hogy közösen érünk el közös célokat, az egyes szereplők közötti szervezeti vagy földrajzi távolság ellenére. A közszféra interoperabilitása az, ami lehetővé teszi a közigazgatási szervek számára az együttműködést, és a közszolgáltatások országhatárokon, ágazatokon és szervezeti határokon átívelő működését. A közigazgatási szervekkel való kapcsolattartás javításával időt és költségeket takarít meg a polgárok és a vállalkozások számára. A Covid19 elleni küzdelem a hatékony interoperabilitás kiváló példája. Az uniós digitális Covid-igazolvány létrehozása a világjárvány idején megkönnyítette a határátlépéssel járó utazást az EU-ban.

Az interoperábilis digitális közszolgáltatások elengedhetetlenek a digitális egységes piac kiépítéséhez. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az interoperabilitás – a gazdasági előnyök és a hatékonyságnövekedés mellett – javítja a felhasználóközpontúságot, és kedvezően befolyásolja a közértékeket, például javítja a polgárok kormányukba vetett bizalmát.

Az elmúlt években a digitális kormányzati és adatszakértők a jelenlegi európai interoperabilitási keret alapján széles körű közös interoperabilitási együttműködési gyakorlatokat dolgoztak ki. A közelmúltban végzett értékelések azonban rávilágítottak arra, hogy az együttműködés teljesen önkéntes alapokon nyugvó megközelítése korlátokba ütközik.

Az uniós tagállamok ezért egyre nyomatékosabban szorgalmazták az európai interoperabilitási együttműködés megerősítését. Ezt az igényt többek között a 2017-ben Tallinnban, valamint a 2020-ban Berlinben aláírt miniszteri nyilatkozat is tanúsítja. Hasonlóképpen, az Európa jövőjéről szóló konferencián részt vevő uniós polgárok szorgalmazták a határokon átnyúló interoperabilitás megkönnyítését.

További információk

Kérdések és válaszok: az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály

Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabályra irányuló javaslat

Közlemény

Hatásvizsgálati jelentés

Az intelligens városok és közösségek európai interoperabilitási kerete (EIF4SCC)

Az EBA értékelése

Idézet(ek)

„Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabállyal kapcsolatos tárgyalások gyors – a bizottsági javaslat benyújtásától számítva kevesebb mint egy éven belül történő – lezárásával a Tanács és az Európai Parlament bebizonyította, hogy kész fellendíteni a közszolgáltatások digitális átalakulását. Ez közvetlen előnyökkel jár az uniós polgárok és vállalkozások számára. A ma létrejött megállapodás fontos lépés a digitális közszolgáltatások javítása, valamint az érintettek számára az adminisztratív terhek és a költségek csökkentése felé.” – Johannes Hahn biztos – 14/11/2023”

Forrás:
Az Interoperábilis Európáról szóló jogszabály javítani fogja a polgároknak és vállalkozásoknak nyújtott online közszolgáltatások színvonalát; Európai Bizottság; 2023. november 14.