Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődéspolitika

Az EU Tanácsának következtetései a szociális, zöld és digitális átállásról

Szerző: 2023. november 25.No Comments

„A Külügyek Tanácsa fejlesztési formációja a mai napon következtetéseket hagyott jóvá a szociális, zöld és digitális átállásról, amelyekben a Tanács újólag hangsúlyozza, hogy az Európai Unió és tagállamai elkötelezettek a 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési menetrend és annak 17 fenntartható fejlődési célja mellett.

A Tanács a következtetésekben kiemeli, hogy a fenntartható fejlődést jelenleg gátolja az éghajlatváltozás és az ökológiai válság, valamint az olyan váratlan sokkhatások és konfliktusok, mint például a Covid19-világjárvány globális következményei és az Ukrajna elleni orosz agresszív háború. Ezek az egy időben végbemenő válságok a geopolitikai helyzet destabilizálódásához vezetnek, súlyosbítják a globális kihívásokat és növelik az instabilitást, ami érezhető hatást gyakorol a fejlődő országokra.

A Tanács külön kiemeli, hogy a növekvő szegénység, valamint az országokon belüli és az országok közötti fokozódó egyenlőtlenség veszélyezteti a fenntartható fejlődést. Annak érdekében, hogy senkit se hagyjunk hátra, a partnerországokkal együttműködésben egy robusztus és pozitív szociális menetrendet kell megerősíteni és előmozdítani.

Ezzel összefüggésben a Tanács hangsúlyozza, hogy a szociális, zöld és digitális átállás tükrözi az uniós értékeket, a partnerországok autonómiájának megerősítésére irányul, és hozzáadott értéket biztosít az uniós partnerségnek.

A társadalmi kohézió erősítése, valamint az alapvető szociális szolgáltatásokhoz és a szociális védelemhez való hozzáférés megkönnyítése csökkenti a szegénységet és az egyenlőtlenségeket, és világszerte előmozdíthatja az új társadalmi szerződéseket és a társadalmi befogadást.

A Tanács újólag hangsúlyozza, hogy az EU határozottan elkötelezett egy cselekvőképes civil társadalom mellett, beleértve a nőjogi szervezeteket és a feminista mozgalmakat, a gyermekek és a fogyatékossággal élő személyek jogainak előmozdításával foglalkozó szervezeteket, az emberijog-védőket és a szociális partnereket, valamint a civil társadalom számára támogató és hozzáférhető környezetet.

A Tanács hangsúlyozza a fejlesztéshatékonysági menetrend fontosságát, és kiemeli, hogy a szociális, zöld és digitális átálláshoz a pénzügyi erőforrások jelentős és fenntartható mozgósítására van szükség, többek között a Global Gateway révén.

Forrás:
A Tanács következtetéseket hagyott jóvá a szociális, zöld és digitális átállásról; EU Tanácsa; 2023. november 21.