Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságkörnyezetvédelemtechnikazöld átállás

Az Európai Bizottság 4 milliárd euró összegű pályázati felhívása a „nettó zéró” technológiák támogatására

Szerző: 2023. november 26.No Comments

„A Bizottság ma közzétette az Innovációs Alap 2023. évi pályázati felhívását, amely rekordösszegű, 4 milliárd eurónyi forrást biztosít az innovatív dekarbonizációs technológiák támogatására. A pályázható forrásokat az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS) bevételei fedezik, ami jól mutatja, milyen fontos szerep vár a szén-dioxid-árazásra a zöld átállásban. A Bizottság az előző felhíváshoz képest növelte a rendelkezésre álló keretösszeget, és megkétszerezte a tiszta technológiákhoz kapcsolódó ipari projektekre elkülönített forrásokat. Ennek köszönhetően 1,4 milliárd euró áll rendelkezésre az európai ipari gyártási kapacitás, a technológiai vezető szerep és az ellátási lánc rezilienciájának megerősítésére.

A projektgazdák öt témakörben pályázhatnak, eltérő költségvetési és tőkekiadási (CAPEX) követelmények mellett:

  • Általános dekarbonizáció (nagy projektek) – 1,7 milliárd eurós keret 100 millió euró fölötti tőkekiadással járó projektekre
  • Általános dekarbonizáció (közepes projektek) – 500 millió eurós keret 20 és 100 millió euró közötti tőkekiadással járó projektekre
  • Általános dekarbonizáció (kis projektek) – 200 millió eurós keret 2,5 és 20 millió euró közötti tőkekiadással járó projektekre
  • Tiszta technológiákhoz kapcsolódó gyártás – 1,4 milliárd eurós keret 2,5 millió eurót meghaladó tőkekiadással járó projektekre, amelyek megújulóenergia-, energiatárolási, hőszivattyú- és hidrogéntermelési projektekhez kapcsolódó gyártásra irányulnak
  • Kísérleti projektek – 200 millió eurós keret 2,5 millió eurót meghaladó tőkekiadással járó projektekre, amelyek a mélyreható dekarbonizálásra összpontosítanak.

A projektek értékelésének fő szempontjai az üvegházhatáshatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló potenciál, az innovációs szint, a kiforrottság, a megismételhetőség és a költséghatékonyság. Az Innovációs Alap a projekt releváns költségeinek legfeljebb 60%-át fedezi. A felhívásra az EGT területén megvalósuló projektek adhatnak be pályázatot. Az EU ETS irányelv közelmúltbeli felülvizsgálata nyomán az Innovációs Alap pályázati felhívásai az energiaigényes iparágak (többek között a légi közlekedés), a megújuló energiaforrások, illetve az energiatárolás technológiái mellett immár a tengeri, a közúti közlekedési és az építőipari ágazat számára is nyitva állnak. Azok az ígéretes projektek, amelyek nem kellően kiforrottak a támogatáshoz, illetve költségvetési korlátok miatt nem nyertek el támogatást, részesülhetnek az Európai Beruházási Bank projektfejlesztési támogatásából.

A következő lépések

A projektgazdák 2024. április 9-én (közép-európai idő szerint) 17:00 óráig nyújthatják be pályázatukat az uniós finanszírozási és pályázati portálon keresztül. A pályázóknak erősen ajánljuk a részvételt az IF23 pályázati felhívás Információs Napján, amelyre 2023. december 7-én kerül sor online formában. Ennek során megismerkedhetnek az újdonságokkal és a pályázati folyamattal, valamint feltehetik kérdéseiket az Innovációs Alap pályázati felhívásait végrehajtó szerv, az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) munkatársainak. Az Innovációs Alap nemzeti kapcsolattartó pontjai a legtöbb tagállamban ugyancsak szerveznek információs napokat.

A pályázókat 2024 negyedik negyedévében értesítik az értékelés eredményéről. A sikeres pályázók 2025 első negyedévében írhatják alá a támogatási megállapodásokat.

Háttér-információk

Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerből 2020 és 2030 között várható 40 milliárd eurós tervezett bevételéből az Innovációs Alap pénzügyi ösztönzőket kíván teremteni a vállalatok és a hatóságok számára az élvonalbeli alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba való beruházás és a klímasemleges kontinenssé válás előmozdítása érdekében. Az Innovációs Alap korábbi pályázati felhívásai keretében mintegy 6,5 milliárd euró összegben nyújtott támogatást több mint 100 innovatív projekthez.

A mai napon az Innovációs Alap megnyitja az Európai Hidrogénbank első kísérleti árverését, amely 800 millió eurós keretet bocsát az EGT-ben működő projektfejlesztők rendelkezésére. A projektek nem kombinálhatják az Innovációs Alap pályázati felhívásából és az Európai Hidrogénbank kísérleti projektjéből származó forrásokat.

További információk

Kérdések és válaszok

Az Innovációs Alap által bejelentett két soron következő pályázati felhívás

Az Innovációs Alap korábbi pályázati felhívásainak eredményei

Innovációs Alap projektportfólió

Innovációs Alap projekt-irányítópult

Idézet(ek)

„Az európai zöld megállapodás sikere azon áll vagy bukik, hogy képesek vagyunk-e megújulni, és szén-dioxid-mentesíteni az európai ipart, közlekedést és energiaágazatot. A kibocsátáskereskedelmi bevételek felhasználása révén jelentős forrásokat ruházunk be ebbe az átállásba. Ez egy fenntartható modell, amely csökkenteni fogja a kibocsátásokat és fokozza az európai ipar versenyképességét.” – Maroš Šefčovič, az európai zöld megállapodásért, az intézményközi kapcsolatokért és a tervezésért felelős ügyvezető alelnök – 23/11/2023

„Az Innovációs Alap kulcsfontosságú eszközünk az európai ipar támogatására a klímasemlegességre való átállásban. Európában napról napra egyre több innovatív projekt lát napvilágot. Az Innovációs Alap garantálja, hogy a kibocsátáscsökkentés és a méretezhetőség szempontjából legígéretesebb projektek meg is valósulhassanak. A nulla nettó kibocsátás felé vezető utat akkor találjuk meg, ha az éghajlati kihívások kezelése találkozik a gazdasági lehetőségekkel. Megnövelt költségvetésével és a tiszta technológiák gyártására elkülönített 1,4 milliárd eurós keretével a mostani felhívás eltökéltségünket demonstrálja, hogy nagyban gondolkodjunk és gyorsan cselekedjünk.” – Wopke Hoekstra, Commissioner for Climate Action – 23/11/2023”

Forrás:
A Bizottság az Innovációs Alap keretében 4 milliárd euró összegű pályázati felhívást tesz közzé a „nettó zéró” technológiák támogatására; Európai Bizottság; 2023. november 23.