Skip to main content
Európai UniógazdaságInternetjogmédiapolitikatársadalom

2024. február 17-től a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály az EU valamennyi online platformjára alkalmazandó

Szerző: 2024. február 18.No Comments

„Február 17-én a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály, az EU mérföldkőnek számító szabálykönyve, amelynek célja, hogy biztonságosabbá, méltányosabbá és átláthatóbbá tegye az online környezetet, valamennyi online közvetítőre alkalmazandóvá válik az EU-ban.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében az uniós felhasználók nagyobb védelemben részesülnek az illegális árukkal és tartalmakkal szemben, és jogaikat tiszteletben tartják az online platformokon, ahol kapcsolatba lépnek más felhasználókkal, információkat osztanak meg vagy termékeket vásárolnak.

A platformok és a felelősségvállalásra képes felhasználók új kötelezettségei

Az 50 főnél kevesebb személyt foglalkoztató és 10 millió EUR alatti éves árbevétellel rendelkező kis- és mikrovállalkozások kivételével minden olyan online platformnak, amelynek felhasználói az EU-ban vannak, intézkedéseket kell végrehajtaniuk a következők érdekében:

  • A jogellenes tartalmak, áruk és szolgáltatásokelleni küzdelem: az online platformoknak eszközöket kell biztosítaniuk a felhasználók számára ahhoz, hogy jelezzék a jogellenes tartalmakat, beleértve az árukat és szolgáltatásokat is. Sőt, az online platformoknak együtt kell működniük a „megbízható bejelentőkkel”, a szakosodott szervezetekkel, amelyek értesítéseit a platformoknak prioritásként kell kezelniük.
  • A kiskorúak védelme: beleértve a profilalkotáson vagy személyes adataikon alapuló reklámokkal való megcélzásának teljes tilalmát.
  • A felhasználók tájékoztatása az általuk észlelt hirdetésekről, például arról, hogy a hirdetéseket miért mutatják be nekik, és ki fizet a hirdetésért.
  • Betiltják a felhasználókat célzó, érzékeny adatokon, például politikai vagy vallási meggyőződésen, szexuális preferenciákon stb. alapuló hirdetéseket.
  • Adjon indokolást a tartalommoderálási döntések – pl. tartalomeltávolítás, fiókfelfüggesztés stb. – által érintett felhasználó számára, és töltse fel az indokolást a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály átláthatósági adatbázisába.
  • Hozzáférést biztosít a felhasználók számára a tartalommoderálási döntések megtámadására szolgáló panasztételi mechanizmushoz.
  • Legalább évente egyszer jelentést tesznek közzé a tartalommoderálási eljárásaikról.
  • Egyértelmű szerződési feltételek biztosítása a felhasználó számára, és tartalmazza azokat a fő paramétereket, amelyek alapján a tartalom ajánlórendszere működik.
  • Kapcsolattartó pont kijelölése a hatóságok és a felhasználók számára.

Az online platformok mellett a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály a tárhelyszolgáltatásokra (pl. felhőalapú szolgáltatásokra vagy doménnév-rendszerekre, a felhasználókat a kért weboldalcímekkel összekapcsoló háttérszolgáltatásokra), valamint az online közvetítőkre (pl. internetszolgáltatókra vagy domainre) is alkalmazandó. A tárhelyszolgáltatásokra és az online közvetítőkre a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti kötelezettségek egy része vonatkozik.

2023 augusztusának vége óta a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály már alkalmazandó a 2023 áprilisában jegyzékbe vett 19 nagyon népszerű online platformra és keresőmotorra (VLOSE) (átlagosan több mint 45 millió felhasználóval). Három másik, 2023 decemberében online óriásplatformnak minősített platformnak április végéig kell megfelelnie a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti legszigorúbb kötelezettségeknek. Ugyanakkor a jövőben meg kell felelniük a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra vonatkozó általános kötelezettségeknek.

Digitális szolgáltatási koordinátorok a tagállamokban

A nem online óriásplatformként vagy online óriásplatformként kijelölt platformokat tagállami szinten egy nemzeti digitális szolgáltatási koordinátorként (DSC) eljáró független szabályozó fogja felügyelni. A DSC-k felelőssége lesz annak biztosítása, hogy ezek a platformok betartsák a szabályokat. A DSC-k felügyelik és végrehajtják a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt a területükön létrehozott platformok tekintetében.

A gyakorlatban a digitális szolgáltatási koordinátorok:

  • Legyen az első olyan kikötő, ahol a felhasználók panaszt tesznek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály bármely platform – többek között online óriásplatformok és online óriásplatformok – általi megsértésével kapcsolatban. A digitális szolgáltatások koordinátora adott esetben – adott esetben vélemény kíséretében – továbbítja a panaszt a platform székhelye szerinti tagállam digitális szolgáltatási koordinátorának.
  • A meglévő peren kívüli fellebbezési mechanizmusok tanúsítása a felhasználók számára a panaszok kezelése és a tartalommoderálási döntések megtámadása érdekében.
  • A megbízható bejelentők státuszának értékelése és odaítélése a megfelelő kérelmezőknek vagy olyan független szervezeteknek, amelyek bizonyítottan szakértelemmel rendelkeznek a jogellenes online tartalmak felderítése, azonosítása és bejelentése terén.
  • Feldolgozza a kutatók arra irányuló kérelmeit, hogy konkrét kutatás céljából hozzáférjenek az online óriásplatformokhoz és a nagyon népszerű online keresőprogramok adataihoz. A DSC-k ellenőrzik a kutatókat, és a nevükben hozzáférést kérnek az adatokhoz.
  • Erős vizsgálati és végrehajtási hatáskörökkel kell rendelkezniük annak biztosítása érdekében, hogy a területükön letelepedett szolgáltatók megfeleljenek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály feltételezett megsértését követően ellenőrzéseket rendelhetnek el, bírságokat szabhatnak ki a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak nem megfelelő online platformokra, és ideiglenes intézkedéseket hozhatnak a közszféra súlyos sérelmére.

A Digitális Szolgáltatások Európai Testülete

A digitális szolgáltatási koordinátorok és a Bizottság létrehoznak egy független tanácsadó csoportot, a Digitális Szolgáltatások Európai Testületét annak biztosítása érdekében, hogy a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt következetesen alkalmazzák, és hogy a felhasználók Unió-szerte ugyanazokkal a jogokkal rendelkezzenek, függetlenül attól, hogy hol telepedtek le az online platformok.

A Testülettel konzultálnak a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásáról, és tanácsot ad a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kapcsán felmerülő kérdésekben, és hozzájárulhat az iránymutatásokhoz és az elemzésekhez. Emellett segítséget nyújt az online óriásplatformok és a nagyon népszerű online keresőmotorok felügyeletében, és éves jelentéseket ad ki a jelentős rendszerszintű kockázatokról és a kockázatcsökkentés bevált gyakorlatairól.

A Testület első alkalommal 2024. február 19-én ülésezik.

Következő lépések

A Bizottság 2024 márciusában iránymutatást kíván elfogadni a választási folyamatokra vonatkozó kockázatcsökkentő intézkedésekről. Az adatokhoz való hozzáférésről szóló, felhatalmazáson alapuló jogi aktusról várhatóan áprilisban nyilvános konzultációra kerül sor, amelynek elfogadására júliusban kerül sor, és amely 2024 októberében lép hatályba. Májusban a Bizottság az átláthatósági jelentések mintáiról szóló végrehajtási jogi aktus elfogadását tervezi. A tervezett naptárra vonatkozó további részletek a mellékletben találhatók.

Bővebb információ

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály – szakpolitikai oldal

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály – Kérdések és válaszok

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály – tájékoztató oldal

Idézet(ek)

„A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szabályai holnaptól kezdve minden olyan online platformra alkalmazandók, amelyhez a felhasználók hozzáférnek az EU-ban. A felhasználók, a tagállamok és a platformok most már használhatják a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti eszközöket, hogy biztonságosabb és átláthatóbb online világot alakítsanak ki. Ez nagy mérföldkő, amely tükrözi alapvető uniós értékeinket és elveinket.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök

„Február 17-től a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály az EU valamennyi online platformjára alkalmazandó. Teljes mértékben mozgósítjuk a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály teljes körű végrehajtását, és arra ösztönözzük a tagállamokat, hogy a lehető legjobban használják ki az új szabálykönyvünket. A hatékony jogérvényesítés kulcsfontosságú polgáraink jogellenes tartalmakkal szembeni védelméhez és jogaik védelméhez.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos”

Forrás:
A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály az EU valamennyi online platformjára alkalmazandó; Európai Bizottság; 2024. február 16.
(Ennek az oldalnak a szövege gépi fordítással készült…Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a gépi fordítás minőségéért és tartalmáért.)