Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Az Európai Bizottság jelentése az uniós versenyképességről és az egységes piacról

Szerző: 2024. február 18.No Comments

„A Bizottság ma közzétette az egységes piacról és a versenyképességről szóló legújabb éves jelentését.

Az európai egységes piac versenyképességének erősségeit és kihívásait részletesen ismertető jelentés az EU hosszú távú versenyképességéről szóló 2023. évi közleményében felvázolt kilenc versenyképességi mozgatórugó alapján követi az évente tett előrelépéseket. E mozgatórugók a következők: működőképes egységes piac, a magántőkéhez való hozzáférés, állami beruházások és infrastruktúrák, kutatás és innováció, energia, körforgásosság, digitalizáció, oktatás és készségek, valamint kereskedelem és nyitott stratégiai autonómia. A 2023. évi közlemény fő teljesítménymutatókat határoz meg, amelyek mentén a felsorolt tényezők tekintetében megjeleníthetők az előrelépések. Bár még túl korai lenne stabil tendenciákat megállapítani, a jelentés szerint 9 fő teljesítménymutató javult, 5 mutató romlott; 3 változatlan, 2 tekintetében pedig még nem állnak rendelkezésre új adatok.

A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy az egységes piac a világ egyik legnagyobb integrált piaci térsége, amely széles keresleti körével, diverzifikált ellátási forrásaival, innovációs lehetőségeivel és a termelés bővítésével, valamint szilárd szociális jogokkal és méltányos munkakörülményekkel fellendíti az EU gazdaságát, és egyúttal geopolitikai eszközként szolgál. Kiemeli, hogy a kölcsönösen elfogadott szabályok érvényesítését fokozni kell, és egyszerűbbé kell tenni végrehajtásukat.

A beruházások terén a jelentés megállapítja, hogy a közberuházások – részben a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköznek köszönhetően – a pénzügyi válság okozta alacsony szintet követően újra fellendültek, a magánberuházások szintje pedig továbbra is magas. A kockázatitőke-finanszírozás hozzáférhetőbbé tétele és az innovatív vállalkozások fejlesztése érdekében a jelentés a tőkepiaci unió további megerősítését ajánlja, aminek során a 2020 óta már jóváhagyott kezdeményezésekre kell támaszkodni. Rámutat arra is, hogy a közbeszerzési szerződések odaítélésével stratégiai módon támogatható a zöld és digitális kettős átállás.

Jóllehet a magas energiaárak továbbra is kihívást jelentenek, a jelentés kiemeli az elmúlt években az uniós energiapolitikai eszköztár megújítása és a tiszta technológiák uniós gyártásának támogatása irányába tett jelentős lépéseket.

Azt is megállapítja, hogy az EU a világ egyik fontos, a globális export 16%-át adó kereskedelmi hatalma; e tekintetben a kereskedelem továbbra is a versenyképesség egyik kulcsa. Továbbra is gondoskodni kell az egyenlő versenyfeltételekről, és meg kell védeni az EU gazdaságbiztonságát.

Az egységes piacról és a versenyképességről szóló éves jelentés – mely a Bizottság által 2020-ban bevezetett éves jelentéstételen alapszik, és melynek 2024. évi formátuma az Európai Tanács kérésének tesz eleget – alapot szolgáltat az Európai Parlamentben, az Európai Tanácsban és a Tanácsban arról folytatott megbeszélésekhez, hogy miként mozdítható elő még ez év tavaszán az EU egységes piaci és versenyképességi programja. A jelentés időben megelőzi a Mario Draghi és Enrico Letta részéről várt megállapításokat, amelyeket azok az európai versenyképesség, illetve az egységes piac jövőjéről szóló jelentéseikben tesznek majd meg.

A Bizottság ma további dokumentumokat is közzétesz, amelyek kiegészítik az egységes piacról és a versenyképességről szóló éves jelentést:

  • Ezek közé tartozik két szolgálati munkadokumentum, amelyek közül az első további részleteket tartalmaz a versenyképességre vonatkozó fő teljesítménymutatókról. A másik munkadokumentum „Az európai ipari ökoszisztémák nyomon követése” projekt keretében az egyes ipari ökoszisztémák zöld és digitális átállására vonatkozóan levont következtetéseket mutatja be.
  • A 2024. évi egységes piaci és versenyképességi eredménytábla további széles körű adatokkal szolgál az egységes piac integrációjáról. Az eredménytábla elsősorban az uniós jog végrehajtása, az általános üzleti feltételek, az egységes piaci integráció és más fontos szakpolitikai célok – például a növekedés és a munkahelyteremtés, a reziliencia, valamint a digitális és zöld gazdaság – terén elért eredményeket vizsgálja.
  • Az egységes piac szabályainak érvényesítésével foglalkozó munkacsoport (SMET) 2022–2023-as jelentése. Az éves jelentés a SMET munkájára összpontosít: a munkacsoport keretében a Bizottság és a tagállamok annak érdekében működnek együtt, hogy felszámolják az egységes piacon kialakult indokolatlan akadályokat, például a szakemberekre irányuló ellenőrzéseket, a megújuló energiaforrások engedélyezésének útjában álló akadályokat és a határokon átnyúló tevékenységet végző szolgáltatók adminisztratív terheit.

Előzmények

Az egységes piacról és a versenyképességről szóló éves jelentés az Európai Tanács 2023. márciusi ülésén megfogalmazott azon kérésnek tesz eleget, hogy nyomon kell követni Európa egységes piacának és versenyképességének helyzetét. A jelentés az egységes piacról szóló korábbi éves jelentéseken alapszik, amint azt a 2020. évi uniós iparstratégia eredetileg előirányozta.

Az Európai Tanács 2023. júniusi ülésén bejelentette, hogy 2024. márciusi ülésén elvégzi az uniós versenyképesség javítása, valamint a termelékenység és a növekedés fokozása terén elért eredmények első éves felülvizsgálatát.

Az először 1997-ben közzétett egységes piaci eredménytábla eredeti célja az volt, hogy értékelést adjon a tagállamok teljesítményéről az egységes piac vívmányainak végrehajtása terén. Idővel az eredménytáblát a kapcsolódó irányítási eszközök alkalmazására is kiterjesztették. Az idei tábla a hosszú távú versenyképességről szóló közleménnyel összhangban új versenyképességi mutatókat tartalmaz.

További információk

Az egységes piacról és a versenyképességről szóló éves jelentés

Az egységes piacról és a versenyképességről szóló éves jelentést kísérő bizottsági szolgálati munkadokumentumok

Egységes piaci eredménytábla

Az egységes piac szabályainak érvényesítésével foglalkozó munkacsoport (SMET) jelentése

Idézet(ek)

„A ma közzétett jelentés kiemeli: Európa számos versenyelőnnyel bír, és egy erős egységes piac továbbra is kulcsfontosságú ahhoz, hogy az európai vállalkozások sikeresen működhessenek, és kihasználhassák új lehetőségeiket. Több erőfeszítésre van azonban szükség a beruházások ösztönzése, a stratégiai technológiák fellendítése és annak biztosítása érdekében, hogy munkavállalóink a megfelelő készségekkel rendelkezzenek.” – Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök

„Az egységes piac és az iparpolitika együttesen járulnak hozzá az EU versenyképességéhez. A jelentés által bemutatott tények és számadatok az uniós gazdaság számos erősségére, az egységes piacra, annak innovációs potenciáljára, valamint a zöld és digitális környezet szabályozási keretére fókuszálnak. Ezen előnyök ellenére több erőfeszítésre van szükség az energiaköltségek problémájának kezeléséhez, valamint annak biztosítására, hogy a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos korábbi függőségek helyébe ne lépjenek újabbak. Emellett javítani kell a jövőbeni technológiákra irányuló uniós és nemzeti beruházások koordinációját, ezzel segítve a minőségi munkahelyek létrejöttét.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos”

Forrás:
A Bizottság nyomon követi az EU versenyképességét érintő erősségeket és kihívásokat; Európai Bizottság; 2024. február 14.