Skip to main content
gazdaságinformatikaInternetjogmédiapolitikaszakirodalomtársadalomtechnikatudomány

Az emberi méltóság a legújabb technológiák korában (Ki véd meg az algoritmusoktól?)

Szerző: 2024. március 3.No Comments

„…Török Bernát, az NKE EJKK igazgatója Az emberi méltóság a legújabb technológiák korában című előadással tisztelgett Hörcher Ferenc előtt. Hozzászólását azzal kezdte, hogy a Hörcher Ferenc által vezetett Konzervativizmus című egyetemi kurzus olvasmányai a mai napig élénken élnek emlékezetében. A konferencián mégis alkotmányjogi területen marad, leginkább azért, mert Hörcher Ferenccel hamarosan közösen kutathatják majd a technológia által kreált új kérdéseket az emberi méltóság területén.

Török Bernát kifejtette, az alkotmányjog forradalmi változás alatt áll, hiszen kulcsfogalmainak az új mércék mellett is érvényesülnie kell. Eddigi fókuszában a hatalom, főként a közhatalom korlátozása, emberijogi tekintetben pedig a hatalom által érintett, kiszolgáltatott polgár szféráinak védelme állt. Azonban Európában egyre erősebb az a gondolat, hogy e hatalomkorlátozó szempontok nem csak a közhatalom esetében merülnek fel. Az elmúlt évtizedben jó néhány olyan új, a technológiát szabályozó európai norma született, melyek lényegüket tekintve alkotmányjogi szabályok.

Mi generálja ezt a fejlődést? – tette fel a kérdést Török Bernát. Leginkább életünk totális digitalizációja, amely elől elbújni állampolgárként aligha lehet. Erre további két eszköz épül, egyfelől az algoritmus, ami voltaképp egy egyre autonómabb utasításkészlet, amely adatok alapján döntéseket hoz, másfelől pedig az adatokat felhalmozó, egyébként szintén algoritmusokkal működő platform (közösségi média, kereső). Kialakul az asszimmetria, a kiszolgáltatottság a platform, az algoritmus felé, amelyre már nem válaszol az adatvédelem.

A fő kérdés ma az, hogy milyen hatásokat engedünk át egyéni és társadalmi életünkben az algoritmusoknak. Bár hatékonyabbak lehetünk, ám mihamarabb eldöntendő, milyen területeket vehetnek át az embertől a gépek, és mit akarunk emberinek megtartani. Az emberi méltóság új aspektusai kapnak így egyre nagyobb szerepet, mint például a totális adatgyűjtés elleni védelem, a profilozás megakadályozása a személyiség védelméért, az előzetes adatokból kikövetkeztetett prediktív döntések elvetése, azaz a jövőnkhöz való jog, a szabad gondolkodást megőrzendő a manipulatív technológiák elleni védelem, valamint egyfajta pajzs az elgépiesítés ellen…”

Forrás:
Az emberi méltóság a legújabb technológiák korában; A polgárság erénye és bölcsessége; Sarnyai Tibor; 2024. február 21.
(A hatvanesztendős politikai filozófus, eszmetörténész, esztéta és irodalomkritikus Hörcher Ferenc tiszteletére rendeztek A polgárság erénye és bölcsessége címmel konferenciát tisztelői február 21-én, a Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában.)