Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikajogpolitika

A „kapuőröknek” a mai naptól kezdve eleget kell tenniük a digitális piacokról szóló jogszabályban foglalt összes kötelezettségnek

Szerző: 2024. március 10.No Comments

„A Bizottság által 2023 szeptemberében kapuőrnek minősített hat vállalataz Apple, az Alphabet, a Meta, az Amazon, a Microsoft és a ByteDance – a mai naptól kezdve köteles teljes mértékben eleget tenni a digitális piacokról szóló jogszabályban foglalt összes kötelezettségnek.

A digitális piacokról szóló jogszabály célja, hogy versengőbbé és tisztességesebbé tegye a digitális piacokat az EU-ban. Új szabályokat állapít meg 10 meghatározott alapvető platformszolgáltatásra – például a keresőmotorokra, az online piacterekre, az alkalmazás-áruházakra, az online hirdetésekre és az üzenetküldésre – vonatkozóan, és új jogokat biztosít az európai vállalkozások és végfelhasználók számára.

Az EU-ban letelepedett üzleti felhasználók, akik a hat kapuőr által kínált, az ügyfeleik elérését lehetővé tevő szolgáltatásoktól függenek, a mai naptól kezdve új lehetőségekkel élhetnek. Az üzleti felhasználók például:

  • Tisztességes bánásmódban részesülnek és egyenlő versenyfeltételek vonatkoznak rájuk, amikor a kapuőrök szolgáltatásaival versenyeznek a platformjaikon.
  • Kérhetik a kapuőrök szolgáltatásaival való interoperabilitást új innovatív szolgáltatások nyújtása érdekében.
  • Alkalmazásaikat a kapuőr alkalmazás-áruházain kívüli alternatív csatornákon keresztül értékesíthetik.
  • Hozzáférhetnek a kapuőrök platformjain végzett tevékenységeik során generált adatokhoz.
  • A kapuőr platformján kívül hirdethetik ajánlataikat és köthetnek szerződéseket ügyfeleikkel.

A végfelhasználók a nagyobb választék és a fokozott innováció nyújtotta előnyökből részesülnek az európai digitális térben. Az új szabályok értelmében:

  • Újra a végfelhasználók dönthetnek arról, hogy milyen lehetőségeket választanak, és nem függenek a kapuőrök szolgáltatásaitól, például alternatív alkalmazás-áruházakat és szolgáltatásokat választhatnak a kapuőrök által kínáltak helyett.
  • Nagyobb ellenőrzést szereznek adataik felett, ugyanis eldönthetik, hogy engedélyezik-e a kapuőr számára fiókjaik összekapcsolását, ezáltal nyomon követhetik és egyesíthetik személyes adataikat a különböző szolgáltatások között.
  • Egyszerű lesz számukra az adatokhoz való hozzáférés, azok továbbítása és felhasználása a szolgáltatások vagy alkalmazások között, ami zökkenőmentessé teszi a biztonsági adatmentést és a különböző szolgáltatások közötti mozgást.
  • Alternatív elektronikus azonosítási vagy alkalmazáson belüli fizetési szolgáltatásokat használhatnak.

A kapuőrök a határidő előtt megkezdték a digitális piacokról szóló jogszabálynak való megfelelést célzó intézkedések tesztelését, harmadik felek visszajelzéseit követően. A mai naptól kezdve a kapuőröknek bizonyítaniuk kell, hogy ténylegesen megfelelnek a digitális piacokról szóló jogszabálynak, és megfelelési jelentésekben ismertetniük kell a meghozott intézkedéseket. E jelentések nyilvános változata elérhető a Bizottság digitális piacokról szóló jogszabály tárgyú weboldalán. A mai naptól kezdve a kapuőrnek minősített vállalatoknak a jelentés betekinthető változatával együtt be kell nyújtaniuk a Bizottságnak a fogyasztókat célzó profilalkotásra szolgáló bármely technika függetlenül auditált leírását is.

A Bizottság most gondosan elemezni fogja a megfelelési jelentéseket, és értékeli, hogy a végrehajtott intézkedések eredményesen hozzájárulnak-e a digitális piacokról szóló jogszabályban foglalt kötelezettségek célkitűzéseinek teljesítéséhez. A Bizottság értékelése figyelembe fogja venni az érdekelt felek észrevételeit is, többek között megfelelési műhelytalálkozók keretében, ahol a kapuőrök ismertethetik megoldásaikat.

A Bizottság határozott lépésként hivatalos jogérvényesítési intézkedéseket fog hozni, felhasználva a rendelkezésére álló teljes eszköztárat a digitális piacokról szóló jogszabály teljes körű érvényesítése érdekében.

Amennyiben a Bizottság a digitális piacokról szóló jogszabály megsértését gyanítja, eljárást indíthat az esetleges jogsértés kivizsgálására. A jogszabály megsértése esetén a Bizottság a vállalat teljes világszintű árbevételének legfeljebb 10 %-áig, a jogszabály ismételt megsértése esetén 20 %-áig terjedő bírságot szabhat ki. A jogszabály rendszeres megsértése esetén a Bizottság további korrekciós intézkedéseket fogadhat el, például kötelezheti a kapuőrt, hogy értékesítsen egy üzletágat vagy annak részeit, illetve megtilthatja a kapuőrnek, hogy a rendszeres meg nem feleléshez kapcsolódó további szolgáltatásokat vásároljon fel.

Háttér-információk

A digitális piacokról szóló jogszabály és a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály az egész EU-ban alkalmazandó egységes szabályrendszert alkot annak érdekében, hogy biztonságosabb digitális tér jöjjön létre, amelyben a felhasználók alapvető jogai védelemben részesülnek, és hogy egyenlő versenyfeltételeket teremtsenek a vállalkozások számára.

A digitális piacokról szóló jogszabály célja, hogy versengő és tisztességes piacokat biztosítson a digitális ágazatban. A jogszabály szabályozza a kapuőröket, melyek az üzleti felhasználók és a fogyasztók között fontos kapuszerepet betöltő nagy digitális platformok, és helyzetükből adódóan szűk keresztmetszetet teremthetnek a digitális gazdaságban.

2023. szeptember 5-én a Bizottság hat vállalatot – nevezetesen az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft vállalatot – minősített kapuőrnek és alapvető platformszolgáltatásaik közül 22-őt nevezett meg. Kapuőrnek való minősítésüket követően a vállalatoknak hat hónapjuk volt arra, hogy megfeleljenek a digitális piacokról szóló jogszabályban foglalt kötelezettségek teljes listájának, több választási lehetőséget és nagyobb szabadságot kínálva a kapuőrök szolgáltatásait igénybe vevő végfelhasználók és üzleti felhasználók számára. A Bizottság éves jelentést [link hozzáadása] tett közzé a digitális piacokról szóló jogszabály 2023. évi végrehajtásáról és a célkitűzéseinek megvalósítása terén elért eredményekről.

2024. február 12-én a Bizottság négy piaci vizsgálatot zárt le, miután megállapította, hogy az Apple és a Microsoft nem minősíthető kapuőrnek a következő alapvető platformszolgáltatások tekintetében: az Apple iMessage üzenetküldő szolgáltatása, a Microsoft Bing online keresőmotorja, az Edge webböngésző és a Microsoft Advertising online hirdetési szolgáltatása.

2024. március 1-jén a Bizottság értesítéseket kapott a Booking, a ByteDance és az X vállalatoktól a digitális piacokról szóló jogszabály küszöbértékeinek potenciálisan megfelelő szolgáltatásaikról, amelyek miatt az említett vállalatok a kapuőr platformokra vonatkozó új uniós szabályok hatálya alá tartozhatnak. A Bizottság 45 munkanapon belül, azaz legkésőbb 2024. május 13-ig határoz ezekről az értesítésekről.

Idézet(ek)

„A mai naptól kezdve a digitális piacokról szóló jogszabály az általunk fél évvel ezelőtt kapuőrnek minősített összes vállalatra alkalmazandó. Új szabályrendszerünk most nyitottabbá és versengőbbé teszi az online piacokat a kis méretű innovatív vállalkozások számára is, hogy egyenlő esélyekkel vehessenek részt a piacon. Fogyasztóként pedig megfizethetőbb lehetőségek közül választhatunk majd az online piacon. Ez mélyrehatóan megváltoztatja az online piacok működését és megnyitja a digitális piacot, ami valamennyi európai szereplő és felhasználó javát szolgálja.” – Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök

„A mai nap fordulópontot jelent az európai digitális tér számára. A digitális piacokról szóló jogszabály pontos kötelezettségeket állapít meg, és lehetővé teszi szankciók kiszabását a nagy online platformokkal szemben, amennyiben azok nem teljesítik a jogszabályban foglalt kötelezettségeket. Hónapok óta folytattunk megbeszéléseket a kapuőrökkel, hogy segítséget nyújtsunk számukra az alkalmazkodáshoz. Már most láthatjuk a piacon zajló változásokat: a versenytársak alternatív alkalmazás-áruházakat hozhatnak létre, az európai felhasználók nagyobb ellenőrzést gyakorolhatnak adataik felett, és olyan választásokat tehetnek, amelyekre korábban nem volt lehetőségük az alapértelmezett beállítások miatt. Minden olyan vállalatnak, amelyről megállapítást nyer, hogy nem teljesíti a jogszabályban foglalt kötelezettségeket, súlyos szankciókkal kell számolnia, beleértve végső esetben a feldarabolást is.” – Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos”

Forrás:
A kapuőrnek minősített vállalatoknak a mai naptól kezdve eleget kell tenniük a digitális piacokról szóló jogszabályban foglalt összes kötelezettségnek; Európai Bizottság; 2024. március 7.