Skip to main content
Európai Unióművelődéspolitika

Az Európai Bizottság európai diploma létrehozását kezdeményezi

Szerző: 2024. április 2.No Comments

„A Bizottság a mai napon három kezdeményezést terjeszt elő a felsőoktatási intézmények közötti transznacionális együttműködés előmozdítására, azzal a végső céllal, hogy európai diplomát hozzon létre. Az önkéntes európai diploma a hallgatók és a felsőoktatási közösség javát szolgálná azáltal, hogy fokozná az EU-n belüli tanulási mobilitást és fejlesztené a hallgatók transzverzális készségeit. Segítene kielégíteni a munkaerőpiaci keresletet, és vonzóbbá tenné a diplomásokat a jövőbeli munkáltatók számára, ugyanakkor vonzóvá tenné a világ minden tájáról érkező diákokat, és fokozná Európa versenyképességét.

A három kezdeményezés az alap-, mester- vagy doktori szinten versenyképes közös képzési programokat létrehozó partneregyetemek előtt álló jogi és adminisztratív akadályokkal foglalkozik. A javaslatok az egyetemek intézményi autonómiájára és a tudományos élet szabadságára épülnek. Teljes mértékben tiszteletben tartják a tagállamok és a regionális kormányok hatásköreit a felsőoktatás területén.

A mai csomag magában foglalja az európai diplomára vonatkozó tervről szóló közleményt, valamint a felsőoktatási ágazat támogatását célzó két tanácsi ajánlásra irányuló javaslatot: az egyik a felsőoktatásban a minőségbiztosítási folyamatok és a képesítések automatikus elismerésének javítása, a másik pedig a tudományos életpályák vonzóbbá és fenntarthatóbbá tétele.

Az európai diploma tervezete

A ma bemutatott európai diploma tervezete megnyitja az utat egy új típusú közös program előtt, amely önkéntes alapon, nemzeti, regionális vagy intézményi szinten valósul meg, és amely az európai szinten elfogadott közös kritériumokon alapul.

Egy ilyen európai oklevél csökkentené a bürokráciát, és lehetővé tenné a különböző országok felsőoktatási intézményei számára a határokon átnyúló zökkenőmentes együttműködést és közös programok létrehozását.

A közlemény konkrét együttműködési utat javasol az uniós tagállamok és a felsőoktatási ágazat között annak érdekében, hogy létrejöjjön az EU-ban automatikusan elismert európai diploma. Tekintettel az európai felsőoktatási rendszerek sokféleségére, a Bizottság fokozatos megközelítést javasol a tagállamok számára az európai diplomák felé, két lehetséges belépési ponttal:

  • Előkészítő európai címke: a címke erős európai márkaépítést biztosítana. Olyan közös képzési programoknak adhatók, amelyek megfelelnek a javasolt európai kritériumoknak: a diákok közös diplomájukkal együtt európai diplomacímke-igazolást kapnak.
  • Európai diploma: ez az új típusú képesítés a közös kritériumokon alapulna, és a nemzeti jogszabályokban gyökerezne. A díjat vagy közösen ítélnék oda különböző országok több egyeteme, vagy esetleg az ilyen egyetemek által létrehozott európai jogi személy: a diákok automatikusan elismert „európai diplomát” kapnak.

A Bizottság számos konkrét intézkedés – többek között az Erasmus+ program által támogatott európai diplomával foglalkozó szakpolitikai laboratórium – révén elő fogja segíteni és támogatni fogja a tagállamokat az európai diplomára irányuló munkában, amelynek célja, hogy bevonja a tagállamokat és a felsőoktatási közösséget az európai diplomára vonatkozó iránymutatások kidolgozásába.

2025-ben a Bizottság azt tervezi, hogy az Erasmus+ programon belül „európai diplomával kapcsolatos projekteket” indít annak érdekében, hogy pénzügyi ösztönzőket nyújtson a tagállamoknak, akkreditációs és minőségbiztosítási ügynökségeiknek, egyetemeknek, diákoknak, gazdasági és szociális partnereknek, hogy részt vegyenek az európai diplomához vezető úton.

Egyszerűbb és jobb minőségbiztosítás, valamint az egyetemi diplomák automatikus elismerése

Az európai felsőoktatási minőségbiztosítási és elismerési rendszerről szóló tanácsi ajánlásra irányuló bizottsági javaslat felkéri a tagállamokat és a felsőoktatási intézményeket minőségbiztosítási eljárásaik és gyakorlataik egyszerűsítésére és javítására. Ezek az elszámoltathatóság és a bizalom szükséges feltételei, valamint az egyetemek teljesítményének javítása. A tagállamok felkérést kapnak arra, hogy hozzanak intézkedéseket annak érdekében, hogy a felsőoktatási intézmények gyorsabban hozzáigazíthassák a kínált programokat a társadalmi igényekhez.

Ez az ajánlás támogatná az innovatív pedagógiai ajánlatokat, és biztosítaná, hogy a felsőoktatási intézmények olyan transznacionális programokat hozhassanak létre, amelyek az EU egész területén garantáltak és automatikusan elismertek. Az európai diploma az erős minőségbiztosítástól és az automatikus elismeréstől függ.

A tudományos személyzet eltérő szerepének egyenlő értékelése

A vonzó és fenntartható felsőoktatási karrierekről szóló javasolt tanácsi ajánlás célja, hogy az oktatásban és az innovatív tanítási módszerekben részt vevő, határokon átnyúló munkát végző munkatársakat elismerjék és jutalmazzák. Ajánlásokat fogalmaz meg annak biztosítására, hogy a nemzeti felsőoktatási rendszerek kezeljék a személyzet által a kutatás mellett betöltött különböző szerepek – például az oktatás és a fenntartható fejlődés általános érvényesítésébe való beruházás – egyenlőtlen elismerését. Arra is ösztönzi a tagállamokat, hogy támogassák a transznacionális oktatási tevékenységeket.

Következő lépések

A csomagot az elkövetkező hónapokban megvitatják majd az EU Tanácsával és a felsőoktatás legfontosabb érdekelt feleivel. A Bizottság felkéri a Tanácsot, a tagállamokat, az egyetemeket, a diákokat, valamint a gazdasági és szociális partnereket, hogy működjenek együtt annak érdekében, hogy az európai diploma valósággá váljon.

Háttér

2020 szeptemberében az európai oktatási térség 2025-ig történő megvalósításáról szóló bizottsági közlemény megállapította, hogy meg kell könnyíteni a felsőoktatási szövetségek közös képzési programjainak megvalósítását. Ezt a Tanács a következő évben jóváhagyta.

A mai csomagot Ursula von der Leyen elnök az Unió helyzetéről szóló 2023. évi beszédében jelentette be, és az a Bizottság 2024. évi munkaprogramjának részét képezi.

Az európai diploma tervezete hat Erasmus+ kísérleti projektre épül, amelyekben Unió-szerte több mint 140 felsőoktatási intézmény vesz részt.

Bővebb információ

Az európai diplomával foglalkozó weboldal

Tájékoztató az európai diplomáról

Idézet(ek)

„Az oktatás az európai életmód kulcsfontosságú építőeleme és ígéret a fiatalabb generációk számára. Egyetemeink stratégiai készségekkel ruházzák fel a diplomásokat a jövőjükhöz, és a tudományos kiválóság európai védjegyének jeladóiként szolgálnak. Az európai diploma a következő lépés, amely lehetővé teszi egyetemeink számára, hogy együttműködjenek a diákok, a tanárok, a munkáltatók és Európa versenyképessége érdekében” – Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök

„Az európai diploma tervezetével választ adunk diákjaink, egyetemeink és munkatársaink, valamint a mai diákok – sőt Európa egésze – jövőbeli munkaadóinak igényeire. Célunk az, hogy az európai felsőoktatás még versenyképesebbé és összekapcsoltabbá váljon. Valamint Európa pozíciójának biztosítása a tehetségekért folytatott globális versenyben.” – Iliana Ivanova, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos”

Forrás:
A Bizottság európai diplomára vonatkozó terveket vezet be; Európai Bizottság; 2024. március 27.
[Ennek az oldalnak a szövege gépi fordítással készült…Az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a gépi fordítás minőségéért és tartalmáért.]