Skip to main content
energiaEurópai Uniófenntartható fejlődésgazdaságpolitikatávközléstörvények, határozatokzöld átállás

Az Európai Tanács következtetései az „Új Európai Versenyképességi Megállapodásról”

Szerző: 2024. április 21.No Comments

„…IV. ÚJ EURÓPAI VERSENYKÉPESSÉGI MEGÁLLAPODÁS
11. Tekintettel az új geopolitikai valóságra és az egyre összetettebb kihívásokra, az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy határozottan cselekedjen hosszú távú versenyképességének, jólétének és a globális színtéren játszott vezető szerepének biztosítása érdekében, valamint hogy megerősítse stratégiai szuverenitását.

14. Az Európai Tanács üdvözli az Enrico Letta által készített, „Much More Than A Market” (Jóval több mint piac) című magas szintű jelentés előterjesztését, és felkéri a Tanács jelenlegi és következő elnökségét, hogy az év végére mozdítsa elő az abban foglalt ajánlásokra irányuló munkát. Az Európai Tanács várakozással tekint az Európa versenyképességéről szóló, a közeljövőben előterjesztendő jelentés elé. Az új stratégiai menetrend további iránymutatást fog nyújtani, és keretbe foglalja a jövőbeli munkát.

Új európai versenyképességi megállapodás felé
15. Új európai versenyképességi megállapodásra van szükség, amely egy teljes mértékben integrált egységes piacra épül. Ehhez mind uniós, mind tagállami szinten, továbbá a szakpolitikai területeken átívelően erőfeszítéseket kell majd tenni az Unió, valamint nemzetközi partnerei és fő versenytársai közötti növekedési, termelékenységi és innovációs szakadék megszüntetése érdekében. E célból a szakpolitikai intézkedéseket még jobban az európai gazdasági, gyártási, ipari és technológiai bázis megerősítésének szolgálatába kell állítani, ezáltal biztosítva az Unió gazdasági rezilienciáját és ipari megújulását, globális versenyképességét, technológiai vezető szerepét és üzleti helyszínként való vonzerejét. Ezzel összefüggésben alapvető fontosságú az egyenlő versenyfeltételekre való törekvés, mind globális szinten, mind pedig az egységes piacon belül.

16. Az ahhoz szükséges feltételek megteremtése, hogy az európai gazdasági szereplők megragadhassák a klímasemleges, digitális és körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségeket, és a Granadában meghatározott, kiegyensúlyozott és átfogó megközelítés alkalmazása segíteni fogja az Uniót abban, hogy mindenki számára működő, fenntartható megoldásokat kínáljon. E célból minden releváns eszközt, köztük a közbeszerzést is igénybe kell venni. A kohéziós politika kulcsszerepet játszik az egyenlőtlenségek csökkentésében és a hosszú távú fenntartható növekedés ösztönzésében. A határokon átnyúló konnektivitás és a kiváló minőségű infrastruktúra szintén alapvető fontosságú. Európának továbbá csökkentenie kell stratégiai függőségeit a Versailles-ban meghatározott érzékeny ágazatokban – energia, kritikus fontosságú nyersanyagok, félvezetők, egészségügy, digitális vonatkozások, élelmiszerek és kritikus technológiák – és más ágazatokban, például a vegyi anyagok, a biotechnológia és az űrágazat területén is.

17. A kulcsfontosságú stratégiai ágazatokba és infrastruktúrákba történő beruházásokhoz a köz- és a magánfinanszírozás ötvözetének együttes munkájára van szükség. Az uniós költségvetés és az EBB-csoport továbbra is fontos szerepet töltenek be. A tőkepiaci unió elmélyítése kulcsfontosságú a magántőke felszabadítása szempontjából. Lehetővé fogja tenni az európai vállalatok számára, hogy alacsonyabb költségekkel diverzifikáltabb finanszírozáshoz jussanak, elő fogja segíteni a belföldi megtakarítások becsatornázását, valamint mobilizálni fogja a kihívások – különösen a zöld és a digitális átállás és az európai védelmi ipar szükségletei – kezeléséhez szükséges jelentős összegű magánberuházást. Emellett meg kell könnyíteni és egyszerűsíteni kell a tőkéhez jutást a kockázati és növekedési tőkét is beleértve –, különösen a kkv-k és az induló innovatív vállalkozások számára.

18. Az új európai versenyképességi megállapodás végrehajtása érdekében az Európai Tanács szorgalmazza a versenyképességet ösztönző alábbi fő tényezőkkel kapcsolatos munka határozott és gyors előbbre vitelét:

Egységes piac

Tőkepiaci unió
…”

Forrás:
Az Európai Tanács következtetései, 2024. április 17–18.; Európai Tanács; 2024. április 18. (PDF)