Skip to main content
energiaEurópai Uniógazdaságpolitikatávközlés

Új alapokra kell helyezni az EU gazdaságát, ha Európa nem akar még jobban lemaradni az USA és Kína mögött

Szerző: 2024. április 21.No Comments

„Sürgős változásokra van szükség, a világgazdaságban ugyanis egyre csökken az Európai Unió súlya – ezt javasolta az uniós államok vezetőinek Enrico Letta, korábbi olasz miniszterelnök a rendkívüli uniós csúcson. Az állam- és kormányfők korábban azzal bízták meg Lettát, hogy mérje fel az egységes uniós piac állapotát és tegyen javaslatokat a helyzet javítására.

„Az Unió belső piaca, amely a legfőbb erőssége, nincs jó állapotban. A 2008-as pénzügyi válságot követően nem zárultak le maradéktalanul a reformfolyamatok, az elmúlt években pedig az EU egyik válságból zuhant a másikba” – számolt be Brüsszelből Baraczka Eszter. A közmédia brüsszeli tudósítója szerint az Európai Unió gazdasága jelenleg a világgazdaság 13,3 százalékát adja. Amikor a belső piac 1993-ban létrejött, ez még 20 százalék volt.

Az Egyesült Államok és Kína ma megelőzi az uniót, India a nyomában liheg. Ráadásul a versenytársak olyan környezet teremtenek, amelyek kedvezőbbek a gazdaságnak, ezzel egész ágazatokat uralnak, és európai vállalatokat szívnak el – fogalmazott Baraczka Eszter. Az unióban eközben továbbra is gúzsba kötik a gazdasági szereplőket, a tagállamok pedig lazán veszik a belső piaci szabályokat. Letta szerint, ami ma Európában van, az nem egységes piac.

Magántőkét is bevonhatnak az uniós fejlesztésekbe

Enrico Letta várhatóan három területen további integrációt fog javasolni a tagállamok vezetőinek: a távközlés és az energetika terén, valamint a tőkepiacok esetében. Az olasz szakember szerint ez a túlélés záloga, a szorosabb integráció ugyanis több magántőkét vonzana. Az uniós programokra ugyanis nem lesz elegendő közpénz.

A zöld átállásra, a bővítésre és a védelmi fejlesztésre nem elég az uniós költségvetés, illetve talán akkor, ha a jelenlegi egy százalék fölé emelnék a tagállami befizetéseket, ami valószínűleg már csírájában elhalna. Letta egyébként a bővítést jó dolognak tartja, és úgy véli, jó lenne, ha ez a gondolkodás általános lenne, jelenleg ugyanis több tagállamban úgy gondolnak a bővítésre, hogy abból veszteségük származik.

Elismeri ugyanakkor, hogy az új tagok felzárkóztatása sokba kerül, ezért erre a célra külön alapot hozna létre. Szerinte ez segítene eloszlatni az aggodalmakat. Emellett alaposan megreformálná az EU versenypolitikáját. Nem akadályozná például az európai nagyvállalatok összeolvadását, a jelenlegi szabályozás ugyanis lehetetlenné teszi, hogy ezek a vállalatok globális szereplőkké váljanak – mondta Baraczka Eszter, a közmédia brüsszeli tudósítója”

Forrás:
Új alapokra kell helyezni az EU gazdaságát, ha Európa nem akar még jobban lemaradni az USA és Kína mögött; hirado.hu; 2024. április 16.