Skip to main content
fenntartható fejlődésgazdaságinformatikakörnyezetvédelemközigazgatás: magyarpolitikaszakirodalomtársadalom

A „Digitális mezőgazdaság vs. élelem-önrendelkezés” konferencia előadásai

Szerző: 2024. június 16.No Comments

„A digitális technológiára gyakran tekintenek csodafegyverként. Az innovációhoz és számos globális kihívás kezeléséhez elengedhetetlen eszközként hivatkoznak rá, pedig az igazság ennél jóval összetettebb. Az új digitális technológiák mellett érvelők időnként ezt a nélkülözhetetlennek beállított narratívát használják fel nagyvállalati és politikai terveik terjesztésére, valamint a gazdasági és politikai hatalom megszilárdítására. Pedig a technológiák alkalmazása nem következmények nélküli. Fejlesztésük, értékesítésük és használatuk elválaszthatatlanul összefonódik különféle gazdasági és politikai érdekekkel, kulturális hatásokkal, ismeretekkel és emberi kapcsolatokkal. Ezt látjuk most a mezőgazdaságban is, ahol a biodigitális technológiák az európai (és a világ más területein élő) gazdák számára alapvető erőforrásokká válnak, és befolyásolják a gazdálkodással kapcsolatos kulcsfontosságú döntéseiket. Eközben azonban kulcsfontosságú dolgok veszhetnek el: fennáll a kockázata annak, hogy a gazdálkodói autonómia, a paraszti gazdálkodás és az agroökológia értékes ismeretei törlődnek a leegyszerűsített, adatvezérelt folyamatok előtérbe kerülése miatt.

A rendezvényen többek között az alábbi kérdéseket jártuk körül:

  • Miként erősíti meg pozícióit a Big Tech az agráriumban, hol vannak súrlódási pontok az új digitális technológiák és az európai paraszti autonómia, illetve az agroökológiai gyakorlatok között Európában?
  • Milyen hatást gyakorolnak a digitális technológiák a paraszti gazdálkodásra, beleértve az adatok aggregációját, valamint a paraszti tudás és autonómia csapdába ejtését és aláásását?
  • Milyen lehetséges stratégiákkal és módszerekkel állhatunk ellen kreatív módon a paraszti gazdálkodás és az élelmezési rendszerek óriáscégek által vezérelt digitalizációjának?
  • Az adatok és a digitális technológiák fejleszthetik-e a gazdák ismereteit, innovatív megoldásait és a tapasztalatokon nyugvó döntéshozatali mechanizmusokat? Amennyiben igen, milyen feltételek mellett?
  • Milyen jogi keretekre van szükség a gazdák, az őslakos népek, az élelmiszeripari dolgozók és más, vidéki területeken tevékenykedő emberek jogainak garantálásához, beleértve tudás- és innovációs rendszereiket, valamint technológiai önrendelkezésük biztosítását?

Az elhangzott előadások anyagai letölthetőek:

A témához kapcsolódó ajánlott irodalom:

  1. A gazdálkodás jövője – Adatóriásoktól a gazdák erejéig — Innovációk, amelyekre szükségünk van a fenntartható élelmiszer- és mezőgazdasági rendszerekhez; Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ), Föld Barátai Magyarország;; 2020 (PDF)
  2. Távirányítás és paraszti intelligencia – Az automatizált döntésekről, a hagyományos ismeretek eltűnéséről és a tudás mibenlétének változásáról; Mute Schimpf, Philip Seufert, Barbara Van Dyck; Magyar Természetvédők Szövetsége, Föld Barátai Európa, FIAN International, Coventry Egyetem, Agroökológiai, Vízgazdálkodási és Rezilienciakutató Központ; 2023. június (PDF)

Forrás:
Digitális mezőgazdaság vs. élelem-önrendelkezés konferencia előadásai; Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ); 2024. június 13.