Skip to main content
Európai Unióközigazgatás: magyarpolitikaszakirodalomtudomány

Ajánlások az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége számára

Szerző: 2024. június 16.No Comments

„Július 1-jén Magyarország veszi át Belgiumtól az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A „Változások és kihívások az Európai Unióban” címmel, a TEPSA (Trans European Policy Studies Association) és a HUN-REN KRTK Világgazdasági Intézet által közösen rendezett elnökség előtti konferencia a magyar kormány és a kormányzati adminisztráció szakemberei számára egy sor kulcsfontosságú szakpolitikai ajánlást mutat be.

A 2024 július-december közötti magyar tanácsi elnökség számos kihívást tartogat. Az a tagállam, amely a legnyíltabban konfrontálódott számos uniós politikával, állásponttal és új együttműködési javaslattal, éppen akkor veszi át az elnöki stafétabotot, amikor az Unió új jogalkotási ciklusba lép.

A TEPSA ügyvezető igazgatója, Mariam Khotenashvili, valamint Nicoletta Pirozzi (Istituto Affari Internazionali) és Richard Youngs (Carnegie Europe) TEPSA elnökségi tagok által írt bevezető mellett a magyar elnökség három részletes ajánlást kapott:
* „Költségvetési feltételrendszer: vigyázz, mit kívánsz”
* „A kohéziós politika jövője: mit kell figyelembe venni?”
* „Európának a valódi bevándorlási partnerség kiépítésére kell összpontosítania”

Molnár Balázs, Magyarország soros elnökségért felelős államtitkára a konferencián a magyar elnökségről szólva megjegyezte: „Tanácsi elnökségünk egyik alapvető célkitűzése, hogy semleges és tisztességes közvetítő legyen. Magyarország elkötelezett e szerepkör betöltése mellett. Elnökségünk átfogó prioritása az Európai Unió globális versenyképessége, amely a svéd tanácsi elnökség óta napirenden van”.”

Forrás:
Ajánlások az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége számára; HUN-REN Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont – Világgazdasági Intézet; 2024. június 13.
A TEPSA hálózat tagjainak ajánlásai az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége számára ; TEPSA (Trans European Policy Studies Association); 2024. június (PDF)
Lásd még:
TEPSA
(Európai ügyekkel foglalkozó kutatási intézmények páneurópai hálózata.)