Skip to main content
Európai Uniópolitikatechnikatudomány

Az Európai Bizottság magas szintű találkozót tartott a jövendő Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Európai Testület (AI Board) számára

Szerző: 2024. június 23.No Comments

„A Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Európai Testület (AI Board) első magas szintű ülésére június 19-én került sor a Bizottság Borschette épületében.
Bár a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály hivatalos hatálybalépése csak augusztus elejére várható, a találkozót azért hívták össze, hogy megteremtsék a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály (AI Act – AIA) végrehajtásának alapjait. Hangsúlyozták a korai együttműködés szükségességét.

A napirenden a következő megbeszélések szerepeltek:
* stratégiai jövőkép a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály végrehajtásáról és a Testület szerepéről,
* a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály irányításával és felügyeletével kapcsolatos nemzeti megközelítések,
* a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály Európai Bizottság általi végrehajtásával kapcsolatos első eredmények és prioritások,
* a Testület szervezete, például megbízatása, az elnök kiválasztásának folyamata, a döntéshozatali folyamat és az alcsoportok létrehozása.

Az Európai Bizottság küldötteivel, köztük Roberto Viola főigazgatóval, Lucilla Siolival az MI-hivatal igazgatójával és az MI-hivatal képviselőivel együtt valamennyi uniós tagállamból magas szintű küldöttek voltak jelen. Az európai adatvédelmi biztos megfigyelőként részt vett a mesterséges intelligenciával foglalkozó testületben. Ezenkívül az EGT/EFTA-tagok – Norvégia, Liechtenstein és Izland – képviselői megfigyelői minőségben is jelen voltak.

Az ülés időzítésével a Bizottság és a tagállamok célja, hogy biztosítsák a mesterséges intelligenciára vonatkozó irányítási keret szilárd és időben történő kialakítását, megkönnyítve a tagállamok hatékony részvételét és a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály első naptól történő végrehajtását. A következő ülésre a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály hatálybalépését követően, kora ősszel kerül sor.

További információkért látogasson el az Európai MI-hivatal weboldalára.

Az MI-testület létrehozásával és feladataival kapcsolatos kulcsfontosságú rendelkezéseket a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály 65. és 66. cikke tartalmazza. Ezeket és más cikkeket is ellenőrizhet a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabályban (A jogász-nyelvészek által felülvizsgált, javított és véglegesített szöveg – Corrigendum, pdf).”

Forrás:
Commission hosts High-Level meeting for the upcoming EU’s AI Board to Drive AI Act Implementation Forward; European Commission; 2024. június 19.