Skip to main content
Európai Uniópolitikatechnikatudomány

Megkezdte működését a Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Európai Hivatal (MI-hivatal)

Szerző: 2024. június 23.No Comments

„Hivatalosan június 16-án kezdi meg működését az újonnan létrehozott Európai Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Hivatal (AI Office – MI-hivatal). A szervezet feladata, hogy a tavasszal elfogadott AI Act (mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály (AI Act – AIA)) végrehajtási szabályait kidolgozza, a tagállamokkal, az iparági szereplőkkel végrehajtassa.
Az Európai Unió idén elfogadta a világ első mesterséges intelligencia szabályozását. Az AI Act elsődleges célja, hogy egységes és horizontális jogi keretet hozzon létre a mesterséges intelligencia rendszerek elterjedésének előmozdítása érdekében, ugyanakkor – tekintettel arra, hogy számos modell már több célra is használható – magas szintű védelmet biztosítson azok használatának káros hatásaival szemben.

Feladatok

A jogszabály értelmében az MI Iroda biztosítja a mesterséges intelligenciáról szóló törvény következetes végrehajtását. Ezt a tagállamok irányító szerveinek támogatásával kell majd elérnie. Az uniós jogszabály szerint a Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Hivatal közvetlenül is érvényesíteni fogja az általános célú mesterséges intelligencia modellekre (pl. ChatGPT) vonatkozó szabályokat.

Az új MI-hivatal feladatai közé fog tartozni:
* az MI-rendszerek meghatározásáról szóló felhatalmazáson alapuló jogi aktusok kidolgozása;
* a magas kockázatú MI-rendszerekre vonatkozó kritériumok további pontosítása;
* a rendszerszintű kockázatot jelentő általános célú MI-modellekre vonatkozó küszöbértékek kiigazítása, az általános célú MI-re és a megfelelőség-értékelésre vonatkozó műszaki dokumentációs követelmények meghatározása;
* az MI-modellek szolgáltatói számára általános célú gyakorlati kódex kiadása.

A Hivatal nyilvántartásba veszi és ellenőrizni fogja az MI-fejlesztők által küldött bejelentéseket, azonban korlátozott erőforrásokkal rendelkezik majd ezen a területen.

Az új szervezet felépítése

Az AI Office tervezett létszáma 140 fő, amely egy független szakértőkből álló tudományos testületként szoros kapcsolatot tartana fenn a tudományos közösséggel. A munkatársak között lesznek technológiai szakemberek, adminisztratív asszisztensek, jogászok, szakpolitikai szakemberek és közgazdászok.

Az Iroda szervezeti felépítése 5 egységből és 2 tanácsadóból fog állni, ami tükrözi az iroda megbízatását. Ezek a következők:
* „Kiválóság a mesterséges intelligencia és a robotika területén” egység;
* „Szabályozás és megfelelés” egység;
* „Mesterséges intelligencia biztonság” egység;
* „MI innováció és szakpolitikai koordináció” egység;
* „Mesterséges intelligencia a közjóért” egység;
* vezető tudományos tanácsadó;
* és a nemzetközi ügyekért felelős tanácsadó.

Megkezdődik a munka

Az MI-hivatalról szóló jogszabály június 16-án lép hatályba. Ezt követően a tervek szerint a munka rögtön megkezdődik és az MI Testület is megtartja első ülését a hónap végéig.”

Forrás:
Hétfőtől dolgozik az uniós AI Iroda; Tieger Endre, Felde Bence; Economx; 2024. június 14.
Lásd még:
A Bizottság mesterséges intelligenciával foglalkozó hivatalt hozott létre, hogy megerősítse az EU vezető szerepét a biztonságos és megbízható mesterséges intelligencia terén; Európai Bizottság; 2024. május 29.
European AI Office; European Commission, Shaping Europe’s digital future