Skip to main content
energiaEurópai Uniógazdaságinformatikaközigazgatási informatika

Páneurópai gyakorlat az energiaágazatban elkövetett nagyszabású kibertámadásokra való felkészültség fokozására

Szerző: 2024. június 23.No Comments

„[Ez az Európai Bizottság eTranslation szolgáltatása által készített gépi fordítás, amely segít Önnek az oldal megértésében. Kérjük, olvassa el a használati feltételeket. Az eredeti változat elolvasásához keresse fel a forrást tartalmazó oldalt.]

A Bizottság részt vett egy „Kiber-Európa” elnevezésű gyakorlatban, amelynek célja, hogy tesztelje az európai energiaágazat elleni nagyszabású kibertámadásokra való felkészültséget.

A Bizottság részt vett egy „Kiber-Európa” elnevezésű gyakorlatban, amelynek célja, hogy tesztelje az európai energiaágazat elleni nagyszabású kibertámadásokra való felkészültséget. A gyakorlat koordinációs, együttműködési képességeket és válságkezelési készségeket tesztelt az ágazat ellenálló képességének értékelése érdekében. Az idei Cyber Europe gyakorlat egy olyan forgatókönyvre összpontosított, amely az EU energiainfrastruktúráját fenyegető kiberfenyegetésekkel foglalkozik.

A páneurópai gyakorlat 30 nemzeti kiberbiztonsági ügynökséget, számos uniós ügynökséget, szervet és hálózatot, valamint több mint 1000 szakértőt tömörített, amelyek számos területet lefedtek az incidensekre való reagálástól a döntéshozatalig.

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos így nyilatkozott:
„A kiberbiztonság közös prioritás. Csak 2023-ban több mint 200 informatikai incidens jelentette az energiaágazatot, és több mint a fele kifejezetten Európa ellen irányult. A kritikus ágazatokban jelentkező kiberbiztonsági fenyegetések EU-szerte hatással lehetnek a polgárok mindennapi életére, de a vállalkozásokra és a közszolgáltatásokra is. Az ilyen típusú gyakorlatok elengedhetetlenek ahhoz, hogy az uniós polgárok védelme érdekében valamennyi kulcsfontosságú partnerrel teszteljük kiberbiztonsági rezilienciánkat.”

Kadri Simson energiaügyi biztos így nyilatkozott:
„Mivel a kiberfenyegetések folyamatosan fejlődnek, elengedhetetlen a kiberbiztonsági gyakorlatok előtérbe helyezése. Ezek a proaktív intézkedések nemcsak erősítik a potenciális kibertámadásokkal szembeni védekezésre való felkészültségünket, hanem hangsúlyozzák rendszereink védelme iránti elkötelezettségünket is. Ráadásul az intelligens hálózatok egyre kifinomultabbá válásával a tét nagyobb, mivel az összekapcsolt rendszerek egyre érzékenyebbek a kiberfenyegetésekre.”

A gyakorlatot követően elemzési jelentés fog útmutatást nyújtani az uniós energiaágazat ellenálló képességének erősítéséhez. A Bizottság a tagállamokkal és az érintett uniós intézményekkel, szervekkel és ügynökségekkel együtt azon dolgozik, hogy jobban felkészüljön az esetleges nagyszabású kiberbiztonsági eseményekre, és jobban reagáljon azokra. A Bizottság jelenleg azon dolgozik, hogy aktualizálja a nagyszabású kiberbiztonsági eseményekre és válságokra való összehangolt reagálásról szóló 2017. évi ajánlását. További információk: Kérdések és válaszok – uniós kiberbiztonság és Cyber Europe tests the EU Cyber Preparedness in the Energy Sector.

További információk a következőkről:

Forrás:
Páneurópai gyakorlat az energiaágazatban elkövetett nagyszabású kibertámadásokra való felkészültség fokozására; Európai Bizottság; 2024. június 20.
Lásd még:
Cyber Europe tests the EU Cyber Preparedness in the Energy Sector; European Union Agency for Cybersecurity (ENISA); 2024. június 20.