Skip to main content
közigazgatás: magyartörvények, határozatok

Módosították a miniszterek hatásköreit, átrendeződtek a feladatok

Szerző: 2024. július 8.No Comments

„Új feladatköröket kapott az Energiaügyi és a Nemzetgazdasági Minisztérium is egy most megjelent kormányrendelet alapján.

Kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, ami módosította a miniszterek hatásköreit.

A kormányrendelet olyan hagyományos belügyi feladatokat vesz el Pintér Sándor belügyminisztertől, és ad át Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének, mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és az útlevélkiadásnak a szabályozása – írja a hvg.hu. Rogán Antal hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is.

A vízgazdálkodás a Belügyminisztérium helyett az Energiaügyi Minisztériumhoz kerül, kivéve a mezőgazdasági öntözési célú, felszín alatti vízkivételt biztosító vízi létesítmény engedélyezését, és a vízvédelem, ideértve a vízügyi igazgatási szervek irányítását, a víziközmű-szolgáltatást, a települési szennyvízelvezetés szabályozását. Ezen felül Lázár János építési és közlekedési miniszter egyik jogkörét is átadják Lantos Csaba energiaügyi miniszternek: az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásával és az energetikai tanúsítói tevékenységgel kapcsolatos feladatok tekintetében ő lesz a kormány építésgazdaságért felelős tagja.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is új feladatokat kap: ő lesz a felelős az űrtechnológiáért, ő kapja meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől az űrkutatás irányítását.

Tuzson Bence igazságügyi miniszternek pedig a fogyasztóvédelmet kell átadnia a nemzetgazdasági tárcához. Nagy Márton feladata lesz továbbá stratégiát alkotni és finanszírozási feladatokat ellátni a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Exporthitel Biztosító számára a hazai tulajdonú vállalatok külföldi befektetéseinek elősegítésére.

Eddig is felelős volt a védelmi ipari fejlesztésekért és beruházásokért, de ez most bővül: az érintett minisztériumok bevonásával ő határozza meg a védelmi iparfejlesztés stratégiai irányait. Ugyanakkor továbbra sem világos a nemzetgazdasági és a honvédelmi tárca feladata közti határvonal: az átírt szöveg szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter látja el a kormányközi koordinációt és nemzetközi képviseletet a védelmi és hadfelszerelési fejlesztésekkel kapcsolatban, és ő határozza meg az ilyen fejlesztések stratégiáját és irányait – írja a lap.

Két további hatáskört is elveszít Szijjártó Péter: mostantól nem ő, hanem a nemzetgazdasági miniszter határozza meg, hogy melyik harmadik ország állampolgára foglalkoztatható Magyarországon foglalkoztatási célú tartózkodási engedéllyel vagy vendégmunkás-tartózkodási engedéllyel, valamint a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogait sem ő, hanem Nagy Márton gyakorolja a továbbiakban.

Egy kormányhatározat azonban 10 milliárd forinttal megemelte a külképviseletek igazgatására fordítható összeget, amit a Nemzeti Vagyonkezelő állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokra szánt keretéből vettek el.

Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának pozíciója is erősödött, aki nem miniszter, de a kormánytagok feladat- és hatáskörére vonatkozó rendelet szól róla is. Ő lesz mostantól felelős a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati munka koordinálásáért, és feladatot kap a hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezénylésével és áthelyezésével kapcsolatban is.

Egyelőre nem ismert, hogy mi az oka a feladat-átcsoportosításnak, lehetséges, hogy az indoklás pár nappal később követi a jogszabályt. A lap felveti, hogy az átszervezés jelentős személyi mozgásokkal is járhat az érintett minisztériumok között.”

Forrás:
Módosították a miniszterek hatásköreit, átrendeződtek a feladatok; Infostart; 2024. július 3.
172/2024. (VII. 2.) Korm. rendelet a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet módosításáról; Nemzeti Jogszabálytár
A Kormány 172/2024. (VII. 2.) Korm. rendelete a Kormány tagjainak feladat- és hatásköréről szóló 182/2022. (V. 24.) Korm. rendelet módosításáról; Magyar Közlöny; 2024. évi 72. szám; 2024. július 2.; 4864-4869. o. (PDF)