Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitikaszakirodalom

A nem személyes adatok piacainak megjelenése az Európai Unióban

Szerző: 2023. október 8.No Comments

„Az Európai Unió megkülönböztetett fontosságot tulajdonít a nem személyes adatok adatvédelmi és biztonsági előírásokat tiszteletben tartó korlátlan áramlásának. Továbbra is fennáll azonban az adatmegosztás méltányos feltételeinek biztosítására vonatkozó követelmény. A tanulmány az EU-n belüli jelenlegi jogi keretet veszi górcső alá, rávilágítva a tartós akadályokra, és potenciális végrehajtási stratégiákat javasol. A dokumentumot az Európai Parlament Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága (ITRE) felkérésére a Gazdasági, Tudományos és Életminőség-politikákkal foglalkozó szakpolitikai osztály készítette.

Az Európai Bizottság adatstratégiájának célja egy olyan egységes adatpiac létrehozása, amely nyitott a világ minden tájáról érkező adatok számára, és ahol a személyes és nem személyes adatok – beleértve az érzékeny üzleti adatokat is – biztonságban vannak. A nem személyes adatok szabad áramlásáról szóló uniós rendelet lehetővé teszi a nem személyes adatok tárolását és feldolgozását az EU területén bárhol, indokolatlan korlátozások nélkül. Kivétel, korlátozott mértékben közbiztonsági okok alapján lehetséges. A több közös, ágazatspecifikus európai adattér létrehozásának célja Európa globális versenyképességének és adatszuverenitásának biztosítása. A Bizottság által javasolt adatmegosztási törvény célja, hogy megszüntesse az adatokhoz való hozzáférés akadályait mind a fogyasztók, mind a vállalkozások számára, és hogy közös szabályokat állapítson meg a kapcsolt termékek vagy kapcsolódó szolgáltatások segítségével előállított adatok megosztására vonatkozóan.

A tanulmány célja, hogy mélyreható, átfogó és témaspecifikus elemzést nyújtson a nem személyes adatok európai piacainak megjelenéséről. A tanulmány célja, hogy azonosítsa a nem személyes adatok piacának potenciális értékét, a lehetséges kihívásokat és megoldásokat, valamint a nem személyes adatok piacai továbbfejlesztésének elősegítéséhez szükséges jogalkotási/szakpolitikai intézkedéseket. A tanulmány méret és növekedési ráta szerint rangsorolja a nem személyes adatok fő piacait is, és ágazatspecifikus elemzést nyújt a mobilitási, a közlekedési, az energia- és a feldolgozóipari ágazatról.”

Forrás:
The emergence of non-personal data markets; Olga Batura, Axel Wion, Sofia Noelle Gonzalez, J. Scott Marcus, Ilsa Godlovitch, Lukas Wieworra, Peter Kroon, Serpil Tas and Nico Steffen; Publication for the committee on Industry, Research and Energy (ITRE), Policy Department for Economic, Scientific and Quality of Life Policies, Európai Parlament; 2023. október
Letöltés PDF-ben