Skip to main content
Európai UnióInternetjogpolitika

Az Európai Bizottság javasolja, hogy a jogellenes online tartalmak miatt gyorsítsák fel a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alkalmazását

Szerző: 2023. október 23.No Comments

„A Bizottság a mai napon a tagállamoknak szóló ajánlásokat tett közzé, amelyekben arra szólítja fel őket, hogy hangolják össze a jogellenes tartalmak – például a terrorista tartalom vagy a jogellenes gyűlöletbeszéd – terjedésére és felerősödésére adott válaszaikat, még mielőtt e tartalmak súlyosan veszélyeztethetnék a közbiztonságot.  A cél az, hogy a tagállamok támogassák a Bizottságot annak garantálásában, hogy az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőmotorok maradéktalanul megfeleljenek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti új kötelezettségeiknek, méghozzá azelőtt, hogy a tagállamok szerepet vállalnának a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály végrehajtásában.

Ebben az Európai Uniót érintő, konfliktusokkal és instabilitással jellemzett példa nélküli időszakban – amely Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújával kezdődött, most pedig a Hamász által Izrael ellen elkövetett terrortámadásokkal folytatódik – a Bizottság számít arra, hogy a tagállamok egyesítik erőiket a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály haladéktalan végrehajtásának lehetővé tételére. A szóban forgó jogszabály szabályokat állapít meg azzal a céllal, hogy az EU-ban létrejöjjön egy olyan biztonságos, kiszámítható és megbízható online környezet, amely tiszteletben tartja az alapvető jogokat és különösen a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében a minősített online óriásplatformok és nagyon népszerű online keresőprogramok 2023 augusztusa óta kötelesek olyan kockázatcsökkentő intézkedéseket elfogadni, amelyek kifejezetten a rendszereik jelentette konkrét rendszerszintű kockázatokat – és többek között a jogellenes tartalmak terjedéséből eredő rendszerszintű kockázatokat – hivatottak mérsékelni.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A Hamász terrortámadása következtében az online teret elözönlötték a gyűlöletet és terrort népszerűsítő, gyalázatos és jogellenes tartalmak. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály révén Európa jelenleg szigorú szabályokkal védi a felhasználókat – köztük a veszélyeztetett lakossági csoportokat – a megfélemlítéssel szemben, és ezáltal biztosítja az alapvető szabadságok online védelmét. A nagyobb platformokra új kötelezettségek vonatkoznak, amelyek értelmében e platformok kötelesek mérsékelni a szolgáltatásaikból eredő ilyen kockázatokat. A mai ajánlás segíteni fog abban, hogy válaszainkat összehangoljuk a tagállamokkal és védjük társadalmunkat.”

A jogellenes tartalom elleni fellépés koordinálása

Az ajánlással a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy már a 2024. február 17-i, jogszabályban megállapított határidő előtt jelöljenek ki egy olyan független hatóságot, amely a jövőbeli digitális szolgáltatási koordinátorok hálózatának részét fogja képezni.

A Bizottság javaslatot tesz egy olyan, incidensekkel kapcsolatos reagálási mechanizmusra, amely a jogellenes online tartalmak terjedésével szembeni fellépés tekintetében meghatározza a Bizottság és az említett hálózat közötti együttműködés kereteit, különösen akkor, ha az ilyen tartalmak terjedése egyértelmű fenyegetést jelent bizonyos lakossági csoportokra vagy az uniós politikai és társadalmi struktúrák destabilizálásának kockázatával jár. A mechanizmus keretében az incidensekre való reagálással kapcsolatos rendszeres találkozókra is sor kerülne a bevált gyakorlatok és módszerek megvitatása, illetve a nemzeti szinten gyűjtött információk rendszeres bejelentése és cseréje érdekében. A hálózattól kapott információk olyan bizonyítékokkal szolgálhatnak a Bizottság számára, amelyek alapján gyakorolhatja a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti felügyeleti és vizsgálati hatásköreit.

Rendkívüli körülmények – például nemzetközi fegyveres konfliktusok vagy terrortámadások – miatti indokolt esetben a Bizottság arra fogja ösztönzi az online óriásplatformokat és nagyon népszerű online keresőprogramokat, hogy a konkrét eseményre vonatkozó protokollokat dolgozzanak ki.

Az ajánlás emlékeztet továbbá azokra a hatáskörökre, amelyeket az uniós jog szerinti, a jogellenes tartalom elleni küzdelemre irányuló különböző eszközök, például az online terrorista tartalom terjesztése elleni fellépésről szóló, 2022 júniusa óta hatályos rendelet ruház a tagállamokra. Az összehangolt fellépések garantálása érdekében a Bizottság – különösen a terrorizmus elleni küzdelem terén – továbbra is a meglévő struktúrákra fog támaszkodni, például az uniós válságkezelési protokollra, amely koordinálja a terrorista vagy erőszakos szélsőséges cselekményekből eredő online fejleményekre adandó válaszokat, nemzetközi szinten pedig a christchurchi felhívásra és az ipar által irányított, terrorizmus elleni globális internetes fórumra.

Következő lépések

A szóban forgó ajánlást 2024. február 17-ig kell alkalmazni. Ezen időpont után teljes mértékben alkalmazandó lesz a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályban meghatározott végrehajtási keret, beleértve a digitális szolgáltatásokkal foglalkozó testületet is, amely a tagállamok független digitális szolgáltatási koordinátoraiból fog állni.

Háttér-információk

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály 2023. augusztus végén jogilag érvényesíthetővé vált az online óriásplatformok és nagyon népszerű online keresőprogramok vonatkozásában. A szóban forgó jogszabálynak az a célja, hogy az online térben tudatosabbá tegye és védje a felhasználókat. Ezt úgy éri el, hogy a minősített szolgáltatásokat arra kötelezi, hogy értékeljék és csökkentsék rendszerszintű kockázataikat, valamint biztosítsanak megbízható tartalommoderálási eszközöket.

A minősített platformok mostanra elvégezték az első éves kockázatértékelést, hogy megvizsgálják a kockázatokat, például azt, hogy a jogellenes tartalmak miként terjeszthetők szolgáltatásaikon keresztül. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály értelmében az online óriásplatformoknak és a nagyon népszerű online keresőprogramoknak kifejezetten az azonosított rendszerszintű kockázatokhoz igazított kockázatcsökkentő intézkedéseket kell elfogadniuk. Az online óriásplatformoknak értékelniük kell a rendszereik által támasztott kockázatokat, beleértve a jogellenes tartalmakkal kapcsolatos rendszerszintű kockázatokat és a közérdek védelmét.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerint a tagállamoknak 2024. február 17-ig ki kell jelölniük a digitális szolgáltatási koordinátort, amely független hatóságként felügyeli a területükön működő online szolgáltatások megfelelőségét. A tagállamok által az említett ajánlás értelmében kijelölt független hatóság kellő időben betöltheti a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szerinti digitális szolgáltatási koordinátor szerepét.

További információk

Ajánlás

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály szövege az Európai Unió Hivatalos Lapjában

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály – Kérdések és válaszok

Ismertető a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról

Frissítve 2023. október 18-án

Forrás:
A Bizottság azt javasolja a tagállamoknak, hogy a jogellenes online tartalmakra való hatékonyabb reagálás érdekében gyorsítsák fel a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alkalmazását; Európai Bizottság; 2023. október 18.