Skip to main content
Mesterséges Intelligencia (MI)politikaszakirodalomtechnikatudomány

Történelmi analógiák, amelyek segíthetnek az MI irányításában

Szerző: 2024. augusztus 25.No Comments

„A mesterséges intelligencia (MI) növekvő képességei kérdéseket vetettek fel azzal kapcsolatban, hogyan lehet maximalizálni az előnyeit, miközben minimalizáljuk az esetleges kockázatokat. Az elmúlt évtizedekben négy technológiával kapcsolatban merültek fel hasonló kérdések az irányítást illetően: a nukleáris technológia, az Internet, a titkosítási termékek és a géntechnológia. Kormányzásuk története három témát illusztrál: a technológiai normákról való konszenzus szükségességét, a fizikai és nem fizikai javak irányításának fontos különbségeit, valamint a köz- és magánszektor közötti partnerségek szerepét a kormányzásban. Ezek a technológiák különbözhetnek a következőkben:
* az egyes szereplőknek milyen erőforrásokra van szükségük a fejlesztésük során;
* a köz- vagy a magánszektorban használják őket elsősorban;
* az általuk jelentett biztonsági kockázatok, az ezekkel kapcsolatos konszenzus;
* ellenőrizhető fizikai erőforrásaik;
* elősegítik-e, hogy közös érdekeken alapuló közösség jöjjön létre az irányításuk elősegítésére;
* az állami vagy a magán irányítás a legalkalmasabb-e a kockázatok minimalizálására és az előnyök maximalizálására.

Kulcsfontosságú megállapítások

Az a mesterségesintelligencia-rendszer, amely a széles körű károk súlyos kockázatát rejti magában, jelentős erőforrásokat igényel a megszerzése és használata, valamint olyan fizikai erőforrásokkal rendelkezik, amelyek nyomon követhetőek és ellenőrizhetők, az a nukleáris technológiák nemzetközi irányítása számára létrehozott struktúra segítségével irányítható.
A minimális kockázatot jelentő mesterségesintelligencia-rendszerek irányítására alkalmas lehet az Internet irányítási modellje
A hozzáférhető, de nagy kockázatot jelentő MI-rendszerek esetében a géntechnológia irányítási modelljét lehet alkalmazni, de az érdekelt feleknek óvatosnak kell lenniük a titkosításhoz használthoz hasonló irányítási modellek alkalmazásakor.”

Forrás:
Historical Analogues That Can Inform AI Governance; Michael J. D. Vermeer; RAND Corporation; 2024. augusztus 19.
(Letölthető a jelentés PDF-ben.)