Skip to main content
informatika

Aggodalom övezi az ügyféladatok kezelését

Szerző: 2011. június 21.One Comment

„Egy biztonsági tanulmány szerint az elmúlt év során a vállalatok 77 százaléka tapasztalt adatvesztést.
A Check Point és az adatvédelemmel valamint információmenedzsmenttel kapcsolatos kutatásokkal foglalkozó Ponemon Institute kiadta a „Biztonsági komplexitás a XXI. század IT-környezeteiben” című tanulmányát, amely számos lényeges biztonsági trendre, illetve nehézségre világít rá.

A felmérésben résztvevők 52 százaléka említette a legsúlyosabb problémák között az ügyfelekkel kapcsolatos információk kiszivárgását. A válaszadók 33 százaléka a szellemi tulajdonnal, illetve 31 százaléka az alkalmazottakkal kapcsolatos információk illetéktelen kezekbe kerülésétől is tart.

A több mint 2400 IT biztonsági szakember körében végzett felmérés szerint az adatvesztést leggyakrabban az elhagyott vagy ellopott berendezések okozzák. Ezt követik a hálózati támadások, a nem biztonságos mobil eszközök, a Web 2.0-ás és fájlmegosztó alkalmazások, illetve a véletlenül rossz címre küldött e-mailek. Emellett a válaszadók 49 százaléka vélte úgy, hogy az alkalmazottak kis mértékben vagy egyáltalán nincsenek tisztában az adatbiztonsággal és az ehhez kapcsolódó előírásokkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy a biztonságtudatosság növelését a vállalatoknak jobban kellene integrálniuk az adatbiztonsági stratégiájukba. A Check Point hangsúlyozta, hogy a Web 2.0-ás alkalmazások használata, valamint a hálózatokhoz csatlakozó mobil eszközök számának növekedése miatt a szervezeteknek hathatósabb adatbiztonsági és informatikai előírásokat kell bevezetniük.

„Annak érdekében, hogy az adatok védelme preventívvé váljon, a vállalatoknak nagyobb mértékben kellene építeniük a felhasználói tudatosságra, valamint nagyobb átláthatóságot és az informatikai eszközök hatékonyabb kontrollját lehetővé tévő folyamatokat kellene kialakítaniuk”.”

Forrás:
Aggodalom övezi az ügyféladatok kezelését, Kristóf Csaba, Computerworld, 2011. június 20.
Understanding Security Complexity in 21st Century IT Environments: A study of IT practitioners in the US, UK, France, Japan & Germany, Ponemon Institute, 2011. február (pdf)